Sant Esteve amb la Rambla a mig gas per l’alerta terrorista

La zona continua blindada per la policia per l'avís d'un possible atemptat que havia de ser el dia de Nadal i quiosquers i restauradors troben que hi ha menys clientela

I tant que ha perjudicat, i tant! Només cal mirar la caixa o la gent que que passa”. Pedro Navas, en encarregat del bar restaurant Cosmos, a la part baixa de la Rambla de Barcelona, és contundent. I repeteix diverses vegades que l‘alerta terrorista d’aquests dies “ha perjudicat” el negoci. “Jo fa 40 anys que soc aquí i mai havia vist la Rambla així el dia de Sant Esteve. Mira la terrassa, la tinc gairebé buida, i altres establiments m’han dit el mateix”, insisteix.

[r:2]

Al tram final del passeig, a uns 150 metres de Colom, hi ha pocs vianants. Tot i que també hi ha molta tranquil·litat: els que hi passegen ho fan amb la calma d’un dia festiu i la placidesa del turista que aprofita unes festes de Nadal molt benignes meteorològicament parlant.

Una furgoneta de la Guàrdia Urbana controla l'accés a la Rambla aquest dia de Sant Esteve per l'alerta terrorista / S.B.

Una furgoneta de la Guàrdia Urbana controla l’accés a la Rambla aquest dia de Sant Esteve per l’alerta terrorista / S.B.

A poca distància hi ha dos furgons de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra i un de la Guàrdia Urbana. Estan col·locats estratègicament per llançar el missatge que, si apareix el sospitós que suposadament preparava un atropellament massiu –al mateix lloc on ja es va viure aquest infern fa un any i mig–, no podrà executar els seus plans. No se sap si el dispositiu pot ser realment dissuasiu, però està pensat perquè ho sembli.

“Hi ha moltíssima menys gent que un altre any el dia de Sant Esteve, això és clar”, assegura Agustín Castro, un altre veterà de la Rambla: 40 anys al mateix quiosc on era el 17-A. “No vaig veure l’atropellament perquè va ser més amunt, però si que vaig viure les corredisses i el pànic, va arribar immediatament”, recorda. Avui, però, està tranquil. “Hi ha poca gent i poc negoci, però hi ha molta policia, i això dona tranquil·litat. A més a més, amb les pilones que hi han posat, jo crec que és impossible que es repeteixi el 17-A. Poden inventar-se una altra cosa, atacar amb un dron, potser, però no amb una furgoneta o un camió”, assegura.

Pilones de les que es van posar a la Rambla després de l'atemptat del 17-A / S.B.

Pilones de les que es van posar a la Rambla després de l’atemptat del 17-A / S.B.

De seguida remuga contra el consolat dels Estats Units, que va ser qui va aixecar la llebre quan va fer pública l’alerta que la policia havia mantingut en secret. El fet que se’n parlés a la premsa ha esverat part del públic potencial de la Rambla, segons l’Agustín. “Hi ha gent que si sent que hi ha una alerta sobre aquesta zona prefereix anar a un altre lloc. En canvi, els que entenen que en realitat és difícil que passi res aquí, estan tranquils, fins i tot els americans”, afegeix.

Un americà molt tranquil a Barcelona

Just en aquell moment un turista nord-americà s’acosta al quiosc. Es diu Luis i viu a Miami. Està passant una setmana a Barcelona i no està gens preocupat. “Poden passar coses a tot arreu, no pots anar canviant de plans per això“, argumenta mentre es mira dels postals del quiosc. 

Un tram de la Rambla buit i una terrassa deserta aquest dia de Sant Esteve sota alerta terrorista / S.B.

Un tram de la Rambla buit i una terrassa deserta aquest dia de Sant Esteve sota alerta terrorista / S.B.

Percepcions diferents

Més amunt, cap al centre del passeig, la densitat de vianants augmenta una mica, però continua havent-hi grans clarianes gens habituals a la Rambla i terrasses molt buides, tot i ser l’hora de dinar. De tota manera, la percepció del Pedro i l’Agustín no és compartida per altres treballadors del passeig. Al quiosc que hi ha just davant del mosaic de Miró on va parar-se la furgoneta després de l’atropellament massiu que havia començat al capdamunt del carrer, el José fa una ganyota d’estranyesa. “Jo crec que hi ha la mateixa gent que sempre en un dia de les festes de Nadal”, argumenta. “De gent n’hi ha, el que passa és que no compren, però això és per l’economia, no per l’alerta terrorista”, afegeix.

Control policial de la Guàrdia Urbana al capdamunt de la Rambla en un dia de Sant Esteve amb alerta terrorista / S.B.

Control policial de la Guàrdia Urbana al capdamunt de la Rambla, avui / S.B.

En el recorregut fins al punt on la Rambla s’uneix al carrer Pelai torna a haver-hi trams amb molt poca densitat de vianants, però els que caminen pel passeig no estan gens alarmats: molts d’ells van amb els fills, fins i tot nadons. Han deixat enrere una imatge cada vegada més freqüent des de l’alerta terrorista a tot Europa és permanent –i ja fa cinc anys–: més furgons dels Mossos d’Esquadra custodiant el punt per on va entrar la furgoneta del 17-A, amb agents de la brigada mòbil patrullant al voltant amb armes llargues. Al costat, una furgoneta de la Guàrdia Urbana estreny el pas a la calçada i un rètol avisa: “control policial”. 

Més informació

Nou comentari