Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els 10 tancaments més sonats del 2020
  • CA

La situació del comerç ja no era especialment prometedora a principis d’any, però l’esclat de la pandèmia ha donat l’estocada final a molts comerços i establiments històrics de Barcelona, alguns dels quals feia dècades i fins i tot més d’un segle que ocupaven el mateix racó del barri que ara llueix una persiana abaixada o, en el millor del casos, el rètol d’una franquícia multinacional. Un any certament nefast per als comerciants, que confiaven en trampejar-lo amb una campanya de Nadal redemptora i que ara veuen amb neguit com el 2021 portarà més tancaments sonats com els del 2020.

1) Cinemes Mèlies

Cinemes Méliès
Els Cinemes Méliès en la reobertura al gener del 2012 / ACN

L’any començava malament pel cinema barceloní amb el tancament, abans de l’esclat de la Covid-19, del Palau Balañá de Sants. Però la pandèmia ha ampliat la llista de pèrdues. Després de gairebé un quart de segle d’història, els Cinemes Méliès van tancar a causa dels estralls provocats per la pandèmia, tal com va confirmar el propietari dels Méliès, Carles Balagué. “El coronavirus ens ha acabat d’enfonsar”, lamentava Balagué, de 71 anys, que va fundar els cinemes el 20 de desembre de 1996. L’obligació de netejar i desinfectar els locals en el context de pandèmia actual ha estat el cop de gràcia. “Necessitàvem contractar més gent”, ha detallat Balagué. La plantilla era de cinc persones, i el propietari ha admès que el fitxatge de dues persones més era inassumible i els ha portat a tancar.

2) La sala Tango

L'entrada a la sala Tango en un vídeo promocional de la sala / Facebook
L’entrada a la sala Tango en un vídeo promocional de la sala / Facebook

La mítica sala ha sigut una de les últimes a caure. Va anunciar el seu tancament definitiu “després de tres mesos de lluita” i protestes per la mala situació en la qual els van deixar les restriccions imposades pel Govern per intentar frenar la pandèmia. El Grupo Arena va assegura que mantenir la sala era “insostenible” i que no van tenir més que prendre una decisió que consideren “dura i dràstica”. Les festes LGTBI que s’hi feien a les sessions de les nits dels divendres i els dissabtes es mantindran, però en altres sales del grup. 

3) NBA Café

NBA Café
L’NBA Café Europa a Barcelona, ara tancat / NBA

Doble pèrdua per als amants del bàsquet. No era un local emblemàtic pròpiament dit, però l’NBA Café era l’únic restaurant de la lliga estatunidenca que operava a Europa i ha tancat després de cinc anys a la capital catalana. Va haver de tancar durant el primer confinament i al mes maig va comunicar que no tornaria a obrir. Ubicat al pis superior de la botiga de Nike a la Rambla, el local de 1.400 metres quadrats va requerir una inversió de gairebé tres milions d’euros. El restaurant tenia una botiga annexa que també va tancar.

4) Forn de pa Caballol

Sílvia Sobirós i Eloi Isern llegeixen la carta d'acomiadament del forn Caballol / Adrià Lizanda
Sílvia Sobirós i Eloi Isern llegeixen la carta d’acomiadament del forn Caballol / Adrià Lizanda

Sense fer soroll, com molts altres negocis que ja no tornaran a aixecar les seves persianes, el forn de pa centenari Caballol de Les Corts va anunciar que tancava enmig de la crisi del coronavirus i una creixent competència. Es va acomiadar de la seva clientela habitual amb un missatge enganxat a la paret del local que havia ocupat des del 1921. “M’agradaria saludar-vos amb un ‘Bon dia!’ i un somriure als llavis com cada dia, però malauradament tenim una trista notícia que comunicar-vos: la fleca tanca les seves portes definitivament”, deia la nota.

5) La llibreria Contrabandos

La llibreria Espai Contrabandos es va inaugurar al Raval fa 5 anys / Pol·len
La llibreria Espai Contrabandos es va inaugurar al Raval fa 5 anys / Pol·len

La llibreria Espai Contrabandos del Raval va abaixa la persiana a finals de juny. Va tancar el continent, però no el contingut: aquest hub d’editorials independents i de pensament crític tindrà continuïtat a l’Hospitalet de Llobregat. La nova llibreria cooperativa Espai Llavors obrirà enguany al barri de Collblanc, a la frontera amb Les Corts, i heretarà el model, mobiliari, contactes i canals de comunicació de l’Espai Contrabandos. No tot han de ser males notícies.

6) Adéu al Gran Cafè

El Gran Cafè del Gòtic ha abaixat la persiana / Barna Centre

L’històric restaurant Gran Cafè del carrer Avinyó no va poder aguantar la pressió de tants mesos sense clientela i, davant les nefastes perspectives de futur del sector turístic –font de supervivència de la majoria de comerços del barri–, va llançar la tovallola a l’agost. “A molts veïns i veïnes del nostre barri Gòtic ens van portar algun cop els pares o els avis”, recorden des de la plataforma FemGòtic. “Avui estem tristos pel Gran Cafe i pels altres que el seguiràn”, afegeixen. “El comerç del Gòtic no aguantarà, ni amb turisme ni sense ell”, auguren.

7) Monvínic

L’icònic bar de vins de Barcelona va tancar les seves portes després de l’estiu. Durant la pitjor part de la primera onada de la Covid-19, el Monvínic va portar cada dia, gràcies a voluntaris del seu equip, 150 àpats complerts a l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna per a persones sense sostre i famílies vulnerables. Després del confinament van començar a córrer els primers rumors que el Monvínic no sobreviuria i uns mesos després els rumors es van convertir en certeses.

8) Alt Heidelberg

La cerveseria Alt Heidelberg tanca per la pandèmia / Alt Heidelberg
La cerveseria Alt Heidelberg tanca per la pandèmia / Alt Heidelberg

Un tancament que de moment és temporal però que es podria convertir en definitiu. La cerveseria Alt Heidelberg va néixer amb la intenció de transportar a Alemanya els seus clients. Ho va fer en un moment en què la volatilitat de la geopolítica havia provocat una guerra mundial i encara n’havia de fer esclatar una altra. Era 1934 i la cerveseria acabava d’inaugurar-se, tot i que aviat un altre enfrontament bèl·lic l’afectaria: la Guerra Civil. La Covid-19 ha estat l’últim obstacle que haurà d’intentar superar la cerveseria, ubicada al número 5 de la ronda Universitat. “Romandrem tancats fins que la situació millori”, diu encara avui la seva web.

9) Cinemes Texas

Imatge d'arxiu de la façana dels cinemes Texas / Pere Francesch (ACN)
Imatge d’arxiu de la façana dels cinemes Texas / Pere Francesch (ACN)

Els coneguts cinemes de Gràcia van tancar el mes de març per la pandèmia i ja no tornaran a obrir més. El projecte, impulsat el 2014 per Ventura Pons al carrer Bailèn, tampoc ha pogut superar la crisi. Va deixar el local de lloguer on es projectaven les pel·lícules i ara està a l’espera que una plataforma veïnal trobi la manera de salvar els Cinemes Texas. Tota una pèrdua per als més cinèfils, ja que van néixer amb la voluntat de programar reestrenes en versió original subtitulada al català i pel·lícules infantils doblades en aquesta llengua. A més, oferien maratons temàtiques, sessions amb presentació i recuperació de clàssics del cinema. 

10) Schilling Cafè

El cafè Schilling era un clàssic del centre / Schilling

Un d’aquells locals que té vàries vides. L’última va començar el 1996, però el local ha acollit restaurants durant un segle. Situat al carrer Ferran, a un pas de la Rambla, ha sigut un bar nocturn, una cocteleria i, abans de tancar, s’havia reconvertit en una cafeteria on prendre esmorzars excel·lents. Una pèrdua irreparable més per al barri Gòtic, que mica en mica es va quedant sense comerços en un procés de desertització que sembla no tenir fi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa