Un jutge redueix un 50% el lloguer a l’inquilí de 26 pisos turístics de Barcelona

L'empresa beneficiària tenia arrendats els immobles i els explotava com a allotjaments

Un jutjat de Barcelona ha obligat un propietari a reduir a la meitat el lloguer que cobra a un empresa inquilina de 26 pisos, que gestionava com a allotjaments turístics. La pandèmia li havia fet perdre la major part de la facturació i no podia fer front a l’arrendament vigent fins aleshores, pel que va invocar la nova clàusula rebus sic stantibus. L’amo s’havia negat a concedir-li la rebaixa i ara el jutjat de primera instància número 20 de Barcelona ha donat la raó al llogater.

La firma, Venpre SL, va posar una demanda l’1 de juliol pels 26 habitatges i un local comercial que té llogats a un gran tenidor. Tots els pisos eren d’ús turístic, activitat prohibida pel govern espanyol durant l’estat d’alarma, del març al 9 de maig. Des d’aleshores, les restriccions de mobilitat estatal i internacional havien provocat pèrdues al llogater, amb una reducció de la facturació del 82,7%. Arran d’això, l’empresa arrendatària havia deixat de pagar des d’abril fins a juny.

El llogater va demanar adaptar el contracte a les noves circumstàncies, però el propietari només li va oferir una moratòria en el pagament, inassumible per a l’empresa turística, ja que el global ascendeix a 40.877 euros mensuals. L’última oferta de llogater va ser una reducció del 50% en la renda d’abril passat al març que ve, quan s’acaba el contracte, i la supressió de l’IVA, cosa que el propietari va rebutjar sense oferir alternativa. Segons l’empresa turística llogatera, la previsió d’ingressos fins el desembre del 2020 era de 165.933 euros, import inferior a la renda pels 26 pisos.

El propietari va al·legar que l’arrendatari no complia els requisits legals establerts en el decret d’estat d’alarma per reduir la renda i que les previsions d’ingressos no eren transparents. Però el magistrat considera que sí que es compleixen els requisits legals per la moratòria i reducció de la renda, sobretot en aplicació de la clàusula anomenada ‘rebus sic stantibus’.

La sentència declara que “s’ha produït una alteració imprevisible de les circumstàncies” que van servir per arribar a l’acord inicial, i aquesta alteració “genera un desequilibri de les prestacions” que ha de pagar l’inquilí. Per això, estableix una renda de 600 euros més IVA mensuals per a cada pis, a més de 8,81 euros per despeses de manteniment, com proposava el llogater. Això s’estableix de forma retroactiva des de l’1 d’abril del 2020 i fins el 31 de març del 2021.

Més informació

Nou comentari