Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La llibreria Sant Jordi i la marca Top Manta, adjudicataris de botigues municipals a Ciutat Vella
  • CA

L’emblemàtica llibreria Sant Jordi del carrer Ferran, escanyada per una pujada de lloguer inassumible, es mudarà entre febrer i març a uns baixos municipals del carrer d’en Robador. Davant la Filmoteca i amb un lloguer molt assequible però a la zona cero de la prostitució al carrer. ” És una de les adjudicatàries de la segona tanda de Baixos de Protecció Oficial, un projecte del districte de Ciutat Vella, Barcelona Activa i el Pla de Barris per dinamitzar locals públics en zones vulnerables i promoure el comerç de proximitat. 

L’Ajuntament ha corregit les bases d’aquesta nova convocatòria perquè la primera edició va punxar entre el petit comerç i pràcticament tots els beneficiaris van ser projectes socials. El canvi s’ha notat i aquest cop el districte ha rebut 64 ofertes per obrir un negoci en els 8 baixos que han sortit a concurs i entre els finalistes hi ha sis botigues. Totes elles, això sí, tenen algun component social, comunitari o ecològic. Sis dels locals són al Raval sud. El preu és substancialment inferior al de mercat: uns sis euros per metre quadrat en comptes dels 19 que es paguen de mitjana al districte. A més les botigues pagaran un 15% menys de lloguer que les seus socials, que a més tindran contractes més llargs (5 anys més dos de pròrroga, en lloc de tres més dos).

A banda de la llibreria, un altre adjudicatari que destaca és la marca de roba Top Manta del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que obrirà al carrer Robador la seva segona botiga després de la primera experiència al carrer Picalquers. “Tenim molta gent que vol participar al projecte i volem donar una oportunitat de regularització a més manters”, explica al TOT Barcelona el portaveu del col·lectiu, Aziz Fayé. 

Local municipal al carrer Robador on s'instal·larà la llibreria Sant Jordi / MMP

Local municipal al carrer Robador on s’instal·larà la llibreria Sant Jordi / MMP

La resta de projectes són una bugaderia oberta al públic davant del mercat de Santa Caterina que permetrà finançar un servei de neteja de roba i dutxes per a persones sense sostre; una botiga de verdures ecològiques al carrer Carretes, una fusteria comunitària al Born, un Ecomuseu del poble gitano al carrer de la Cera i la seu de la fundació d’inserció sòciolaboral Apip-Acam –que ara està a Can 60– a Arc de Teatre. Un vuitè local s’assignarà pròximament, ha indicat el consistori. Tots 8 s’estrenaran al llarg de 2020 i segurament no alhora, perquè alguns encara no tenen els subministraments donats d’alta.

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha celebrat en roda de premsa la “consolidació” del programa de baixos municipals després de la “prova pilot” de l’any passat i ha avançat que hi haurà més convocatòries aquest mandat. “Igual que es necessiten habitatges de protecció oficial, calen baixos i locals també per evitar l’expulsió de comerços i veïns”, ha defensat. “Els baixos són un repte a la ciutat, segons un cens de 2016 un 7% estan buits i un 24% podrien tenir un aprofitament econòmic més alt”, ha assenyalat Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social. Els 7 locals de la primera convocatòria es van posar en marxa a principis de 2019 i de moment no hi ha hagut cap desistiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa