Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gastronomia i polítics, supervivents de la plaça de les Olles
  • CA

Botigues centenàries, comerços que comencen una aventura que acaba precipitadament, restaurants… La llista de defuncions de comerços a la ciutat és malauradament extensa. No hi ha mes que no es conegui el tancament d’algun comerç emblemàtic, especialment després de dos anys en què la pandèmia de la Covid-19 ha colpejat durament l’economia i ha deixat en stand-by l’activitat de molts negocis. Un cas molt gràfic el trobem al carrer de Ferran. Els locals buits s’acumulen en aquest eix comercial del Gòtic que havia fiat al turisme el seu model de negoci.

La plaça de les Olles: persianes abaixades

No gaire lluny d’aquest difunt eix comercial, hi ha un dels racons més bonics de la ciutat, la plaça de les Olles, al cor del Born. El bullici gastronòmic ha tornat, amb restaurants tan històrics com Cal Pep. Un dia laborable les terrasses són plenes. Però comercialment, la plaça de les Olles s’ha convertit en un desert. Hi ha diverses persianes abaixades i el rètol de les immobiliàries que busquen algú que vulgui obrir un nou negoci.

Sobreviu només la marca de bambes catalana Munich. que ara ocupa un local on abans hi havia una altra sabateria, i una galeria d’art, però han tancat la coneguda marca de moda catalana Custo, la marca de bosses i complements Biba, la gran botiga d’articles de pell d’alta qualitat Cuirum i també la històrica Casa Calicó, fundada el 1850 i dedicada al món de la pesca. De fet, va marxar ja el 2017. Casa Calicó va ser expulsada del barri per un increment insostenible del lloguer, com van explicar aleshores els amos de Calicó, que es van traslladar al Poblenou. Cinc anys després, el local de grans dimensions -amb tres persianes- continua buit a la plaça de les Olles.

La plaça de les Olles, on sobreviuen restaurants però no han tancat botigues GEMMA AGUILERA
La plaça de les Olles, on sobreviuen restaurants però no han tancat botigues GEMMA AGUILERA

I enmig del desert de botigues i del bullici dels restaurants -amb la perspectiva que el retorn del turisme a la ciutat després de dos anys encara intensifiqui més el trànsit de persones en aquesta plaça, on per cert, hi passa un aire molt agradable quan les temperatures es disparen- hi ha l’oficina dels europarlamentaris Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, a tocar del restaurant Cal Pep. L’oficina va obrir l’octubre del 2021, justament ocupant un local que havia quedat buit per l’efecte de la pandèmia, on hi havia una botiga de roba outlet, Damat-Tween.

El Born recupera el batec

Tot i que hi ha diversos locals amb la persiana abaixada i esperant nous inquilins, el cert és que el Born ha recuperat el batec característic d’una zona -inclou els barris de Sant Pere, Santa Catarina i la Ribera- a tocar de la platja i del parc de la Ciutadella, un dels enclavaments de la ciutat més visitat pels turistes. Però aquesta zona va patir força durant la pandèmia justament per aquest motiu. L’estiu del 2020, molts comerços van decidir tancar durant un temps a l’espera que passés la tempesta. Una imatge que no s’havia vist mai abans: Barcelonins passejant en calma sense algomeracions i persianes abaixades de molts negocis.

Les xifres que aleshores va donar l’Associació de Comerciants de La Ribera i el Born (Born Comerç) eren colpidores: a finals de juliol del 2020, els comerços d’aquest barri de Barcelona que havien tancat des del març arribaven al 25%. Una d’elles va ser la botica de sabates Fit Flop, a la plaça de les Olles. I el 75% restant que continuava obert havia registrat un descens de la facturació d’entre el 40% i el 90%.

El local que ocupava la marca de moda Custo GEMMA AGUILERA
El local que ocupava la marca de moda Custo GEMMA AGUILERA
Més notícies
La botiga Museical Emporium, ara convertida en un estsbliment de canvi de moneda
La terrible transformació de la botiga Musical Emporium de la Rambla
Notícia: La terrible transformació de la botiga Musical Emporium de la Rambla
Comparteix
El local històric ha acabat convertit en un establiment de canvi de moneda per a turistes
El rètol del carrer Comtal, al barri Gòtic de Barcelona / Vicente Zambrano González
L’agonia del comerç tradicional en un carrer de Barcelona
Notícia: L’agonia del comerç tradicional en un carrer de Barcelona
Comparteix
Un nou tancament al carrer Comtal constata les dificultats de les botiques familiars per subsistir als preus del lloguer i la turistificació
La Granja Viader / Instagram
Bars centenaris de Barcelona per a totes les butxaques
Notícia: Bars centenaris de Barcelona per a totes les butxaques
Comparteix
Anys i anys de clientela han fet d'aquests establiments llocs de peregrinació i admiració
Façana de l'antiga Padeví, quan es preparava per acollir el nou negoci
El negoci que substitueix la sabateria Padeví de Francesc Macià
Notícia: El negoci que substitueix la sabateria Padeví de Francesc Macià
Comparteix
Camarasa Fruits obre negoci, un espai gastronòmic emblemàtic que ja té altres locals a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa