Com afectaran les noves restriccions a botigues i fires?

L'executiu també planteja tancar parcs i jardins a les 20h i restringir les activitats esportives

El Govern ha plantejat als agents socials i econòmics noves restriccions que afecten diversos sectors econòmics més enllà de la restauració. En concret, i segons ha pogut saber l’ACN de fonts coneixedores de les reunions, l’executiu ha posat sobre la taula imposar restriccions del 30% a l’aforament als comerços, la suspensió de congressos, convencions i fires, el tancament de sales de jocs i bingos o la limitació al 30% de l’aforament als mercats ambulants i les activitats esportives.

A més, el pla de Salut inclou que la restauració només pugui oferir servei a domicili, amb els restaurants dels hotels restringits únicament als seus hostes. Com ja es va anunciar, es demana la virtualitat a totes les universitats.

Segons les fonts consultades per l’ACN, la restricció als comerços s’aplicaria independentment de la seva superfície. En alguns casos concrets, apunten, fins i tot es podria reimposar el concepte de la cita prèvia. El Govern ha indicat als agents socials i econòmics que les noves restriccions aniran acompanyades de mesures de compensació econòmica, tot i que aquestes no s’han concretat, segons apunten les mateixes fonts. D’acord amb aquestes fonts, les noves restriccions, que se sumen al tancament de bars i restaurants, tindran una durada de 15 dies i ja s’han aprovat al Procicat.

Lloguers

D’altra banda, el Govern ha anunciat que vol introduir al Codi Civil català la clàusula Rebus suc stantibus, que permetria modificar contractes privats d’arrendament en cas de circumstàncies imprevisibles i de gran impacte com és el cas d’una pandèmia. La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que “aquesta norma apel·la a la renovació del contracte per les parts, d’acord amb el principi de conservació dels contractes”. “Si la renegociació és rebutjada per una de les parts o fracassa, la part afectada per la crisi pot acudir al jutge per tal que aquest adapti el contracte a les noves circumstàncies”, ha dit.

Nou comentari