Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Llum, maó i coneixement: l’aliança de biologia i arquitectura a la Diagonal
Amb la col·laboració de

La Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) és molt més del que mostra. Els edificis per on passen milers d’estudiants universitaris cada curs estan a la vista, però també sota terra. Per exemple, una interessant biblioteca de colors blancs i espais diàfans. Descobrim la facultat al detall en un nou capítol de Visita privada a…, el cicle del TOT Barcelona i el portal arquitecturacatalana.cat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

L’edifici original de la facultat –integrat pels cossos Margalet, Prevosti i l’Aulari– és al número 643 de l’avinguda Diagonal i forma part de l’expansió del campus de Zona Universitària durant la Transició i la democràcia. Es tracta d’un projecte molt ben resolt arquitectònicament i injustament oblidat, que porta la firma conjunta de tres arquitectes. Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González i Francisco de la Guardia Conte van començar a construir-lo el 1972 i van acabar l’encàrrec el 1981. No seria l’única vegada que treballarien colze a colze, ja que tots tres també van col·laborar en el disseny i construcció d’edificis com la Casa Paniker o la Joieria Monés, per exemple.

Facultat de Biologia de la UB a la Diagonal / ©Albert Gifreu

La facultat és una construcció de cinc pisos al voltant d’un gran pati central, cobert amb una claraboia. Tant a l’interior com a l’exterior, el maó vist de color rogenc és la característica més visible. Les finestres tenen forma de prisma i els seus angles rectes contrasten amb diversos espais cilíndrics esglaonats que allotgen les classes lectives. La planta tipus per a aules i sales d’actes és un amfiteatre en quart de cercle, que permet aprofitar al màxim la superfície i afavorir la proximitat entre docent i estudiant.

Ampliació de la Facultat de Biologia de la UB a la Diagonal / ©José Hevia

El solar només tenia una hectàrea, pel que els autors van optar de bon inici per concentrar l’edificabilitat en alçada. Això obligava a cuidar molt la circulació dins l’edifici i van buscar expressament combinar verticalitat i horitzontalitat, a través d’un sistema d’escales al voltant del pati i de galeries que embolcallen cada pis. Així, cada departament té autonomia en estar situat en una cota diferent, però alhora es pot relacionar fàcilment amb la resta a través de l’espai central comú.

Ampliació innovadora

Als anys 90 va quedar palès que l’edifici inicial havia quedat petit i Víctor Rahola i Aguadé es va fer càrrec d’una ambiciosa ampliació entre 1993 i 2011. Els nous espais generats acullen usos docents i d’investigació, com laboratoris i cambres d’usos tècnics específics. A més contenen espais per a administració, seminaris, sales d’exposicions i dependències per als alumnes. No obstant, l’element més destacat és la biblioteca, soterrada però molt lluminosa, on els usuaris remenen llibres i preparen exàmens còmodament.

Biblioteca de la Facultat de Biologia de la UB a la Diagonal / ©José Hevia

L’ampliació va ser pensada com un únic contenidor allargat, que s’estén 170 metres entre la Diagonal i el cementiri de les Corts. Rahola el va executar a doble alçada i va procurar-li una il·luminació generosa mitjançant patis interiors. L’accés a la biblioteca és independent de la resta, per poder fer horaris diferents i acollir visitants d’altres centres del campus.

Facultat de Biologia de la UB a la Diagonal / ©Albert Gifreu

Per trencar la monotonia del mòdul tipus, aquest gran bloc allargat va alternant seccions de diferent estructura, que donen varietat a la façana. Al bloc central hi ha laboratoris, aules i seminaris, entre d’altres serveis. Compta també amb dos grans hivernacles amb sistemes de climatització capaços de reproduir diferents ambients segons les necessitats de les espècies cultivades.

El portal arquitecturacatalana.cat permet conèixer més a fons la Facultat de Biologia de la UB a través d’una fitxa detallada i comentada. És una de les 3.000 obres incloses en aquest web de referència, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el més destacat de l’arquitectura catalana. Descobreix-lo!

Més notícies
Tallers Manyach / Cedida - ©José Hevia

El pati d’escola que llueix modernisme gràcies a un antic taller de caixes fortes

Notícia: El pati d’escola que llueix modernisme gràcies a un antic taller de caixes fortes
Comparteix
La proposta original de Jujol va coronar el cobriment d'una nau amb dents de serra i va incloure-hi referències subaquàtiques
Notícia: El pati d’escola que llueix modernisme gràcies a un antic taller de caixes fortes - Mobile
Amb la col·laboració de COAC
Nau principal de la parròquia del Crist Redemptor / Jordi Play

Tres arquitectes molt barcelonins al rescat d’una parròquia de barri

Notícia: Tres arquitectes molt barcelonins al rescat d’una parròquia de barri
Comparteix
L'estudi MBM (Martorell, Bohigas, Mackay) va ampliar amb maó i línies rectes el temple del Crist Redemptor
Notícia: Tres arquitectes molt barcelonins al rescat d’una parròquia de barri - Mobile
Amb la col·laboració de COAC
Biblioteca de la UPF al Dipòsit de les Aigües del Parc de la Ciutadella / Cedida - ©Albert Gifreu

Les mil i una vides de la biblioteca de la UPF

Notícia: Les mil i una vides de la biblioteca de la UPF
Comparteix
Concebuda com a dipòsit d'aigua per al parc de la Ciutadella, també ha estat un hospital i un magatzem | Gaudí va participar en el disseny original
Notícia: Les mil i una vides de la biblioteca de la UPF - Mobile
Amb la col·laboració de COAC
Vista panoràmica de la Casa Roviralta / ©Rosa Feliu

La Casa Roviralta, la conversió d’una masia en mansió modernista al Tibidabo

Notícia: La Casa Roviralta, la conversió d’una masia en mansió modernista al Tibidabo
Comparteix
Coneguda com el Frare Blanc i amb una torre destacada, retrata el naixement d’una ciutat-jardí a la part alta de Barcelona
Notícia: La Casa Roviralta, la conversió d’una masia en mansió modernista al Tibidabo - Mobile
Amb la col·laboració de COAC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa