Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les denúncies per agressions i abusos sexuals es disparen a Barcelona

Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona han fixat com una de les prioritats per al 2022 la lluita per minimitzar l’impacte dels delictes contra la llibertat sexual. Així ho han decidit en la reunió de la Junta Local de Seguretat, en què s’ha constatat un increment molt notable de les denúncies relacionades amb les agressions i els abusos sexuals a Barcelona. Aquesta tipologia de delicte s’ha disparat un 36% respecte al 2020, i un 13% si ho comparem amb l’any prepandèmia, el 2019. Ara bé, algunes de les denúncies presentades el 2021 es refereixen a delictes comesos amb anterioritat.

Segons han explicat els cossos policials, el 30% de les denúncies d’aquesta tipologia a la ciutat s’ubiquen en l’àmbit de la violència de gènere, i una altra part destacada estarien relacionades en l’àmbit de la nit i la festa. Altres dades rellevants: la vulnerabilitat per consum de drogues o alcohool i la submissió química, és a dir, l’administració de substàncies psicoactives a una persona sense el seu consentiment, representa el 10% dels abusos i agressions sexuals.

Un increment de delictes sexuals que, per contra, va en la direcció contrària a la disminució detectada en els fets delictius denunciats en total a la ciutat. L’any 2021 aquests fets són un 35,2% inferiors a la prepandèmia, però un 10% més que els delictes registrats el 2020.

“La presència de més efectius de seguretat, amb increment de plantilla de Mossos i Guàrdia Urbana, la millora de la coordinació entre totes les forces policials que operen en el territori, i també l’actuació de la resta de serveis d’emergències de la ciutat i les polítiques socials prestats” són els eixos que expliquen la disminució de la xifra total de delictes a Barcelona, ha detallat el tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle. Ara bé, ha remarcat l’increment dels delictes sexuals, que ha centrat una bona part de la reunió de la Junta Local de Seguretat.

Atenció a les víctimes, prioritat policial del 2022

En el marc de la Junta, davant l’augment de casos de violència sexual, es treballa ja en l’elaboració d’un protocol dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona per incrementar la coordinació i col·laboració en aquest àmbit. A tall d’exemple, s’ha acordat augmentar el patrullatge preventiu i reactiu (uniformat i de paisà) durant les nits i en caps de setmana en aquelles zones que es determinin policialment.

També es treballa en un pla d’informació i formació a tots els actors externs a la policia (empresaris de l’oci nocturn, treballadors, controladors d’accessos, personal de restauració, recepcionistes d’hotels, taxistes,…) per tal que ajudin i col·laborin a l’hora de detectar casos de vulnerabilitat i contactin amb la policia. De fet, ja hi ha en marxa la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dirigit a les dones que han estat víctimes de violències sexual.

Una parella d'agents de la Guàrdia Urbana patrullant / GUB
Una parella d’agents de la Guàrdia Urbana patrullant / GUB

385 lladres multireincidents i 997 detencions

Per contra, i així ho han remarcat Mossos i Guàrdia Urbana, els furts se situen molt per sota dels nivells assolits durant els anys anteriors a la pandèmia, representant un 43% del total dels fets registrats a la ciutat. Les estafes són el delicte més denunciat a Barcelona després dels furts. I la reincidència ha estat un factor determimnant: S’han detectat 385 multireincidents, dels quals 213 han estat detinguts en el darrer any un total de 997 vegades. Una dada que ha fet que Albert Batlle hagi tornat a reclamar una modificació legal per poder “atacar” els lladres multireincidents.

“Hem de demanar que es legisli per evitar la impuntat que tenen els delictes multireincidents, s’ha de modificar la normativa, hi coincidim la pràctica totalitat dels partits, la judicatura, l’Ajuntament i els cossos policials. Necessitem els instruments legals per corregir aquestes situacions de multireincidència i lluitar contra aquesta impunitat”.

“Barcelona és una ciutat segura”

Així ho ha assegurat el director general dels Mossos, Pere Ferrer, que ha admès que hi ha problemes importants amb la multireincidència. “L’activitat policial ha de tenir una resolució més satisfactòria sobretot davant de la multireincidència”. Ferrer també ha avisat que els delictes sexuals són els que “ens preocupen més. Són delictes que ens interpel·len. Hem tingut delictes amb rellevància mediàtica, com l’homicidi d’un nen de dos anys a mans del seu pare, i altres que passen més desapercebuts associats a la llibertat sexual. I aquí hem conclòs que cal treballar de manera més coordinada”, ha dit el director general dels Mossos.

551.000 desallotjats per botellots a Barcelona

El cap de la Guardia Urbana, Pedro Velázquez, s’ha referit a l’increment de les trucades sobre molèsties per convivència, amb gairebé 43.000 trucades el 2021, el doble d’avisos que es rebien abans de la pandèmia. “L’increment evidencia la tensió que hi ha dins dels domicilis, sobretot perquè l’oci s’ha desplaçat en molts casos a les cases”, ha dit. Moltes trucades s’han resolt, però unes 500 han requerit un seguiment i la intervenció de la policia de barri.

Macrobotellot a l'avinguda Maria Cristina, aquesta matinada de dissabte / Jordi Play
Macrobotellot a l’avinguda Maria Cristina, aquesta matinada de dissabte / Jordi Play

Velázquez també ha assenyalat que s’han hagut de desallotjar 551.000 persones que feien botellots al carrer, “sense conflictes greus més enllà de les festes de la Mercè”, tot reconeixent que “el fenomen del botellot necessita una intervenció integral, perquè les concentracions sovint es fan de forma secreta i no pública”. Finalment, ha dit que s’han inspeccionat 1.392 locals que venen alcohol i se n’han sancionat 381.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a febrer 04, 2022 | 18:03
    fat boy febrer 04, 2022 | 18:03
    De manera que s'han reunit mes de 551.000 persones de manera secreta?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa