Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les agressions sexuals pugen un 31% a Barcelona respecte 2019
  • CA

La Junta de Seguretat Local de Barcelona celebrada aquest dijous posa sobre la taula l’evolució dels delictes a la ciutat. Les dades dels primers 5 mesos d’enguany s’han de comparar, de forma excepcional, amb les de 2019 perquè les dels darrers dos anys de pandèmia no reflecteixen la dinàmica delictiva estàndard de la ciutat. Tot i que baixen els robatoris, la xifra alarmant de delictes sexuals acapara l’atenció del balanç presentat.

Les agressions sexuals van pujar un 31% aquest 2022 respecte als mateixos mesos de 2019. Els abusos sexuals també es van incrementar, en aquest cas un 11,3%. Si bé fa anys que el recompte creix gràcies a l’increment de denúncies per la conscienciació social, el que preocupa a les autoritats policials és que hi hauria ara un major nombre de fets delictius: “Els delictes sexuals a Barcelona dibuixen un comportament ascendent en els darrers anys com succeeix a la resta de Catalunya”.

A la capital, les agressions sexuals han passat de 87 el 2019 fins a 114 aquest any. Ja van pujar un 6,54% l’any passat i un 7% l’anterior, pel que l’evolució no pot atribuir-se al turisme com en el cas dels furts i robatoris. Els abusos sexuals són més nombrosos però han crescut menys: de 194 fa tres anys, a 216 enguany (+11,3%). També havien crescut en els anteriors balanços. Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana prometen major coordinació sobre aquesta àrea específica i subratllen que l’índex de resolució d’aquests casos supera el 74%.

Evolució dels delictes sexuals a Barcelona / Font: Mossos d'Esquadra
Evolució dels delictes sexuals a Barcelona / Font: Mossos d’Esquadra

Reforç aquest estiu

La cimera de responsables de seguretat, encapçalada pel conseller Joan Ignasi Elena i l’alcaldessa Ada Colau, també ha anunciat un increment d’efectius per afrontar l’estiu a la capital. El retorn del turisme de masses fa témer un repunt de delictes els propers mesos. “Ens agafarà més ben preparats”, ha assumit el conseller. Així, el Pla Estiu tindrà posat en focus en 3 eixos: gestió de l’espai públic i evitar actes incívics; garantir la seguretat ciutadana i la lluita contra la multireincidència; i prevenir agressions sexuals.

D’una banda, els Mossos incorporen 65 agents més durant els mesos d’estiu a la Unitat de Seguretat Ciutadana. Es distribuiran per les comissaries de Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí. Com a novetat, també hi ha un reforç del torn de nit: dos equips de la Brigada Mòbil (BRIMO) i tres de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) es desplegaran cada nit. Respecte a l’estiu del 2019, hi haurà un 8,9% més d’efectius. D’altra banda, la Guàrdia Urbana disposarà d’uns mil policies de mitjana diària, a través també d’un pla d’estiu. “El reforç d’aquest any suposa un 12% més respecte l’any passat, i en el torn de nit un 37% d’augment”, sosté el consistori.

Menys robatoris

L’hivern i primavera han estat, en canvi, més moderats: els fets delictius han caigut un 23% a Barcelona durant els primers 5 mesos de l’any respecte el mateix període del 2019 i la resolució dels fets ha augmentat un 3,7%. No obstant, les diferents tipologies de delicte han evolucionat diferent. Així, creixen un 15,6% els delictes contra les persones (amenaces, maltractaments, abusos…), que són una part relativament petita del conjunt de fets delictius a Barcelona (un 6,2%).

El gruix de les denúncies (88,2%) són delictes contra el patrimoni (robatoris, furts, vandalisme…) que han baixat un 26,8%. La resta són delictes contra la salut pública, bàsicament tràfic de droga, que s’ha disparat un 46,7% arran de l’increment de batudes contra el negoci de la marihuana.

Els robatoris amb violència i/o intimidació a la via pública es redueixen un 17,5% des del gener fins el maig respecte el mateix període del 2019. Hi hauria hagut 4.137 robatoris violents i/o amb intimidació al carrer i s’han realitzat 919 detencions al respecte. Els botins més preuats són els telèfons mòbils (52%), les bosses (21%), els rellotges (7,2%) i les joies (5,6%).

Evolució dels delictes contra les persones / Font: Mossos d'Esquadra
Evolució dels delictes contra les persones / Font: Mossos d’Esquadra

Davant l’auge de lladres especialitzats i l’alarma social que causen els robatoris de rellotges d’alta gamma, neix un grup policial anomenat Titani. Les 6 primeres setmanes en funcionament ha investigat 103 fets i ha fet 29 detencions. S’inscriu dins del Pla Tremall contra la reincidència, que continua en marxa i ha arrestat 109 persones que sumen un historial de 792 detencions i 1.713 furts i robatoris violents imputats. El rècord se l’emporten 5 multireincidents: han estat detinguts 55 vegades.

Cal recordar que a Barcelona gairebé un de cada dos fets denunciats és un furt. De moment es mantenen un 38% per sota dels indicadors de 2019, quan es van posicionar com un dels grans problemes d’inseguretat a la ciutat. Pel que fa al tràfic de droga, en cinc mesos s’han realitzat 60 escorcolls i 148 persones han sigut arrestades o investigades.

ERC demana més urbans a l’estiu

Per la seva banda, el grup municipal d’ERC s’ha declarat preocupat per l’increment d’agressions sexuals a Barcelona. “Esperem que els dispositius especials que s’estan treballant donin fruits ben aviat”, ha confiat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Jordi Coronas.

La formació ha reclamat incrementar la dotació prevista de Guàrdia Urbana durant l’estiu i equiparar-la al nombre d’agents de Mossos d’Esquadra. “Sinó persistim contra els delictes hi ha el risc de tornar a les dades negatives de 2019”, ha alertat Coronas.

Els republicans qüestionen que la Guàrdia Urbana es vegi reduïda de forma notable els mesos de juliol i agost, quan s’acumulen les vacances del 40% de la plantilla, igual que en anys anteriors. “Cal resoldre aquesta mancança de manera estructural. Cal poder atendre els conflictes de convivència a l’espai públic que pateixen molts barris de la ciutat i, ara per ara, la situació està molt lluny de ser controlada”, ha expressat Coronas.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a juliol 08, 2022 | 08:52
    Català juliol 08, 2022 | 08:52
    Durant la transició vaig sentir dir a un eminnent metge i psicòleg que, amb la lliberalització dels costums, desapareixerien les agressions sexuals (aleshores també n'havia, però no es denunciaven) i la prostitució. No la va pas encertar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa