Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
NoLlegiu inaugura un nou local al Clot: “Si fos conscient no obriria una llibreria”
  • CA

La llibreria NoLlegiu del Poblenou ha obert un nou local al barri barceloní del Clot, com aposta per “enfortir i donar seguretat” a un negoci que va emprendre el 2013. El seu llibreter, Xavier Vidal, lamenta que el tancament de llibreries centri més l’atenció que l’obertura, ja que al seu parer, el número de llibreries noves els últims cinc anys és “bastant espectacular”. Considera que hi ha molts barris, com el Clot, on falten locals que apostin per ser un centre dinamitzador de lectura, és a dir amb activitats culturals més enllà de la venda de llibres. “És absurd avui obrir una llibreria a Gràcia perquè n’hi ha moltes, però crec que s’han d’obrir llibreries a molts llocs”, ha assegurat Vidal en declaracions a l’ACN. El llibreter anima a obrir llibreries “a tot arreu”, perquè quan “la gent topi amb elles, no tindrà més remei que entrar-hi”.

Com a tall d’exemple, Vidal fa notar que fa dos dies, a la Sagrera, va obrir una llibreria nova, La Trabucaire. I que el cap de setmana passat va obrir-ne una altra a Calella, al Maresme. Al seu parer, tanquen llibreries perquè els propietaris es jubilen, en molts casos, o perquè tenen un model de llibreria “que se l’han menjat les grans superfícies”, pel fet de tenir un concepte de papereria-llibreria.

Considera, en canvi, que l’única manera de vendre llibres és que la gent vingui al local, i perquè vinguin, “has de fer alguna cosa”. Presentacions, tallers, xerrades, actuacions, clubs de lectura, activitats culturals moltes d’elles sobre literatura, són el ganxo que proposen perquè la gent del barri s’hi acosti. Malgrat al Clot hi ha llibreries que han obert recentment com Pebre Negre, especialitzada en infantil i cuina, o la Tomiris, més tirant cap a Sagrada Família, Vidal creu que hi ha molta zona desemparada de llibreries.

En la inauguració de la nova NoLlegiu, alguns dels assistents li deien: “Ets conscient del que fas?”. “Si fos conscient no obriria una llibreria. De fet, qualsevol persona que fos conscient avui dia no obriria res”, els va contestar Vidal. És per això que el llibreter reclama un punt “d’inconsciència” perquè la gent s’animi a obrir nous negocis relacionats amb la cultura, perquè creu que hi ha molts barris orfes de locals amb el concepte que proposen ells.

“Jo demano que s’obrin més llibreries allà on sigui”, tot i que reconeix que a zones com Gràcia o Sants no els fan falta més llibreries. “El temps demostrarà si obrir una llibreria al Clot és encertat o no ho és”, diu el llibreter, que considera que l’optimisme és una actitud “imprescindible” perquè qualsevol projecte surti endavant. “No garanteix l’èxit, però és un requisit previ perquè els projectes funcionin. Després hi ha la feina, el tocar de peus a terra i el projecte real, entendre quines són les dificultats i tenir encerts”, detalla.

La manera que NoLlegiu ha trobat per blindar-se contra les “envestides” del sector, és a dir les baixades de ventes que es produeixen periòdicament i que en un determinat moment poden enfonsar el negoci, ha estat ampliar l’empresa. “Pots quedar-te on estàs, i no fer res, i esperar que les coses vagin bé, o plantejar-te el repte d’assegurar en un altre lloc allò que actualment ja funciona”, ha assenyalat. Segons Vidal, créixer en un sentit “racional” sense perdre la filosofia del pla ajuda a consolidar el projecte global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa