Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comerciants de la Diagonal es planten i no hi haurà llums de Nadal
  • CA

La Diagonal no tindrà llums de Nadal aquest any. L’empresa que havia de fer la instal·lació de l’enllumenat va fer fallida fa tres setmanes i els proveïdors certificats per l’Ajuntament de Barcelona tenen llista d’espera. “El més aviat que poden venir és a partir del 6 desembre i hem decidit plantar-nos”, explica al Tot Barcelona Àlex Miró, el gerent de l’Associació Diagonal Barcelona, que agrupa els comerciants de l’avinguda entre Francesc Macià i passeig Sant Joan. “Posar els llums de Nadal és un gran esforç pel petit comerç i, si anem tan tard, ja no ens surt a compte”, diu.

Ells llums de Nadal de la Diagonal l’any 2016 / Wikimedia/Jordi Ferrer

La fallida de l’empresa subministradora i el retard en la instal·lació dels llums, que ha avançat RAC1 aquest matí, ha estat el detonant d’una reflexió més general sobre el model de l’enllumenat de la Diagonal i, per extensió, de Barcelona. “La il·luminació de Nadal no està a l’altura d’altres ciutats europees i no és un atractiu turístic per si sola”, lamenta Miró. El motiu? La instal·lació té un cost molt elevat i els comerciants han de demanar subvencions municipals perquè no tenen el suport de les grans cadenes. “Fem un esforç econòmic que no és compartit per les grans botigues i no tenim prou suport de l’Ajuntament”.

[r:1]

Un conflicte recurrent

És una polèmica que es repeteix cada any. Els eixos comercials gasten grans quantitats de diners per enllumenar els carrers al Nadal, però es troben que moltes botigues no afiliades i marques internacionals no participen i, en canvi, es beneficien dels resultats. Això fa que els llums de Nadal no siguin tan estesos com els agradaria. A la Diagonal, per exemple, el cost de posar l’enllumenat nadalenc és de 50.000 euros i l’Ajuntament es fa càrrec del voltant d’un terç a través d’una subvenció, igual que passa amb la majoria d’eixos comercials. “La il·luminació de la Diagonal beneficia tota la ciutat”, insisteix Miró, que considera que Barcelona necessita un nou impuls després d’un any fluix per culpa dels atemptats i la inestabilitat política. 

El conflicte, que ve de lluny, s’ha agreujat aquest any amb la suspensió de pagaments d’una gran empresa instal·ladora de llums i no hi ha marge. Segons Miró, l’Ajuntament de Barcelona, que no ha volgut fer declaracions, ha de certificar a les companyies que presten el servei perquè manipulen caixes de llums, tensen cablejat i pengen elements a sobre de fanals, façanes i edificis protegits. Miró entén que és un sistema necessari per preservar el patrimoni, però també es queixa que una “subvenció que està demanda des del juliol es queda en no res a l’últim moment i no tenim opcions”.

Més notícies
Les grans empreses no contribueixen a l’enllumenat de Nadal, segons Barcelona Comerç
Notícia: Les grans empreses no contribueixen a l’enllumenat de Nadal, segons Barcelona Comerç
Comparteix
La fundació ha titllat l'actitud de les entitats d'"ilegítima" i "insolidària"
El petit comerç barceloní demana un Black Friday propi
Notícia: El petit comerç barceloní demana un Black Friday propi
Comparteix
Les associacions de Barcelona proposen buscar un dia per reivindicar la importància de les botigues de barri per enfortir el teixit veïnal
Una mostra dels llums de Nadal de Barcelona, l'any passat / ACN
Barcelona encendrà els llums de Nadal el 22 de novembre amb una festa a la Verneda
Notícia: Barcelona encendrà els llums de Nadal el 22 de novembre amb una festa a la Verneda
Comparteix
Comerciants i ajuntament pacten ampliar l'horari de la il·luminació comercial mitja hora cada dia
El comerç reivindica accions per recuperar el prestigi de Barcelona
Notícia: El comerç reivindica accions per recuperar el prestigi de Barcelona
Comparteix
Diferents empresaris del sector turístic, la mobilitat i comerciants demanen un govern que posi la mirada en els problemes de la ciutat
El comerç dona feina a 150.000 persones a Barcelona
Notícia: El comerç dona feina a 150.000 persones a Barcelona
Comparteix
Els nivells d’ocupació al sector comercial, tan minorista com a l'engròs, recuperen els nivells pre-crisi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa