Revolta a l’hospital del Mar perquè es paguin totes les hores extra de la pandèmia

El comitè d'empresa vol denunciar la direcció perquè considera que han fet jornades més llargues de les reconegudes

Els aplaudiments es van acabar fa setmanes, però els professionals de la salut no es resignen a deixar de ser escoltats i reconeguts. Després del sobreesforç que tots els sanitaris dels hospitals d’arreu de Catalunya i Barcelona han fet i continuen fent durant la pandèmia, arriba el moment de reivindicar els drets. Alguns d’ells han decidit fer-ho mitjançant mobilitzacions i manifestos per fer sentir la seva veu. Altres han escollit la via judicial.

És el cas del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar, que ha iniciat el procés per presentar una denúncia contra la direcció del Parc Salut Mar, un complex hospitalari format per diversos centres, entre ells l’hospital del Mar. El comitè d’empresa està format per la coalició entre la CGT i la Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya (CATAC), CCOO, UGT, el Sindicat d’Infermeria (SATSE, en les sigles en castellà) i Metges de Catalunya.

Un escrit del comitè d’empresa a què ha tingut accés el TOT Barcelona revela que les formacions sindicals han decidit iniciar el camí que podria portar als jutjats la direcció del Parc Salut Mar pel còmput de les hores extra fetes durant la pandèmia. Abans d’anar a judici s’ha de celebrar un acte de conciliació al Tribunal Laboral de Catalunya. Aquesta trobada es donarà el 30 de juny a les 10 hores, però el comitè d’empresa no confia en cap acostament. “Entenem que un cop es produeixi la celebració del procediment de conciliació no arribarem a cap acord, ja que és nul·la la voluntat de la direcció d’acordar el criteri del comitè d’empresa”, informen en l’escrit vist per aquest diari. El següent pas serà la demanda judicial, segons el comitè d’empresa, que se sumaria a altres reivindicacions de sanitaris com les mobilitzacions.

Només la meitat de les hores extra reconegudes, segons el comitè d’empresa

La distància entre les dues parts és, segons els sindicats, gran. El comitè d’empresa considera que, tenint en compte que les jornades de treball són de 12 hores i 25 minuts, en un mes els sanitaris que tenen torn diürn fan 32,85 hores extra. Els que fan torn nocturn n’acumulen 49,49 cada mes, segons la mateixa versió. El còmput de la direcció, segons el comitè d’empresa, difereix molt: 17,32 hores mensuals per als del torn de dia i 32,31 per als de nit. Així, segons el comitè d’empresa, en el cas dels torns diürns la direcció reconeix una mica més de la meitat de les hores extra comptabilitzades pels sindicats.

L’escrit del comitè d’empresa del Parc Salut Mar a què ha tingut accés aquesta redacció / TOT Barcelona

La divergència s’estén a tots els centres del Parc Salut Mar. Al Centre Dr. Emili Mira, on les jornades van ser de 12 hores i no de 12 hores i 25 minuts, també hi ha desacord. En aquest cas, el comitè d’empresa creu que els treballadors han fet 29,1 hores extra cada mes en els torns diürns i 45,73 en el nocturn. Amb tot, el comitè d’empresa vol que es reconegui plenament el sobreesforç dels sanitaris i que es paguin totes les hores extra que, opinen, s’han fet.

Contactades per aquesta redacció, fonts de l’hospital del Mar han preferit no fer cap comentari abans de l’acte de conciliació.

Més informació

Nou comentari