El comerç de tota la vida ha anat desapareixent pas a pas i sense remei al carrer Comtal, al barri Gòtic. L’associació comercial Barna Centre ha donat el crit d’alarma aquesta setmana, arran del tancament recent d’Agricòlia, l’enèsima desaparició d’un establiment emblemàtic a una artèria que havia fet dels comerços tradicionals el seu tret d’identitat.

A la botiga d’Agricòlia es venien articles de dietètica, d’herboristeria i productes naturals fins que va abaixar la persiana aquesta mateixa setmana. S’uneix a una cadena ja llarga de botigues arrelades al nucli antic de Barcelona que no han trobat on agafar-se per resistir a les dificultats, com l’encariment dels preus de lloguer dels locals, la turistificació de l’entorn i la manca de regulacions efectives per protegir el patrimoni comercial de la ciutat.

La xarcuteria Fondevila, la Montserratina, Can Boada, la Casa del Bacalao, la formatgeria Simó, l’òptica Sanabre… Totes elles obrien al públic al carrer Comtal i cap d’elles s’han pogut salvar. La decadència ve de lluny: en la cinquantena de locals del carrer Comtal, només en queden vuit botigues tradicionals, informa Betevé. La substitució per botigues lligades al turisme ha estat imparable a la via.

Declivi “a passes accelerades”

Barna Centre alerta que els establiments familiars decauen “a passes accelerades” i adverteix de les conseqüència de contreure la “diversificació” del comerç al centre de la capital. “En menys de 10 anys, un carrer típicament barceloní ha vist alterada la seva fesomia comercial”, certifica l’associació comercial.

Una majòlica d'un comerç tradicional del carrer Comtal / Barna Centre
Una majòlica d’un comerç tradicional del carrer Comtal / Barna Centre

Per afermar la singularitat del carrer Comtal, l’entitat va instal·lar plaques d’estil medieval al llarg de la via. Són les majòliques que identificaven els oficis dels artesans i els botiguers que s’afincaven a aquesta artèria del Gòtic, com si fossin segells dels antics gremis de la ciutat. Gran part d’elles ara no tenen ja cap comerç que les representi.

“El barri i la ciutat ha perdut uns comerços arrelats i que donaven servei”, assenyala Barna Centre, que declara el seu desconsol pels tancaments d’establiments castissos. Subratlla, en tot cas, que el perjudici no és només per al Gòtic. “És una pèrdua per a tota Barcelona”, recalca l’organització, que afegeix que cal que la ciutat consideri “en conjunt” les raons de la fragilitat del comerç característic de Barcelona que acaba veient-se abocat a l’extinció.

Darrerament, el cartell de liquidació s’ha penjat també a l’aparador de la Casa de les Sabatilles, a la baixada de la Llibreteria. En el seu cas, el canvi de propietari i una proposta d’augment del lloguer inassumible ha donat l’estocada al negoci.

Més notícies
Una persona amb un telèfon mòbil / Pixabay

Detingut per gravar una dona en un emprovador d’una botiga de roba

Notícia: Detingut per gravar una dona en un emprovador d’una botiga de roba
Comparteix
L'arrestat, de 20 anys, va enregistrar imatges de la dona amb un mòbil que la policia ha requisat
Notícia: Detingut per gravar una dona en un emprovador d’una botiga de roba - Mobile
Una imatge d'arxiu de la Guàrdia Urbana / GUB

Investiguen dues persones per insults xenòfobs a una botiguera

Notícia: Investiguen dues persones per insults xenòfobs a una botiguera
Comparteix
Una agent de la Guàrdia va ser testimoni dels fets, ocorreguts en un comerç de Sants-Montjuïc
Notícia: Investiguen dues persones per insults xenòfobs a una botiguera - Mobile
Una edició del 'Tast a la Rambla' en una imatge d'arxiu / Europa Press

Arrenca una nova edició del Tast a la Rambla

Notícia: Arrenca una nova edició del Tast a la Rambla
Comparteix
Les jornades gastronòmiques comencen aquest dijous i s'allargaran fins al 6 de juny
Notícia: Arrenca una nova edició del Tast a la Rambla - Mobile
Dues persones sense sostre, dormint al carrer a Barcelona / Jordi Play

Creixen les persones sense llar que denuncien agressions a Barcelona

Notícia: Creixen les persones sense llar que denuncien agressions a Barcelona
Comparteix
Arrels alerta que el nombre de persones que fa més de dos anys que viuen al ras es dispara arran de la pandèmia
Notícia: Creixen les persones sense llar que denuncien agressions a Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a juny 05, 2022 | 13:14
    Ricard juny 05, 2022 | 13:14
    Per avlajuntament és molt més important que els incívics tinguin metro gratis tota la nit que no pas promoure el comerç responsable. Els botiguers són un gremi poc fashion i massa sospitós de ser català.
  2. Icona del comentari de: Yolanda a juny 05, 2022 | 18:49
    Yolanda juny 05, 2022 | 18:49
    SOY CATALANA Y ME HE DADO CUENTA QUE ES MAS IMPORTANTE LOS EXTRANJEROS QUE LOS QUE SIEMPRE ESTAMOS YA NO QUEDA NADA DEL CENTRO TRADICIONAL DE TIENDAS TODO DE SOUVENIRS ECT..BARCELONA EN MUY POCO TIEMPO NO QUEDARA NADA TODO DE CARA A LOS EXTRANJEROS.

Nou comentari

Comparteix