Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
En marxa la retirada d’una gran teulada d’amiant al Baix Guinardó
  • CA

La retirada de la gran teulada d’amiant ubicada a l’illa d’habitatges que tracen els carrers Sardenya, Pi i Margall i la ronda del Guinardó ja està en marxa. Després de gairebé tres anys de lluita, els més de 5.000 veïns que viuen al voltant d’aquest gran pati interior del Baix Guinardó podran finalment acomiadar-se d’una coberta de fibrociment amb la qual han conviscut els darrers 60 anys.

Segons informa Betevé, la previsió és que els treballs per retirar els 1.200 metres quadrats de teulada concloguin la setmana vinent per tal d’iniciar la construcció del nou supermercat que s’instal·larà en aquest espai, que anteriorment havia funcionat com un aparcament cobert. Durant aquests primers dies amb els operaris treballant en la coberta, els veïns van haver d’avisar la Guàrdia Urbana de Barcelona perquè no s’estaven complint les mesures de seguretat que es requereixen per tractar amb aquest material, que pot provocar malalties respiratòries cròniques i càncer dècades després d’exposar-se a la pols tòxica que desprèn un cop que es malmet.

El veïnat d’aquesta illa interior del Baix Guinardó ha picat portes per fer treure la teulada des que va assabentar-se que al vell pàrquing passaria a instal·lar-se un supermercat de la cadena Aldi. Quan va reclamar al districte d’Horta Guinardó que s’aprofités el canvi d’ús per extirpar l’amenaça de l’amiant, la burocràcia va respondre que l’antic pàrquing estava classificat com a volum disconforme, una definició urbanística que s’atribueix a velles construccions no ajustades al planejament vigent i que, en conseqüència, entrebancava bescanviar la coberta nociva per una de nova.

Aquest llast legal, però, va acabar salvant-se amb la revisió de la Llei d’Urbanisme de Catalunya, on s’amagava l’article que obstruïa rellevar el sostre per un altre d’inert. A l’apartat se li va afegir una excepció per “autoritzar les obres necessàries per enretirar elements perillosos per a la salut pública i substituir-los per altres de condicions funcionals similars” en edificacions fora d’ordenació o amb volum disconforme. Com en el cas de l’illa Sardenya-Pi i Margall-ronda del Guinardó, aquest canvi en la normativa permetrà desbloquejar a partir d’ara la retirada de moltes teulades o cobertures de fibrociment que es trobaven al bell mig d’aquest buit legal.

Més notícies
Un autobús elèctric de la xarxa de TMB de Barcelona / EP
El conductor de bus que es va plantar al Primavera acusa TMB de mentir
Notícia: El conductor de bus que es va plantar al Primavera acusa TMB de mentir
Comparteix
El treballador assegura que es va negar a fer el trajecte perquè bona part dels passatgers no portaven mascareta
Una de les embarcacions del Grup de Platges de la Guàrdia Urbana / Ajuntament
Un veler a la deriva, encallat a les roques d’un espigó de la Barceloneta
Notícia: Un veler a la deriva, encallat a les roques d’un espigó de la Barceloneta
Comparteix
El rescat dels tripulants de l'embarcació va requerir l'actuació del Grup de Platges de la Guàrdia Urbana
Una dona fotografia els llums de Nadal al Passeig de Gràcia / Jordi Play
Barcelona tindrà quatre quilòmetres més de llums de Nadal
Notícia: Barcelona tindrà quatre quilòmetres més de llums de Nadal
Comparteix
La inversió municipal en enllumenat podria superar els 2,2 milions d'euros aquest 2022
Local que ocupava la botiga de pesca Calicó, fundada el 1850 GEMMA AGUILERA
Gastronomia i polítics, supervivents de la plaça de les Olles
Notícia: Gastronomia i polítics, supervivents de la plaça de les Olles
Comparteix
Aquesta plaça del Born té diversos locals amb la persiana abaixada que abans ocupaven negocis de moda i una botiga de pesca centenària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa