Vigo gasta 47 vegades més que Barcelona en llums de Nadal

Les dades de l'Observatori dels Serveis Urbans indica que la ciutat gallega destina 2,8 euros per habitant a l'enllumenat nadalenc i la capital catalana, 0,06

Una inversió de 2,8 euros per habitant contra una despesa de 0,06 per capita: aquestes són les xifres amb què l’Observatori dels Serveis Urbans (OSUR) presenta la victòria per pallissa d’Abel Caballero sobre Ada Colau pel que fa a la il·luminació nadalenca dels carrers de la ciutat.

L’inefable alcalde de Vigo (del PSOE), ha aconseguit aquest any ser el gran protagonista del Nadal espanyol: no necessàriament com un personatge respectat, però sí molt popular. Primer es va viralitzar la seva promesa de fer de la seva ciutat la més ben il·luminada per les festes nadalenques i, després, el seu pregó en què barrejava castellà amb anglès macarrònic el dia de l’encesa dels llums promesos. Va acabar, per exemple, en programes com El Intermedio.

El cas és, però, que les seves excentricitats, que inclouen un enorme esforç pressupostari, han portat realment Vigo a ser la ciutat referent de l’estat per Nadal. I, a l’altre extrem, hi ha Barcelona, on el debat per l’escassetat de la il·luminació nadalenca és recurrent i aquest any ha arribat a un punt crític perquè els comerciants d’un dels principals trams comercials de la Diagonal han renunciat al guarniment elèctric després de problemes amb el proveïdor que s’han afegit al malestar ja existent pel que ells consideren poca implicació de l’Ajuntament i de les grans cadenes comercials.  

El cas és que, segons les dades recollides per Europa Press de l’Observatori dels Serveis Urbans (OSUR) –una plataforma pertanyent a l’Associació per l’Excel·lència dels Serveis Públics (AESP), contrària als processos de remunicipalització de serveis que han obert els darrers anys diversos municipis governats per formacions d’esquerres–, Vigo inverteix 47 vegades més en enllumenat nadalenc que Barcelona.

La població gallega és la capdavantera de les grans ciutats amb una despesa de 2,8 euros per habitant en aquesta mena de llums, mentre que Barcelona, que gasta 0,06 euros per habitant. Segons les xifres amb què treballa OSUR, Vigo gasta més del doble que Sevilla (1,3 euros per habitant) o que Màlaga (1,29 euros), que també són de les ciutats amb una pressupost més alt en relació a la població. Amb aquesta aposta, Vigo hauria aconseguit durant el pont de desembre la xifra rècord de 450.000 visitants.

No sé sap quant hi inverteix Madrid

València també és entre les ciutats que gasten poc en llums de Nadal, tot i que està per sobre de Barcelona: amb gairebé 800.000 habitants, gasta 0,10 euros per habitant, i això ja representa un increment del 33 % respecte de l’any passat. Saragossa gasta 0,15 euros per habitant i després hi ha el misteri de Madrid, sobre la qual l’OSUR admet que no té dades: només pot dir que s’han instal·lat més de 7 milions de llums LED que hauran estat encesos 263 hores quan s’acabi la campanya de Nadal. Però ni una paraula sobre el pressupost destinat.

Més informació

Nou comentari