Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La millor arquitectura barcelonina, oberta a tothom
  • CA

L’arquitectura de Barcelona és coneguda i reconeguda al món, però no sempre els barcelonins coneixen per dins les joies de la seva ciutat. Icones racionalistes, blocs d’habitatges singulars, modernisme de barri o dissenys de joventut de grans autors internacionals poblen els carrers de la ciutat i sovint hi passen desapercebuts. 

El Col·legi d’Arquitectes de Barcelona (COAC) i el diari TOT Barcelona iniciem una sèrie de reportatges fotogràfics per ‘obrir’ al públic cada cap de setmana un edifici destacat que usualment no és visitable. El cicle porta per títol Visita privada a… i la primera entrega es publicarà el proper dissabte 23 de gener. 

Cada setmana un article mostrarà els secrets d’un espai especial, entre els que hi haurà exemples molt coneguts i d’altres per reivindicar. Fotografies de qualitat i l’explicació detallada de l’obra permetran al lector endinsar-s’hi virtualment com si fessin un recorregut guiat privat. Entre les primeres icones de la sèrie hi ha la Clínica Barraquer de 1941, el modernista Palau Montaner –ara seu de la Delegación del Gobierno– i el bloc de pisos contemporani 110 Rooms.

Tot això ho farem de la mà del portal Arquitecturacatalana.cat, l’espai digital de l’Arquitectura Catalana Moderna i Contemporània del COAC. Aquesta web imprescindible permet a qualsevol ciutadà explorar la riquesa arquitectònica del país i de la seva capital, consultant més de 3.000 obres realitzades entre 1832 i 2020 per 1.500 autors diferents. L’usuari les pot navegar a través d’un mapa interactiu i de llistats personalitzats amb filtres de cerca, classificades per època, població o tipologia.

Pren com a data d’inici l’any de construcció de la primera xemeneia industrial de Catalunya, la del Vapor Bonaplata del Raval, i arriba fins als nostres dies. És un portal viu, que creix amb el pas del temps gràcies a la incorporació de les obres recents de més interès i també d’altres de més antigues. Les imatges i dades que ofereix de cada edifici són fruit d’una acurada recerca d’especialistes en la matèria, dels fons de l’Arxiu Històric del COAC i de la generositat dels despatxos d’arquitectura i els fotògrafs que han cedit els drets de molts dels materials publicats.

El COAC ha destinat molts d’esforços a la construcció d’aquest portal de referència, que encarna el compromís del col·legi amb la difusió de l’arquitectura catalana i la tasca dels arquitectes. Properament comptarà també amb versió en castellà i versió en anglès, per fer arribar encara més lluny les joies de Barcelona i de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa