La llibreria Contrabandos tanca però tindrà una hereva a l’Hospitalet

El nou local Espai Llavors obrirà a Collblanc a la tardor

La llibreria Espai Contrabandos del Raval baixa la persiana a finals d’aquest mes. Tanca el continent, però no el contingut: aquest ‘hub’ d’editorials independents i de pensament crític tindrà continuïtat a l’Hospitalet de Llobregat. La nova llibreria cooperativa Espai Llavors obrirà enguany al barri de Collblanc, a la frontera amb Les Corts, i heretarà el model, mobiliari, contactes i canals de comunicació de l’Espai Contrabandos.

Els impulsors del projecte de Ciutat Vella van decidir ja fa un any deixar la venda directa al públic per concentrar-se en la seva editorial, Pol·len –amb la que han editat més de 120 títols– i en divulgar les tècniques d’ecoedició. Durant aquest temps han intentat traspassar l’espai perquè el local seguís sent una llibreria al cor del Raval, però no han trobat successors. Aquest juny han conegut el projecte hospitalenc i ràpidament s’han posat d’acord per “desmuntar l’artefacte, guardar les peces i tornar-lo a muntar”.

L’Espai Llavors està preparant el seu aterratge al municipi veí i anunciarà properament la seva proposta. Preveu oferir llibres tant d’assaig com de ficció, una programació d’actes regular i també una petita secció de plantes i productes per a horts urbans. Obrirà a la tardor, “si la pandèmia ho permet”, ironitzen els impulsors. Vol ser un “espai de trobada i intercanvi” a més de botiga de llibres, un lloc on convisquin la mobilització social amb la reflexió pausada.

El model de l’Espai Contrabandos permet a les editorials independents saltar-se els circuits de distribució estàndard. Se’l va inventar fa més d’una dècada l’editorial Proteus. Els segells paguen una quota mensual a la llibreria i a canvi disposen d’un aparador estable per a les seves publicacions i actes i cobren l’import net dels llibres que es venguin a l’establiment. “Sense aquest model no haguéssim pogut sobreviure 7 anys, l’ecosistema del llibre està massa pensat per a la cadena d’edició majoritària”, exposa Jordi Panyella, un dels tres socis impulsors de Pol·len i de Contrabandos.

El projecte ha viscut ja unes quantes mudances i fins ara no els han suposat un obstacle per créixer, al contrari. Van obrir el desembre de 2013 al Forat de la Vergonya –avui plaça del Pou de la Figuera– i al cap d’un any i mig el local ja els havia quedat petit. Es van mudar al Raval, on han viscut 5 anys “molt interessants”. En canvi Pol·len va néixer en una impremta ecològica d’Horta. Va tancar i la jove cooperativa se’n va quedar el segell.

Que ara Contrabandos tingui una nova vida a l’Hospitalet els sembla “una gran notícia” per al sector: “Barcelona és molt guai però l’Hospitalet també, i fins ara les editorials petites hi hem tingut poca presència”, diu Panyella. Pol·len és una de les editorials que ja ha confirmat la seva presència al futur Espai Llavors, on preveuen exposar i presentar les novetats dels propers anys.

Més informació

Nou comentari