Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
IMATGES | Així són alguns dels guarnits de les festes de Gràcia de la pandèmia
  • CA

El barri de la Vila de Gràcia viu aquest any una festa major insòlita a causa de les restriccions pel coronavirus que han obligat a celebrar una edició virtual. Tot i ser 15 d’agost, enguany els carrers són buits i només alguns tenen “guarniments simbòlics”, que no superen els 20 metres quadrats, i que recorden la tradició dels veïns de decorar-los. La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha demanat a la gent “que no vingui” i que la gaudeixi “des de casa, des de la tovallola de la platja o fent un passeig per la muntanya” perquè aquest any és una festa “totalment veïnal i virtual”.

Els veïns viuen amb certa “tristesa” les festes però aplaudeixen “que es mantingui la tradició”. Carla Carbonell ha destacat en declaracions a l’ACN que “tothom pot seguir la festa major de manera virtual: des de tallers infantils, sardanes, havaneres, concerts i el pregó a través del canal de YouTube de la Fundació Festa Major de Gràcia”. “Per a nosaltres era molt important fer aquest petit guarnit simbòlic als carrers perquè els veïns poguessin sortir a passejar i donar una mica de llum i color a aquests mesos tan difícils”, explica, i detalla que a partir del dia 17 d’agost la gent que no és del barri podrà visitar-los virtualment a través d’una app.

El guarnit del carrer Verdi en l’edició més atípica de les festes de Gràcies / ACN

La presidenta de la fundació defensa la decisió de mantenir la festa major tot i les restriccions marcades pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) del departament d’Interior. “Per a nosaltres la cultura és molt important i també és salut”, assegura, i recorda que “molta gent ha passat moltes setmanes tancada a casa en solitud”. “Recuperar una mica de normalitat i de color en aquests carrers en unes dates que per a nosaltres són molt importants creiem que val la pena”. Carbonell afirma que “la majoria de veïns” els ho ha agraït “perquè dona una mica d’alegria”.

Guarnit a la plaça del Nord / ACN

Alguns dels guarniments s’han fet durant el confinament, des de cases particulars, i “això els ha ajudat a entretenir-se i a no donar tantes voltes al que estava passant”. “A partir de la fase 1, quan es va permetre fer trobades de gent amb grups inferiors a 10 persones, algunes comissions han anat quedant”, explica Carbonell, que subratlla que altres comissions ho han fet en les darreres dues setmanes.

Guarnit al carrer Perla per a les festes de Gràcia de la pandèmia / ACN

Amb tot, Carla Carbonell demana que “ningú vingui expressament a Gràcia perquè no hi trobarà res més” del que estan explicant: els carrers guarnits simbòlics per “reivindicar” la Festa Major. “Enguany més que mai ens han de donar el suport des de la distància”, emfasitza, per afegir que espera “recuperar la normalitat l’any que ve”. Tots els carrers guarnits estan controlats per vigilants que vetllen perquè la gent mantingui les distàncies de seguretat i tenen un aforament limitat.

Joan Carles Llibre és dels Castellers de la Vila de Gràcia que cada any guarnien la plaça de la Vila. Enguany només han decorat els 20 metres quadrats que els ha deixat l’organització. “Penso que és important almenys fer una petita mostra del que podria haver estat i malauradament no ha pogut ser”, reflexiona en veu alta.

Decoració a la plaça de la Vila de Gràcia / ACN

Paula Mira, que també és veïna de Gràcia, veu “molt bé” que s’hagi tirat endavant amb la festa major però reconeix que “ve una mica de tristesa” si ho compara amb els anys anteriors perquè “és la festa més gran i coneguda de Barcelona”. “Fa una mica d’angoixa pensar en el que està passant i veure així els carrers però igualment fa il·lusió que almenys no hagin desaparegut del tot”, diu. També ho veu igual Marta López, veïna de Torrent de l’Olla, a qui li “sap greu” perquè està “acostumada a molt soroll”. “Un dia com avui això estaria ple de gent”, diu amb to nostàlgic, i afegeix que li “sembla molt bé que com a mínim es mantingui la tradició”. “Ens fa una mica de pena veure que és 15 d’agost, que és el ple de les festes, i que el barri estigui buit”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa