Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un jutge redueix un 50% el lloguer a l’inquilí de 26 pisos turístics de Barcelona
  • CA

Un jutjat de Barcelona ha obligat un propietari a reduir a la meitat el lloguer que cobra a un empresa inquilina de 26 pisos, que gestionava com a allotjaments turístics. La pandèmia li havia fet perdre la major part de la facturació i no podia fer front a l’arrendament vigent fins aleshores, pel que va invocar la nova clàusula rebus sic stantibus. L’amo s’havia negat a concedir-li la rebaixa i ara el jutjat de primera instància número 20 de Barcelona ha donat la raó al llogater.

La firma, Venpre SL, va posar una demanda l’1 de juliol pels 26 habitatges i un local comercial que té llogats a un gran tenidor. Tots els pisos eren d’ús turístic, activitat prohibida pel govern espanyol durant l’estat d’alarma, del març al 9 de maig. Des d’aleshores, les restriccions de mobilitat estatal i internacional havien provocat pèrdues al llogater, amb una reducció de la facturació del 82,7%. Arran d’això, l’empresa arrendatària havia deixat de pagar des d’abril fins a juny.

El llogater va demanar adaptar el contracte a les noves circumstàncies, però el propietari només li va oferir una moratòria en el pagament, inassumible per a l’empresa turística, ja que el global ascendeix a 40.877 euros mensuals. L’última oferta de llogater va ser una reducció del 50% en la renda d’abril passat al març que ve, quan s’acaba el contracte, i la supressió de l’IVA, cosa que el propietari va rebutjar sense oferir alternativa. Segons l’empresa turística llogatera, la previsió d’ingressos fins el desembre del 2020 era de 165.933 euros, import inferior a la renda pels 26 pisos.

El propietari va al·legar que l’arrendatari no complia els requisits legals establerts en el decret d’estat d’alarma per reduir la renda i que les previsions d’ingressos no eren transparents. Però el magistrat considera que sí que es compleixen els requisits legals per la moratòria i reducció de la renda, sobretot en aplicació de la clàusula anomenada ‘rebus sic stantibus’.

La sentència declara que “s’ha produït una alteració imprevisible de les circumstàncies” que van servir per arribar a l’acord inicial, i aquesta alteració “genera un desequilibri de les prestacions” que ha de pagar l’inquilí. Per això, estableix una renda de 600 euros més IVA mensuals per a cada pis, a més de 8,81 euros per despeses de manteniment, com proposava el llogater. Això s’estableix de forma retroactiva des de l’1 d’abril del 2020 i fins el 31 de març del 2021.

Més notícies
Una amfitriona ensenya els racons d'una habitació d'un pis turístic / ACN
Milers d’allotjaments turístics il·legals resisteixen a Barcelona
Notícia: Milers d’allotjaments turístics il·legals resisteixen a Barcelona
Comparteix
Un estudi de l'INE basat en registres i anuncis a Internet detecta moltíssimes irregularitats
Persianes de negocis baixades durant la segona onada de Covid-19 / Jordi Play
Un jutjat rebaixa un 50% el lloguer cautelarment a una botiga de Barcelona
Notícia: Un jutjat rebaixa un 50% el lloguer cautelarment a una botiga de Barcelona
Comparteix
Aplicació insòlita de la clàusula 'rebus sic stantibus' abans de l'aprovació del Govern
Una de les terrasses fantasma que ha deixat el tancament de bars i restaurants pel rebrot de Covid-19 / Jordi Play
Comerciants i restauradors temen una impugnació de la reducció de lloguers
Notícia: Comerciants i restauradors temen una impugnació de la reducció de lloguers
Comparteix
Barcelona Oberta i el Gremi de Restauració celebren les ajudes anunciades pel Govern però temen que l'Estat o altres partits les tombin
Els locals buits han creat un nou paisatge comercial a Barcelona / Jordi Play
Xoc d’expectatives sobre la nova clàusula ‘salvanegocis’ a Barcelona
Notícia: Xoc d’expectatives sobre la nova clàusula ‘salvanegocis’ a Barcelona
Comparteix
Tres experts analitzen pros i contres de la 'rebus sic stantibus', que obre la porta a renegociar milers de lloguers comercials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa