Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana portarà càmeres a l’uniforme
  • CA

La Guàrdia Urbana començarà a gravar actuacions policials amb càmeres als uniformes des d’aquesta setmana. La policia local començarà a desplegar aquests aparells “de forma gradual”, amb 150 dispositius d’enregistrament d’imatges. A través d’un comunicat, expliquen que es faran servir “en els supòsits de desordres públics i de l’existència d’un perill concret per a la seguretat ciutadana”, així com “en situacions relacionades amb la prevenció de la seguretat ciutadana i quan es produeixin o es donin circumstàncies d’un risc concret per a la seguretat pública”. Amb exemples concrets, això suposa enregistrar les cares de manifestants o activistes en defensa del dret a l’habitatge en casos de desnonament on actuï aquest cos policial.

L’objectiu és “donar resposta a les necessitats de transparència, seguretat jurídica i garanties, tant de la ciutadania com de tots els membres de la Guàrdia Urbana, la legitimitat social, la valoració i la confiança i de la ciutadania envers el cos de policia barceloní”, explica el cos, a través d’un comunicat. Els agents han estat formats per a la correcta utilització d’aquests aparells, sosté l’Ajuntament.

No es podran modificar, esborrar ni editar les imatges

El procediment establert a la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya i la normativa de protecció de dades detallen el protocol a seguir en aquesta sèrie d’actuacions. “Es preveu que hi hagi un llibre de registre en el que s’inscriuran totes les actuacions en què s’ha procedit a activar l’enregistrament d’imatges, juntament amb el dia, mes, hora i lloc en el que s’han enregistrat. També s’afegirà la identificació de l’agent que les ha enregistrat i el número de les diligències policials si s’ha fet atestat”, detalla la policia local.

“El sistema de gravació i posterior emmagatzematge de les imatges no permetrà a cap persona modificar, esborrar, editar o alterar-les”, puntualitza l’Ajuntament. És per això que en cada operació d’aquest tipus intervindran sempre dos agents, amb categories diferents dintre del cos.

Prova pilot el 2019

El 2019 la Urbana va dur a terme una prova pilot al districte de Ciutat Vella, l’Eixample i amb la Unitat de Suport Policial (USP). En aquell moment es va fer amb 12 càmeres que precisament estaven encastades a l’uniforme dels agents, a l’alçada del pit.

Aleshores es va explicar que la prova pilot s’allargaria un any, fins al 2020 i que posteriorment es faria una avaluació per decidir quin dels tres models estudiats es compraria. En aquell moment es plantejava una primera licitació amb unes 50 càmeres, cadascuna de les quals costaria uns 600 euros. No obstant això, no ha estat fins passada la pandèmia que s’ha concretat definitivament el pla d’actuació, que des d’aquest mateix dilluns ja s’aplica.

Més notícies
Hi han intervingut els Bombers, el SEM la Guàrdia Urbana: hi ha tres ferits a l'hospital BOMBERS
Vuit cotxes xoquen en cadena a la Diagonal
Notícia: Vuit cotxes xoquen en cadena a la Diagonal
Comparteix
Hi han intervingut els Bombers, el SEM la Guàrdia Urbana: hi ha tres ferits a l'hospital
Unes manilles en una imatge de recurs dels Mossos d'Esquadra / CME
Caçat un atracador molt violent a Montjuïc
Notícia: Caçat un atracador molt violent a Montjuïc
Comparteix
Va cometre cinc robatoris en deu dies, amenaçant les víctimes amb una navalla o un vidre d'ampolla
El propietari d’un bar de Barcelona, còmplice de robatoris de mòbils
Notícia: El propietari d’un bar de Barcelona, còmplice de robatoris de mòbils
Comparteix
Ell i una carterista robaven i guardaven el material dins del rentaplats de l'establiment
La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà / Guàrdia Urbana de Barcelona
La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà
Notícia: La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà
Comparteix
La justícia diu que els aspirants a formar part del cos es poden expressar lliurement en qualsevol llengua cooficial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa