Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de pau” s’inscriurà a la Rambla en record del 17-A

“Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de pau” serà el text que quedarà inscrit a terra, a la Rambla, en record dels atemptats del 17 d’agost de l’any passat. Ho ha anunciat l’alcaldessa, Ada Colau, tot recordant que és una de les frases que es va dispositar a la via els dies posteriors. Així, aquestes paraules encapçalaran un memorial que anirà acompanyat del dibuix Barcelona de l’artista Frederic Amat, una obra on la lletra ‘i’ forma un llaç negre. 

La frase escollida va ser una de les 5.000 que es van dipositar a la via els dies posteriors a l’atemptat i ha estat seleccionada pel col·lectiu d’afectats pels fets, coordinats a través de l’associació Unitat Atenció i Valoració Afectats per Terrorisme (UAVAT). Les paraules de pau quedaran escrites al memorial situat pocs metres més a dalt del mosaic de Miró i es podran llegir en àrab –com es van escriure originalment–, català, castellà i anglès a partir de la primavera del 2019, quan es farà la instal·lació de la placa amb 12 metres de llarg i 20 centímetres d’amplada. 

Segons Colau, s’ha incentivat aquest memorial “des de l’austeritat formal” i la “integració harmònica” amb la Rambla per potenciar els valors de la “pau, convivència i cultura”, i quedarà combinat amb el mosaic de Miró sense modificar-lo. 

El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha reivindicat el procés de decisió de la frase, que volia implicar a les víctimes i les famílies. Una voluntat que ha agraït Javier Martínez, pare d’un nen que va morir pels atemptats, que ha reconegut que ha estat de gran ajuda el paper de l’alcaldessa i la UAVAT perquè amb aquest memorial ajuden a recordar que “podríem haver estat qualsevol de nosaltres qui estiguessin passejant aquella tarda per la Rambla”. 

Frederic Amat, l’artista del dibuix amb les lletres de Barcelona, ha destacat l’honor que representa per a ell que la seva cal·ligrafia hagi estat escollida per recordar l’atemptat, i ha explicat que es va quedar gelat quan va veure que persones l’exhibien després de l’atac, perquè la va dissenyar de forma íntima per als seus amics i es va fer viral, i que va lliurar aquesta grafia a l’alcaldessa i ha quedat disponible des de llavors a l’Arxiu Municipal: “Des del primer dia mai la vaig sentir meva, és de la ciutat”.

D’altra banda, en una segona fase que començarà el 2020, el mateix mosaic Miró es restaurarà i netejarà de la mà de restauradors especialitzats. Unes obres que quedaran condicionades a la reurbanització de la Rambla que es farà per trams.

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Una a desembre 05, 2018 | 00:23
    Una desembre 05, 2018 | 00:23
    Dos camins pau i una interjecció. A banda de ser mentida. Quina pobresa.

Nou comentari

Comparteix