Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Disponibilitat total i sense vacances: les condicions laborals excepcionals per als sanitaris
  • CA

Els professionals de la sanitat afronten amb la crisi del coronavirus uns dies que els portaran al límit. Per fer front a l’augment de casos a Barcelona i arreu de Catalunya, el govern de l’Estat va publicar el diumenge 15 de març, un dia després d’aprovar via decret la declaració de l’estat d’alarma, una ordre al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) que flexibilitza les condicions laborals dels sanitaris.

L’ordre emesa pel ministeri de Sanitat permet la suspensió “temporal” d’exempcions de guàrdies per edat o les autoritzacions per fer altres feines. També obre la porta a “mesures” pel que fa a hores de feina i descansos, permisos, vacances i reduccions de jornada. Tot i així, l’ordre del ministeri estableix que la suma dels descansos ha de ser de, com a mínim, 70 hores setmanals i que hi hagi deu hores o més entre jornades laborals. A més, permet que els professionals assumeixin funcions diferents a les habituals. En qualsevol cas, aquestes mesures excepcionals es podran aplicar durant tres mesos. Aquest període, però, es podria allargar.

Un dels hospitals que ha introduït canvis arran de l’ordre de Sanitat és el Vall d’Hebron. En una circular adreçada a la plantilla i consultada pel TOT Barcelona, el comitè de direcció del centre avisa que tots els professionals de l’hospital “estaran involucrats en la lluita contra el coronavirus”. “Tothom pot ser cridat a donar suport al nostre hospital o a altres centres del sistema de salut durant les properes setmanes”, diu el comunicat. La circular també demana un “esforç per agilitzar” les altes per disposar de més espai per a pacients per coronavirus. 

Sobre la disponibilitat dels sanitaris, el comunicat dirigit a la plantilla trasllada que cal “tenir disponibles els professionals dels serveis mèdics i quirúrgics les 24 hores per set dies a la setmana”. També informa sobre el personal que s’està centrant en la lluita contra el Covid-19: fins ara hi havia deu equips formats per dos sanitaris cadascun. La circular, però, detalla que ara seran 20 equips. Finalment, recorda que “és obligatori que els professionals que fan visites a pacients siguin sempre el mínim necessari”. 

Captura de pantalla del comunicat del comitè de direcció de l'hospital Vall d'Hebron / TOT Barcelona

Captura de pantalla de part del comunicat del comitè de direcció de l’hospital Vall d’Hebron / TOT Barcelona

Permisos i vacances eliminats “fins a nova ordre”

Seguint la línia de l’ordre ministerial, l’Hospital Vall d’Hebron avisa als seus empleats que se suprimeixen els permisos i les vacances “fins a nova ordre”. També avisa que tot el personal exempt de guàrdies podrà ser cridat a fer-ne. Fonts oficials de Vall d’Hebron insisteixen que les mesures provenen de l’ordre de Sanitat i que s’han fet perquè l’hospital està “totalment alineat” amb el ministeri per combatre el coronavirus. “Estan pensades per fer front a una situació excepcional“, destaquen les mateixes fonts, que posen de relleu els oferiments que estan rebent de part de metges jubilats per donar un cop de mà. 

Quant als possibles contagis de treballadors de l’hospital, la circular recull el procediment a seguir en cada cas. Suposant que el sanitari hagi estat en contacte amb una persona contagiada però no presenti símptomes com ara tos o febre, el treballador haurà de seguir al seu lloc però amb mascareta quirúrgica. Aquest tipus de mascareta evita que el que la porta contagiï altres persones, però no funciona per prevenir que altres persones li transmetin el virus. Això sí, el sanitari en qüestió haurà de fer un seguiment per si apareixen símptomes.

En cas que un sanitari hagi estat en contacte amb un contagiat sense l’Equip de Protecció Individual (EPI), haurà de posar-se en contacte amb la Unitat Bàsica de Prevenció de Riscos Laborals (UBP). Si un treballador de l’hospital té problemes respiratoris “evidents” també s’ha de posar en contacte amb l’UBP, segons consta en el missatge del comitè de direcció. 

El personal d’ambulàncies també viu una situació excepcional

L’empresa d’ambulàncies Domingo també es posa en contacte amb la seva plantilla per comunicar una situació insòlita pel coronavirus. Així, en un missatge consultat per aquest diari, agraeix “l’esforç” i la “comprensió” dels empleats durant aquests dies. I avisa que hi haurà modificacions d’horaris, canvis de serveis i les vacances i descansos s’assignaran de forma diferent. D’aquesta manera, la companyia està donant dies de festa als treballadors dels servei no urgents d’ambulàncies perquè el coronavirus els ha paralitzat gairebé tots. Alguns sanitaris assignats a tasques no urgents, com ara trasllats per a rehabilitacions, passen a fer funcions en vehicles de servei urgent, que serveixen per a trasllats de malalts per Covid-19. L’empresa no ha contestat a la petició d’informació feta per aquest diari. 

El delegat de la CGT a Domingo, Sergio Roca, explica que “el 80% dels serveis són per possibles casos de coronavirus”. Roca, que treballa com a tècnic i conductor des de fa 13 anys, detalla que fan torns de 12 hores. Algunes d’aquestes les fan com a hores de presència, així que han d’estar disponibles però no han d’estar treballant. Sobre la forma amb què han d’afrontar l’onada de contagis, es queixa que inicialment feien servir mascaretes de protecció màxima però ara només tenen les quirúrgiques.

“Els recursos materials són insuficients per a situacions com aquesta”, critica, i afegeix que la companyia no facilita als tècnics d’ambulància un espai per dinar o sopar i que han de portar el menjar a l’interior dels vehicles. “Sempre està é que la gent ens doni suport (amb relació als aplaudiments diaris), però preferiríem que ens donarà suport l’empresa o Inspecció de Treball”, admet. 

El Servei Català de Salut també ha elaborat unes instruccions a seguir per part dels professionals durant la crisi. Es tracta de la Guia d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 , que precisa que un cas positiu per coronavirus en un treballador de la salut que estigui lleu haurà de quedar-se a casa, mentre que si està greu serà ingressat. Si la prova és negativa però té símptomes com ara tos, haurà d’estar al domicili fins que pugui reincorporar-se.

“Risc baix” i “risc alt” de contagi per als sanitaris

Pel que fa a sanitaris exposats, la guia distingeix entre els de “risc baix” i els de “risc alt”. Els de risc baix són aquells que porten medicina o menjar als pacients contagiats, fan cures habituals o que tenen contacte amb sanitaris contagiats, i han de prendre la seva temperatura dues vegades cada dia i controlar si tenen símptomes. Els de risc alt són els que tenen contacte amb un cas positiu a casa. En aquests casos el sanitari ha de marxar a casa, on s’ha de mesurar la temperatura dos cops al dia. 

En qualsevol cas, si després d’entrar en contacte amb un contagiat i després de ser confinat a casa, si “els serveis essencials dels centres sanitaris queden compromesos”, el sanitari podrà tornar a la feina després de vuit dies. Aquest marge excedeix els 14 dies indicats de forma habitual. 

Més notícies
Urgències de l'hospital Vall d'Hebron, on estan ingressats els casos de coronavirus / A. L.
La zona zero del coronavirus: el laboratori on s’analitzen les proves
Notícia: La zona zero del coronavirus: el laboratori on s’analitzen les proves
Comparteix
El TOT Barcelona accedeix a un dels espais on s'estudien les mostres per saber si són casos positius
Educadors socials denuncien que tracten positius per coronavirus sense mesures de seguretat
Notícia: Educadors socials denuncien que tracten positius per coronavirus sense mesures de seguretat
Comparteix
El cas d'un adolescent de 14 anys positiu per coronavirus que ha arribat a un centre de menors tutelats de la DGAIA ha alertat els educadors socials, que no compten amb les mesures necessàries
Tres contagis de coronavirus confirmats a TMB i 68 casos amb possibles símptomes
Notícia: Tres contagis de coronavirus confirmats a TMB i 68 casos amb possibles símptomes
Comparteix
Hi ha 145 persones més de la plantilla en quarantena sense simptomatologia
Un altre congrés a Barcelona ajornat pel coronavirus
Notícia: Un altre congrés a Barcelona ajornat pel coronavirus
Comparteix
L'esdeveniment, que tenia previst reunir al voltant de 1.500 empreses, s'havia de celebrar entre el 28 i el 29 de maig

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa