Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El sindicat CSIF troba “insuficient” les 150 càmeres per la Guàrdia Urbana

La Central Sindical Independent i de Funcionaris, el CSIF, assegura que posar 150 càmeres de seguretat a les armilles de la Guàrdia Urbana de Barcelona és “del tot insuficient”. El sindicat, que es reivindica com el més representatiu a les administracions públiques, com és el cas de l’Ajuntament, critica durament el consistori liderat per l’alcaldessa Ada Colau i titlla de “vergonyós” el pla. S’exclamen i critiquen “que no s’inverteixi en més mitjans materials […] amb els índexs de criminalitat tan alts que tenim”.

El sindicat denuncia que la xifra de dispositius d’enregistraments de so i imatge és massa baix per una plantilla que xifren en 3.188 professionals. L’executiu municipal, format per Barcelona en Comú (BComú) i PSC prosa augmentar la xifra per arribar a finals de mandat a les 3.500 places, mentre que el CSIF demana que en siguin 4.500, tenint en compte la magnitud i població que hi ha a la capital catalana.

La inseguretat augmenta i la inversió baixa, segons la tesi que sosté el CSIF. “La retallada pressupostària a la qual està sotmesa la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) ens debilita en tots els sentits com a cos policial”, afirmen. Així mateix, asseguren que “l’única manera de pal·liar aquest dèficit” per part del consistori és amb ampliacions de jornada. “Aquesta situació empeny la GUB a una major precarietat laboral, més càrrega de treball -amb menys efectius volen fer més- i major inseguretat en la prestació dels seus servis”. “És inaudit que augmenti alarmantment la criminalitat i, en comptes de posar més efectius i mitjans, se segueixi retallant. Queda clar que la seguretat ciutadana no és una prioritat per aquest Ajuntament”, asseguren.

Càmeres per gravar manifestacions i com a exercici de “transparència”

Des d’aquesta setmana la Guàrdia Urbana ha començat a instal·lar les càmeres als uniformes dels agents. La policia local començarà a desplegar aquests aparells “de forma gradual”, amb un total de 150 dispositius d’enregistrament d’imatges. A través d’un comunicat, expliquen que es faran servir “en els supòsits de desordres públics i de l’existència d’un perill concret per a la seguretat ciutadana”, així com “en situacions relacionades amb la prevenció de la seguretat ciutadana i quan es produeixin o es donin circumstàncies d’un risc concret per a la seguretat pública”. Amb exemples concrets, això suposa enregistrar les cares de manifestants o activistes en defensa del dret a l’habitatge en casos de desnonament on actuï aquest cos policial.

L’objectiu és “donar resposta a les necessitats de transparència, seguretat jurídica i garanties, tant de la ciutadania com de tots els membres de la Guàrdia Urbana, la legitimitat social, la valoració i la confiança i de la ciutadania envers el cos de policia barceloní”, explica el cos, a través d’un comunicat. Els agents han estat formats per a la correcta utilització d’aquests aparells, sosté l’Ajuntament.

Ni editar ni esborrar les imatges

El procediment establert a la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya i la normativa de protecció de dades detallen el protocol a seguir en aquesta sèrie d’actuacions. “Es preveu que hi hagi un llibre de registre en el que s’inscriuran totes les actuacions en què s’ha procedit a activar l’enregistrament d’imatges, juntament amb el dia, mes, hora i lloc en què s’han enregistrat. També s’afegirà la identificació de l’agent que les ha enregistrat i el número de les diligències policials si s’ha fet atestat”, detalla la policia local.

“El sistema de gravació i posterior emmagatzematge de les imatges no permetrà a cap persona modificar, esborrar, editar o alterar-les”, puntualitza l’Ajuntament. És per això que en cada operació d’aquest tipus intervindran sempre dos agents, amb categories diferents dintre del cos.

Més notícies
Prova pilot de 2019 de la Guàrdia Urbana on es van fer servir càmeres per enregistrar actuacions policials / ACN
Notícia: ENQUESTA | Estàs d’acord que la Guàrdia Urbana porti càmeres a l’uniforme?
Comparteix

ENQUESTA | Estàs d’acord que la Guàrdia Urbana porti càmeres a l’uniforme?

El cos policial utilitzarà les gravacions en casos de desordres públics per donar "transparència" a les seves actuacions
Notícia: ENQUESTA | Estàs d’acord que la Guàrdia Urbana porti càmeres a l’uniforme? - Mobile
Prova pilot de 2019 de la Guàrdia Urbana on es van fer servir càmeres per enregistrar actuacions policials / ACN
Notícia: La Guàrdia Urbana portarà càmeres a l’uniforme
Comparteix

La Guàrdia Urbana portarà càmeres a l’uniforme

La policia explica que les utilitzarà en desordres públics i per seguretat com a exercici de "transparència"
Notícia: La Guàrdia Urbana portarà càmeres a l’uniforme - Mobile
Una imatge d'arxiu de la Guàrdia Urbana / GUB
Notícia: L’Ajuntament convoca 241 places de guàrdia urbà i tindrà 3.500 policies
Comparteix

L’Ajuntament convoca 241 places de guàrdia urbà i tindrà 3.500 policies

El consistori vol incrementar el percentatge de dones al cos i amplia la llista d'idiomes per les proves de llengua estrangera
Notícia: L’Ajuntament convoca 241 places de guàrdia urbà i tindrà 3.500 policies - Mobile
La nova comissaria dels Mossos i la Guàrdia Urbana al carrer Aragó ja està en marxa / DC
Notícia: Les denúncies per agressions i abusos sexuals es disparen a Barcelona
Comparteix

Les denúncies per agressions i abusos sexuals es disparen a Barcelona

Mossos i Guàrdia Urbana reforçaran el patrullatge nocturn en les zones més conflictives i activaran protocols de coordinació
Notícia: Les denúncies per agressions i abusos sexuals es disparen a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix