La pastisseria Fàbrega, situada al barri del Raval, abaixa la persiana per sempre. L’establiment emblemàtic tanca aquest dijous després de 63 anys obert a Ciutat Vella. Un problema de salut del propietari i la manca de relleu generacional han forçat la fi del negoci, ha informat betevé aquesta setmana.
El local, situat al número 3 del carrer de Sant Antoni Abad, és un dels últims establiments històrics i arrelats a la zona que resistia encara al barri, afectat en els últims anys per la gentrificació i la pèrdua de negocis il·lustres pel veïnat. El tancament no ha sigut una decisió fàcil per a la família que regenta el negoci des de 1959, quan van començar a vendre pastissos al Raval.
Jordi Fàbrega ha estat l’últim pastisser de la nissaga i qui s’ha situat al capdavant del negoci fins ara. Un problema de salut del propietari i la manca de relleu ha condemnat la botiga, que havia resistit fins ara l’extinció d’establiments que atorgaven identitat al Raval.
La desaparició de la pastisseria Fàbrega contrasta amb la història feliç protagonitzada per una altra pastisseria familiar i de barri. Es tracta de la pastisseria Morera, al barri de Navas, al districte de Sant Andreu. El negoci ha renascut després que un curtcircuit calés foc el local.
Quan va ocórrer el tràgic succés, la filla de la família es va bolcar de ple i va crear una campanya a través de les xarxes socials, sota el lema Salvem la Morera. Gràcies a aquesta iniciativa van poder vendre els lots de producte que no s’havien cremat per culpa de les flames i el veïnat es va assabentar del fet. Després del mal tràngol, de nou tornen a funcionar a ple rendiment a l’establiment. La pastisseria Morera va obrir el 1964, sota els auspicis del mestre pastisser Daniel Gibaja Bao, que també és un dels membres fundadors del Museu de la Xocolata de Barcelona.