Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sindicats de la Guàrdia Urbana reclamen un millor abordatge del turisme
  • CA

La pressió turística que pateix Barcelona és una de les problemàtiques que recentment han centrat el debat polític. La possible limitació dels creuers que arriben a la capital catalana o la reducció dels grups de visitants que circulen pels carrers del centre de la ciutat són algunes de les mesures que pretenen garantir la sempre fràgil convivència entre veïns i turistes. És en aquest context que ha tornat a revifar entre els diferents sindicats amb representació de la Guàrdia Urbana la reivindicació d’un abordatge més específic del turisme.

Una possible eina seria la creació d’una unitat policial específica, una proposta que fa temps que sobrevola l’ambient però que mai ha acabat de concretar-se. Aquest hipotètic grup s’encarregaria de mantenir l’ordre en aquells punts del municipi amb una densitat turística més alta, amb funcions més enllà de vetllar pel civisme, com per exemple prevenir robatoris i furts. Per ara, el consistori descarta plantejar-ho a curt termini. Si bé Ajuntament i conselleria d’Interior han reconegut que el retorn dels visitants ha fet remuntar els delictes, la Junta de Seguretat Local d’aquest dijous ha anunciat que hi faran front amb un reforç d’efectius de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana a la ciutat.

El principal escull per tirar endavant amb aquest nou grup, però, és el dèficit estructural d’agents que pateix el cos policial barceloní. Tots els representants dels treballadors consultats per aquest mitjà coincideixen en aquesta diagnosi, però també en la necessitat de millorar l’abordatge actual d’una problemàtica com el turisme, que cada cop és més present a la ciutat més enllà dels mesos forts d’estiu.

Ja es fa a peu de platja

Precisament, durant la temporada estival, una part d’aquesta funció de control la realitza la unitat de platges de la Guàrdia Urbana, que focalitza els seus esforços en tot el tram del litoral de la capital catalana. Tanmateix, aquest grup temporal específic -que només està operatiu entre el 30 de maig i el 2 d’octubre- no dona cobertura als altres punts turístics del municipi, que queden sota la supervisió de les diferents unitats de cada districte.

Una unitat especialitzada

En aquest sentit, una altra de les opcions sobre la taula seria la creació d’una nova unitat especialitzada en entorns turístics que pogués assumir la funció del grup de platges a l’estiu i que la resta de l’any compaginés la vigilància del front marítim amb el control de punts amb una densitat important de visitants com la Sagrada Família, el Camp Nou o el Park Güell. “Comptar amb un equip continu permetria donar resposta a les necessitats d’unes zones concretes de la ciutat amb problemàtiques i públic molt similars que ara mateix no s’estan cobrint de la manera més efectiva possible”, assegura José Casas, un dels representants de la UGT al cos barceloní. Casas apunta que aquesta unitat “turística” hauria de tenir idealment prop de 140 agents, una xifra per la qual seria imprescindible la incorporació de nous policies a la plantilla del cos barceloní.

Amb el teló de fons de la manca de personal, des del sindicat SIP-FEPOL proposen abordar la problemàtica del turisme reforçant una unitat ja existent a l’organigrama de la Guàrdia Urbana i que es va crear farà gairebé dues dècades precisament amb l’objectiu de poder actuar en espais i situacions que requereixin una presència policial extraordinària: la Unitat de Suport Diürn (USD).

“No veiem amb bons ulls la creació d’una nova unitat quan ja en tens una que podries potenciar [la unitat USD] per cobrir aquestes necessitats. Si tens suficients agents a la plantilla, pots fer el que vulguis, però ara mateix ens falten com a mínim 1.000 policies més al cos”, assenyala el secretari general del SIP-FEPOL, Manel García. Considera que cal “tocar de peus a terra” i apostar per una redistribució i racionalització dels efectius. García recorda que la USD -que actualment només està operativa de divendres a diumenge- comptava inicialment amb prop de 90 agents que s’han vist reduïts amb el pas dels anys a poc més d’una trentena.

Consolidació del grup de platges

Una altra de les propostes a debat és la possibilitat de consolidar el grup temporal de platges com una unitat independent que funcionés durant tot l’any. “Mantenir un equip fix els 365 dies de l’any permetria alliberar les unitats de districte d’aquesta pressió de no poder abraçar tot el territori. Els efectius d’aquest grup coneixen les problemàtiques de la zona i podrien donar una resposta més eficaç“, afirma Eugenio Zambrano, secretari d’organització de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) a la Guàrdia Urbana.

Zambrano proposa redistribuir els agents del cos i redimensionar la unitat temporal per poder destinar una quarantena de policies a la vigilància permanent del litoral barceloní, una tasca que requeriria un suport policial extraordinari de cara als mesos d’estiu. Des del CSIF també reclamen agilitzar el procés de selecció dels agents que participen en el grup de platges actual, ja que, malgrat comptar amb diversos anys d’experiència en la unitat, tots els efectius sense distinció han de passar les mateixes proves d’accés.

A preguntes d’aquest mitjà, el consistori barceloní assegura que ara per ara no es planteja la possibilitat de consolidar el grup temporal de platges com una unitat més del cos i remarca que de moment no hi ha sobre la taula cap modificació del model operatiu d’aquest equip.

Reforç de personal

Sobre aquesta possibilitat de consolidar el grup de platges, CCOO considera que seria una bona mesura sempre que no suposi treure efectius de les diferents unitats territorials: “Nosaltres creiem que on hem de garantir la presència de personal és als districtes”. “Tenim un nombre determinat d’agents i els hem de distribuir, però el que no podem fer és buidar les unitats de districte. Si volem potenciar el grup de platges, s’han de crear noves places“, apunta el responsable de la secció sindical al cos barceloní, Xavier Molina. A més, remarca que per poder donar un bon servei cal comptar amb un nombre mínim d’efectius.

Pel que fa al reforç de la Unitat de Suport Diürn, Molina creu que podria ser una solució alternativa, però subratlla que la majoria dels principals punts turístics de la ciutat ja compten amb una cobertura policial especial per part de les unitats dels districtes on estan ubicats.

Malgrat no coincidir amb quina ha de ser la solució final, tots els sindicats consultats veuen la necessitat de donar una resposta policial a la pressió turística. Amb totes les cartes sobre la taula, la decisió de com millorar l’abordatge d’una problemàtica que va in crescendo a la ciutat està ara en mans de l’executiu encapçalat per Ada Colau.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antonio Molina a juliol 08, 2022 | 18:16
    Antonio Molina juliol 08, 2022 | 18:16
    Sra. Colau: Cuatro recomendaciones para mejorar la vida de los barceloneses,aunque parece mentira que este ayuntamiento no se haya dado cuenta,en esto coincidimos muchos barceloneses. Máyor presencia policial en las calles,máyor limpieza en la ciudad,menos turismo y menos barcos contaminando todo el día en el puerto de Barcelona. Usted retiró una gran cantidad de coches de la circulación por contaminantes,pero nos tenemos que tragar la contaminación de los barcos. Baje del trono y pise la calle Sra. Colau.
  2. Icona del comentari de: De Montecristo a juliol 08, 2022 | 21:12
    De Montecristo juliol 08, 2022 | 21:12
    Como conocedor de la gub les puedo asegurar que su gestión es un absoluto desastre. Como ejemplo, hace unos días y desde Febrero que estaba programada hubo una reunión al más alto nivel en la cual asistieron mandos de mi.m.m.e.e y representantes políticos de la Generalitat. Donde estaba el jefe de la gub cuando se preguntó por el? pues de vacaciones, si, si ni estaba ni se le esperaba. Don Pedro puesto a dedo y latín mover donde declarado no asistió. La desmotivación en la plantilla es generalizada existiendo una distancia cada vez más diferenciada entre la cadena de mando (enchufados, pelotas y aprovechateguis) donde el más servil es el que más promete, quedando los méritos en segundo o tercer lugar. Una autentica batalla de egos donde el más perjudicado es el ciudadano con una policía desmotivada y politizada.
  3. Icona del comentari de: De Montecristo a juliol 08, 2022 | 21:55
    De Montecristo juliol 08, 2022 | 21:55
    Como conocedor de la gub les puedo asegurar que su gestión es un absoluto desastre. Como ejemplo, hace unos días y desde Febrero que estaba programada una reunión al más alto nivel en la cual asistieron mandos de m.m.m.e.e y representantes políticos de la Generalitat. Donde estaba el jefe de la gub cuando se preguntó por el? pues de vacaciones, si, si ni estaba ni se le esperaba. Don Pedro puesto a dedo y latín lover declarado no asistió. Los sindicatos palmeros vendidos. La desmotivación en la plantilla es generalizada existiendo una distancia cada vez más diferenciada entre la cadena de mando (enchufados, pelotas y aprovechateguis) donde el más servil es el que más promete, quedando los méritos en segundo o tercer lugar. Una autentica batalla de egos donde el más perjudicado es el ciudadano con una policía desmotivada y politizada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa