Amb la col·laboració de

Enmig del barri de Sant Gervasi-Galvany, a tocar del Turó Park, s’aixeca un bloc de pisos que en realitat en són dos. Obra del barceloní Ricardo Bofill Taller d’Arquitectura, l’edifici del carrer Johann Sebastian Bach és un treball delicat i original que s’inspira en la tradició modernista local i dona molta importància a l’artesania catalana. Recorrem aquest immoble amb una nova mirada i descobrim les històries que amaga en un nou reportatge del cicle Visita privada a… del TOT Barcelona i el portal arquitecturacatalana.cat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

El bloc de pisos és un edifici de 7 plantes que té dues entrades, una al carrer Johann Sebastian Bach i l’altra al carrer Francesc Pérez-Cabrero. És la solució que va trobar l’estudi per resoldre l’encàrrec que li havia fet la propietat. Volia combinar dos programes de construcció diferents en un mateix edifici: en una banda 12 pisos de luxe i un àtic de disseny; i a l’altra, 21 apartaments de renda limitada. 

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©José Hevia – Arxiu Històric del COAC

Per fora sembla un sol edifici, però per dins “la variació en els programes es reflecteix en el nivell de detall dels espais interior i zones comunes”, segons explica el mateix despatx en recordar l’obra. La diferent distribució permet generar dues comunitats de veïns diferents sense generar disfuncions al disseny exterior.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©Bofill Arquitectura

A més, es va aprofitar el treball de fàbrica de maó per aconseguir la curvatura de la façana i ajustar-se al perímetre circular de la plaça Sant Gregori Taumaturg, un detall enginyós que permet integrar-lo millor al seu entorn.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©Bofill Arquitectura

La construcció de l’edifici es va fer seguint els mètodes tradicionals de l’artesania catalana i “treu partit dels elements a petita escala (conductes de desguàs, gàrgoles, tubs de xemeneia, baranes) per donar expressivitat a l’edifici, entès com un treball delicat de fàbrica de maó i d’elements de ferro que adopten una qualitat escultòrica”, tal com explica Maurici Pla a la seva obra Catalunya: Guiad’arquitectura moderna 1880-2007.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©José Hevia – Arxiu Històric del COAC

Un altre element característic d’aquest bloc de pisos tan singular és la superposició horitzontal de les façanes, que “manté la unitat visual per dues parets laterals de maó”, en paraules de Ricardo Bofill Taller d’Arquitectura. A més, faciliten la ventilació i la il·luminació de les àrees de servei de cada pis.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©José Hevia – Arxiu Històric del COAC

A la part superior, el retranqueig –o reculada de la línia de la façana– permet crear balcons amb xemeneies i baranes que s’inspiren clarament en l’obra d’Antoni Gaudí, mentre que els nuclis d’escala són de volta amb maó català.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©Bofill Arquitectura

L’ús del retranqueig en aquesta part alta crea un sistema de jardins, balcons i terrasses amb piscina que transformen la zona en un “oasi privat” malgrat estar immers en la densitat de la ciutat.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©Bofill Arquitectura

A la planta baixa hi ha botigues, les entrades als dos blocs i l’accés a l’aparcament subterrani. L’estudi va optar per resoldre aquesta àrea amb espais transparents, a fi d’aprofitar el màxim possible la llum natural i facilitar la transició de les zones comunes cap a la part privada.

Habitatges Johann Sebastian Bach – Francesc Pérez-Cabrero / ©Bofill Arquitectura

El portal arquitecturacatalana.cat permet conèixer més a fons aquest bloc singular a través d’una fitxa detallada i comentada. És una de les 3.000 obres incloses en aquest web de referència, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el més destacat de l’arquitectura catalana. Descobreix-lo!

Nou comentari

Més notícies
El Canòdrom ha tingut diversos usos des de la seva rehabilitació / Ajuntament de Barcelona

Un antic canòdrom custodiat per un grill de taronja

La pista per a curses de llebrers a la Meridiana es va convertir en icona de l'atreviment arquitectònic modern
Amb la col·laboració de COAC
Facultat de Biologia de la UB a la Diagonal / ©Albert Gifreu

Llum, maó i coneixement: l’aliança de biologia i arquitectura a la Diagonal

La facultat de la UB amaga espais interessants, com hivernacles, patis i una lluminosa biblioteca soterrada
Amb la col·laboració de COAC
Tallers Manyach / Cedida - ©José Hevia

El pati d’escola que llueix modernisme gràcies a un antic taller de caixes fortes

La proposta original de Jujol va coronar el cobriment d'una nau amb dents de serra i va incloure-hi referències subaquàtiques
Amb la col·laboració de COAC
Vestíbul de l'edifici 110 Rooms / ©José Hevia

110 Rooms, l’homenatge contemporani als orígens de l’Eixample

Sales intercanviables, vestíbul petri, un jardí geomètric i la façana esgrafiada marquen aquest bloc d'habitatges singular
Amb la col·laboració de COAC