Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona limitarà els grups de turistes per evitar la saturació del centre
  • CA

Posar ordre al descontrol que es viu en algunes de les zones més turístiques de la ciutat. Aquest és l’objectiu de l’acord que ha signat l’Ajuntament de Barcelona amb les dues associacions catalanes que agrupen els guies turístics oficials, que permetrà limitar el nombre de persones que poden formar part d’aquests grups de visitants que s’apoderen dels principals carrers de la capital catalana, sobretot quan arriba la temporada estival.

La iniciativa va ser presentada en una roda de premsa celebrada aquest dilluns i consisteix principalment en un decàleg de “bones pràctiques” amb el qual els guies turístics amb llicència -que s’agrupen en l’Associació de Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat (AGUICAT) i l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT)- es comprometen a seguir unes instruccions mínimes que minimitzin les molèsties que causen en el veïnat les riuades de visitants que envaeixen la ciutat pràcticament qualsevol dia de la setmana.

Entre les mesures estrella d’aquest acord hi ha la limitació dels grups turístics que recorren la ciutat a un màxim de 30 persones. Aquest nombre màxim, però, no serà igual en tots els punts de la capital catalana, sinó que el districte de Ciutat Vella tindrà una regulació especifica que limitarà a 15 persones el màxim permès per a aquests grups.

Carrers de sentit únic i aforament a places

En aquest sentit, també s’apostarà per la utilització de radioguies arreu de la ciutat en comptes de megàfons o d’altres aparells que puguin generar contaminació acústica i s’establiran criteris per garantir desplaçaments segurs i accessibles dels grups, com la tria adequada dels punts d’inici, d’aturades i de finalització dels recorreguts. A Ciutat Vella aplicaran altres pautes específiques més enllà de la limitació dels grups com l’establiment d’un sentit únic de circulació en 24 carrers i places o d’un aforament màxim de grups per poder fer explicacions in situ en aquells espais reduïts amb molta afluència turística. La intenció és que els grups guiats deixin també deixin com a mínim el 50% de l’amplada del carrer lliure i que se circuli en fileres d’una o dues persones com a màxim.

Massificació a Ciutat Vella

“Ens preocupa la massificació en alguns espais de molt petita capacitat, especialment a Ciutat Vella i en alguns altres barris cèntrics, i la proliferació de grups amb uns mitjans que no són els adequats des d’un punt de vista tècnic i que fan un ús indiscriminat d’aquest espai, fet que no sempre facilita la relació amb els veïns”, assenyalava ahir el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, que remarcava la “complicitat màxima” de les dues associacions oficials de guies per fomentar un model turístic més sostenible i menys agressiu de cara al veïnat.

En la mateixa línia es pronunciava el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que posava èmfasi en la necessitat de “limitar l’aforament” en alguns punts concrets del centre barceloní per poder fer “compatible” el viatge turístic amb la vida quotidiana dels veïns. “Estem posant ordre al turisme i també posant les eines perquè la feina dels guies sigui de més qualitat i es pugui aïllar aquells que no segueixin amb aquestes bones pràctiques”, apuntava Rabassa en referència als anomenats free tours, rutes realitzades habitualment per guies sense llicència oficial i sense cap mena de control.

Sense marc jurídic per sancionar

Sobre aquesta cara B de les rutes guiades a la capital catalana, les associacions oficials es van mostrar contundents amb la necessitat de regular aquestes pràctiques per evitar conflictes i poder ordenar les visites turístiques a la ciutat, sobretot a les zones més cèntriques. “Si volem que Barcelona tingui un turisme de qualitat, els serveis que oferim també ho han de ser. Els guies habilitats som professionals i tenim una formació específica“, assegurava la presidenta de l’APIT, Inés Calzado, que insistia que una limitació dels grups no hauria de repercutir directament en un augment en les tarifes de les visites guiades.

Pel que fa a possibles sancions a les persones que incompleixin aquest decàleg de bones pràctiques, Marcé admet que es tracta d’un escenari jurídic “complex”, ja que el marc legal estableix que els guies que treballen dins d’un equipament han de ser titulats, cosa que no passa amb aquells professionals que treballen a l’espai públic. “Cal buscar solucions que ens permetin arribar a un marc normatiu i treballar en un sistema de regulació”, subratllava el regidor barceloní, que considera que aquest acord és un primer pas per donar resposta a una problemàtica important en molts punts de la ciutat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní emprenyat. a juny 21, 2022 | 08:29
    Barceloní emprenyat. juny 21, 2022 | 08:29
    Be, home!. Ara que heu convertit el Cap i Casal en Can Seixanta, us adoneu del disbarat. Aixó no ho arregla ningú; el mal ja està fet.
  2. Icona del comentari de: Gironí. a juny 21, 2022 | 08:43
    Gironí. juny 21, 2022 | 08:43
    El barri antic de Barcelona va en camí de convertir-se en un parc temàtic del que hauran de marxar els residents de tota la vida. Ho sé pqeque el barri vell de Girona va pel mateix camí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa