Comerciants i restauradors temen una impugnació de la reducció de lloguers

Barcelona Oberta i el Gremi de Restauració celebren les ajudes anunciades pel Govern però temen que l'Estat o altres partits les tombin

L’associació d’eixos comercials turístics Barcelona Oberta i el Gremi de Restauració celebren les mesures del Govern per reduir al 50% els lloguers dels locals mentre durin les restriccions d’activitat contra la Covid-19. “Per als restauradors, el pas que ha fet avui la Generalitat es pot qualificar d’històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l’inici de la pandèmia, que arrendadors i arrendataris comparteixin les pèrdues que genera i continuarà generant la crisi”, ha manifestat el director del Gremi, Roger Pallarols.

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha celebrat positivament les noves ajudes i en especial la clàusula ‘salvanegocis’ que permet exigir a tribunals un abaratiment del lloguer si la propietat es nega a negociar. “Valorem positivament que hi hagi voluntat de legislar sobre aquesta situació de desequilibri entre els preus dels lloguers i els efectes de la pandèmia”, diu.

Jené valora que es “reparteixin”, en comptes de concentrar-se en els comerciants, els inconvenients de les restriccions sanitàries. “El fet que la llei permeti reduir el lloguer a la meitat durant el període d’aturada del sector és una mesura molt positiva, i és molt important que contempli reduccions proporcionals a l’afectació”, diu en referència als comerços als que se’ls retalla la cabuda.

El Gremi també ha valorat positivament la voluntat del Govern d’evitar la intervenció de la justícia. “No seria operatiu que per solucionar el problema del lloguer, l’arrendatari hagués de demandar al seu arrendador i esperar la sentència”, ha subratllat Pallarols. En aquest sentit, el director del Gremi ha assegurat que el decret elaborat pel Departament de Justícia suposa un “pas valent en la direcció adequada”, perquè pretén donar respostes “immediates” i, al mateix temps, “facilitar l’acord” entre les parts. Fins ara, dos de cada tres arrendataris no han aconseguit una rebaixa del lloguer, tot i haver-la sol·licitat, segons una enquesta de clima empresarial realitzada pel Gremi.

Por a impugnacions

Tot i això, Jené tem que “hi hagi impugnacions per part del Govern espanyol o de partits polítics” i puguin dur pel camí del pedregar la introducció de la clàusula rebus sic stantibus al codi civil català. “L’experiència mostra que bona part de les lleis aprovades per la Generalitat que representen una novetat al marc legislatiu habitual acaben sent impugnades; no sabem què pot arribar a passar, però tenim aquesta sospita”, afegeix.

En el mateix sentit, el Gremi ha fet una crida a totes les formacions polítiques, tant catalanes com estatals, per donar suport a la mesura. “L’Estat i la resta de comunitats farien bé de seguir l’exemple de la Generalitat i aprovar normes similars. Els poders públics no poden mostrar-se aliens a la injustícia que suposa tenir el local tancat al públic com a mesura per evitar la propagació del virus i haver de continuar pagant el lloguer íntegre”, ha afegit.

Abans als centres comercials que al carrer

No obstant, Barcelona Oberta reconeix que la clàusula rebus no resoldrà de cop l’ofec dels botiguers amb locals a peu de carrer, tot i que el sector tenia esperances d’un revulsiu immediat. “El fet d’incloure la rebus en el codi civil no provocarà res automàticament, simplement insta les parts a renegociar”, apunta el president de l’entitat, que agrupa les 20 principals zones turístiques de la ciutat. Als centres comercials, en canvi, es pot notar un canvi abans. Un dels grans beneficis de la clàusula és poder trencar contractes de llarga durada amb permanència. Molts arrendataris de centres comercials ja ho estan demanant, avisa Jené.

Segons una enquesta realitzada per Barcelona Oberta, el 64% dels establiments associats han reduït les vendes més d’un 50% en el tercer trimestre i el 50% es planteja tancar abans d’acabar l’any. Pel que fa a les cadenes comercials adherides a Barcelona Oberta, el 19% té previstes noves obertures, el 41% afirma que es mantindrà igual i un altre 40% té previst tancar un establiment o més d’un abans de finalitzar l’any 2020.

Més informació

Comentaris

    Vicenç Ramoneda 20/10/2020 6:27 pm
    Reducció del 50% del lloguer però, com el pagaran si han de tenir tancat?

Nou comentari