Barcelona, Palma de Mallorca i Venècia són les tres ciutats europees més afectades per la contaminació dels creuers, segons un estudi de l’ONG belga Transport & Environment. La capital catalana encapçala la classificació d’emissions d’òxids de sofre (SOx, el principal element contaminant dels creuers), com d’òxids de nitrogen (NOx, el que més afecta les ciutats) i de partícules en suspensió (PM). La posició de Barcelona al capdavant del rànquing no és sorprenent perquè és la primera ciutat europea i la sisena del món en turisme de creuers amb uns tres milions de moviments anuals.
[r:1]
El sector marítim utilitza combustibles amb un màxim del 3,5% de sofre –a partir del 2020 el límit serà del 0,5%– i està menys refinat que el d’altres modes de transport. Tot i la notable millora que suposarà l’entrada en vigor de la nova legislació, l’organització belga alerta que el combustible marítim menys contaminant (0,1%) encara conté 100 vegades més de sofre que el dièsel dels vehicles privats (0,001%). “Els creuers són ciutats flotants propulsades per alguns dels combustibles més contaminants”, denuncia el director de Polítiques de Transport de T&E. “Les ciutats estan prohibint els cotxes dièsel, però en canvi deixen entrada lliure a creuers que expulsen gasos tòxics”.

Captura de pantalla 2019 06 05 a les 10.35.13
El cas de Barcelona
L’estudi de Transport & Environment estima que els 105 creuers que van atracar a Barcelona l’any 2017 van passar gairebé 8.300 hores al port i van emetre 32,8 tones d’òxids de sofre, una quantitat que multiplica per 4,8 les emissions de SOx dels 559.000 vehicles privats que circulen per la demarcació. Si en termes absoluts la capital catalana és la més contaminada, en termes relatius els creuers tenen un efecte molt més perjudicial a Palma de Mallorca (9,4 més emissions que els cotxes), Venècia (20,2), Roma Civitavecchia (54,5) i Southampton (6,2), ciutats amb molts menys vehicles i que en canvi reben entre 20 i 28 tones de SOX provinents de creuers.
L’Estat espanyol també encapçala el rànquing de països més contaminats per òxids de sofre. Segons T&E fins 172 creuers diferents van navegar per aigües espanyoles i van emetre 14.500 tones de SOx, unes 52 vegades més que els 23 milions de vehicles que hi ha a l’Estat. Itàlia (13.900 tones), Grècia (7.600), França (5.900) i Noruega (5.200) són els altres cinc països més afectats. A Europa, els 203 creuers que naveguen per aigües comunitàries contaminen 20 vegades més –en termes d’SOx– que els 260 milions de cotxes que hi ha al continent.
[r:2]
Una Zona de Control d’Emissions
Pel que fa als òxids de nitrogen (NOx) i les partícules en suspensió (PM), que són els que disparen les alarmes a les grans ciutats i que provoquen els avisos d’episodis ambientals, Barcelona també encapçala el rànquing europeu. En el cas dels NOx, amb 729 tones, les emissions dels creuers són una tercera part de les dels cotxes –que són la font més important–. En PM, en canvi, les 13 tones provinents dels creuers només suposen un 3,5% de les emeses pels cotxes, segons T&E. Per mitigar aquest impacte, l’ONG belga aposta per implantar una Zona de Control d’Emissions (ECA) al Mediterrani –que reduïria el contingut de sofre al 0,1%–, una possibilitat que ja han demanat tant l’Ajuntament com el Port de Barcelona.