Un jutjat rebaixa un 50% el lloguer cautelarment a una botiga de Barcelona

Aplicació insòlita de la clàusula 'rebus sic stantibus' abans de l'aprovació del Govern

Una botiga del barri Gòtic de Barcelona ha aconseguit rebaixar el lloguer del seu local de forma sorprenent i amb molt pocs precedents. Després de la preceptiva mediació amb la propietat, va portar la seva situació al jutjat apel·lant a la famosa clàusula rebus sic stantibus que el Govern ha aprovat i vol introduir al codi civil català. Va usar aquest concepte jurídic abans que hagi sortit a la palestra i el tribunal li ha donat la raó. 

El jutjat de primera instància de Barcelona número 12 va estimar el passat 5 d’octubre una reducció del 50% del preu de lloguer com a mesura cautelar, segons ha fet públic l’advocat Alejandro Fuentes-Lojo. El bufet que encapçala s’ha especialitzat en aquesta clàusula fins ara tan poc coneguda i representa tant arrendataris com arrendadors. En aquesta ocasió defensava la propietat de l’immoble.

En conversa amb el TOT Barcelona, Fuentes-Lojo explica que és un auto judicial inhabitual perquè els afectats no solen demanar rebaixes de preu com a mesura cautelar perquè no poden ser desnonats mentre esperen sentència. “La institució processal anomenada prejudicialitat faria que se suspengués un eventual desnonament”, apunta. Per tant, si el botiguer comença a pagar unilateralment la meitat de la renda, sap que podrà seguir al local segur mentre duri el plet. Un cas d’aquest tipus, diu l’expert, pot trigar “almenys un any” a resoldre’s.

Es tractaria d’un establiment de grans dimensions, que pagava una mensualitat molt elevada per estar al centre de Barcelona. El gabinet de Fuentes-Lojo porta actualment “més de 30 procediments” judicials relacionats amb la clàusula salvanegocis. L’advocat i també professor de la UOC precisa que “encara no hi ha cap sentència ferma” que ordeni rebaixar un lloguer en virtut de la rebus sic stantibus, però és optimista perquè fins ara “la tònica general” és que els jutjats acceptin la procedència d’aquesta fórmula. 

Més informació

Nou comentari