Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un canvi legal desencalla la retirada d’una gran teulada d’amiant

Els més de 5.000 habitants de l’illa d’habitatges que tracen els carrers Sardenya, Pi i Margall i Ronda del Guinardó conviuen des de fa més de 60 anys amb una gran teulada que conté amiant. El veïnat ha topat des de 2019 amb una minúcia legal que obstaculitzava retirar el material, que pot provocar malalties respiratòries cròniques i càncer dècades després d’exposar-se a la pols tòxica que desprèn un cop que es malmet. Ha calgut que es combinessin la insistència dels residents, la intermediació de l’Ajuntament i una modificació legal arrencada en la negociació dels pressupostos de la Generalitat per esvair l’escull que ha impedit fins ara canviar una coberta convertida en un focus insalubre.  

“Ja van passar els seus 30 anys de vida útil i en fa 30 que ens contamina, perquè està deteriorada”, adverteix una veïna que viu a sobre del sostre de fibrociment d’un antic garatge, que ocupa quasi sencer un pati interior del Baix Guinardó. Confessa que no estén la roba al balcó des de fa any i mig per procurar no endur-se les fibres nocives a casa, tot i que és conscient que és probable que s’escolin quan obre les finestres i que les respiri mentre neteja els vidres. Fa notar la “gran inconguència” que suposava que la lletra petita d’una norma no prou minuciosa emparés que es puguessin fer obres mantenint una enorme teulada d’amiant però no substituir-la per posar fi a “un problema greu de salut pública i comunitària”.

El veïnat ha picat portes per fer treure la teulada des que va assabentar-se que al vell pàrquing passaria a instal·lar-se un supermercat de la cadena Aldi. Quan va reclamar al districte d’Horta Guinardó que s’aprofités el canvi d’ús per extirpar l’amenaça de l’amiant, la burocracia va respondre que l’antic pàrquing està classificat com a volum disconforme, una definició urbanística que s’atribueix a velles construccions no ajustades al planejament vigent i que, en conseqüència, entrebancava bescanviar la coberta nociva per una de nova.

El llast legal que s’interposava reduïa les opcions a dues. Cap no satisfeia per complet: o es treia el sostre sencer sense reposar-lo -una opció que xocava amb el projecte de negoci d’Aldi- o es conservava encapsulant l’amiant o aplicant a sobre una pintura aïllant -una alternativa que fastiguejava els residents i les entitats que els han donat suport-.

Teulada d'amiant a l'interior d'una illa de cases del carrer Pi i Margall, que serà un futur supermercat / Jordi Play
Teulada d’amiant a l’interior d’una illa de cases del carrer Pi i Margall, que serà un futur supermercat / Jordi Play

La constància, però, ha rebut premi aquest cop. Els més de dos anys de reivindicació del veïnat han fructificat amb la revisió de la Llei d’Urbanisme de Catalunya, on s’amagava l’article que obstruia rellevar el sostre per un altre d’inert. A l’apartat se li ha afegit una excepció per “autoritzar les obres necessàries per enretirar elements perillosos per a la salut pública i substituir-los per altres de condicions funcionals similars” en edificacions fora d’ordenació o amb volum disconforme.

El supòsit encaixa amb el cas de l’illa Sardenya-Pi i Margall-Ronda del Guinardó, encara sense data de quan s’extraurà l’amiant. En tot cas, l’Ajuntament explica al TOT Barcelona que la concessió de la llicència d’obres “és immediata” i que el calendari dels treballs dependrà del promotor.

Lletra petita dels pressupostos

La correcció incorporada a la norma s’ha introduït a través de la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per a 2022. Es tracta d’un mecanisme habitual per fer retocs en el cos normatiu. L’esmena la van proposar els dos partits que governen la Generalitat, ERC i Junts, i va comptar amb el vistiplau de la ponència integrada per tots els grups parlamentaris, segons consta al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya.

Alhora, el president de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó, Quique Buscarons, destaca la “tenacitat” dels veïns de l’illa afectada. “Si no hagués estat per ells, el supermercat ja estaria muntat, perquè els informes dels tècnics acceptaven fer un encapsulament sense treure l’amiant”, assegura. També recalca que intercedís la regidora del districte Rosa Alarcón: “Al novembre passat va dir que no es feia res ni es concedia cap llicència, perquè primer era la salut i no una normativa, i que faria una sèrie de reunions per tractar-ho”.

Les plataformes que han assessorat els veïns celebren que la lògica hagi acabat imposant-se. “En qualsevol edifici antic fora d’ordenació o amb volum disconforme no es permetia fins ara tocar cap cosa que modifiqués el volum en comptes de considerar que la salut pública és molt més important”, comenta Josep Ramon Carme, membre de la comissió contra l’amiant de la FAVB i de la plataforma contra l’amiant d’Horta-Guinardó.

Fonts municipals confien que la modificació legal “permetrà desencallar la retirada d’amiant de privats que ho vulguin fer”, però recalquen que “no dona eines per poder obligar un privat a realitzar aquesta retirada”. El consistori assenyala que la capacitat coercitiva per ordenar que es suprimeixi el material depèn de la llei de desamiantat que la Generalitat va anunciar arran de la creació d’una comissió a l’efecte el 2019.

“En el cas dels particulars, no existeix cap llei que, davant de l’amiant, preservi la salut pública i obligui a treure’l -coincideix Carme-. Estem pendents que el Parlament aprovi el projecte de llei el més aviat possible perquè es compleixi la determinació que no quedi amiant a Europa el 2032 i, a més, es necessita un cens de l’amiant visible i no visible amb diagnosi dels edificis”.

Fa temps que el moviment veïnal i especialistes mèdics i tècnics criden l’atenció dels perjudicis de no accelerar l’erradicació de l’element nociu. La FAVB ha apressat aquesta setmana a suprimir l’amiant a les escoles. “Qualsevol persona que estigui en contacte li pot sortir la malaltia 30 o 40 anys després, com li passa ara als treballadors que ho estaven als anys 80. Estem comprometent la salut d’una generació futura”, avisa Carme.

Per la seva banda, veïns del Baix Guinardó senten que ha assolit una fita clau, però no canten encara victòria. De fet, el projecte de canvi de la teulada no els fa el pes. Reclamen que la nova coberta sigui verda, ecològica, de fàcil accés i que, a més, es rebaixi un metre perquè es pugui suprimir el tros de paret que ha estat en contacte amb la teulada i que dedueixen que ha quedat impregnat de les fibres tòxiques.

Més notícies
El Bicing de Barcelona | Meritxell M. Pauné

El Bicing ja deixa reservar bici elèctrica

Notícia: El Bicing ja deixa reservar bici elèctrica
Comparteix
Els abonats tenen 5 minuts per recollir el vehicle, sol·licitat a través de l'app Smou
Notícia: El Bicing ja deixa reservar bici elèctrica - Mobile
Una marca lenta amb 600 taxistes arriba al Parlament / David Melero

“Ens volen emmordassar”: 600 taxistes es concentren davant del Parlament

Notícia: “Ens volen emmordassar”: 600 taxistes es concentren davant del Parlament
Comparteix
Rebutgen l'expedient sancionador de la Generalitat per suposades pràctiques "agressives" contra Uber
Notícia: “Ens volen emmordassar”: 600 taxistes es concentren davant del Parlament - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 11, 2022 | 08:48
  ciutadà febrer 11, 2022 | 08:48
  D'acord què l'amiant és perillós, però aixó ja era sabut de molts anys ençà. Us podría ensenyar un llibre de medicina imprés l'any 1912 que ja en parla. Però fins fa quatre dies tallar xapa ondulada i tubs d'uralita amb la radial- escampant pols arreu- era absolutament normal i inofensiu. I, tot de cop i volta, perillississim. Apa, vinga........
  • Icona del comentari de: Al ciutadà negacionista a febrer 11, 2022 | 13:14
   Al ciutadà negacionista febrer 11, 2022 | 13:14
   Al "ciutadà", això que expliques en part és a l'estat espanyol. Si bé hi ha normatives des de fa temps sovint les "empreses" que fan el "desmuntatge" de peces de fibrociment no apliquen la normativa, com en altres tasques que es desenvolupen en una obra. Però això és un altre tema, solament recordar-li al "ciutadà" (espero que no sigui del partit de d'un tal Rivera però pel tarannà d'aquest paio comentarista en tinc dubtes) que a l'estat espanyol per a ésser constructor solament cal saber signar. Amb això és tot dit. A més és considera que la vida útil de les peces d'amiant son de 20 o 30 anys. Això que dius que tot d'una és perillosíssim és d'una estupidesa supina insuperable i denotes que ets un populista de ca l'ample. Algunes dates i dades : El Regne Unit de la Gran Bretanya fou el primer en prendre mesures en descobrir-ne el perill en comprovar la relació de la inhalació de partícules i tumors, era l'any 1930; el 1943 Alemanya fou el primer estat en reconèixer el càncer de pulmó a conseqüència de la inhalació d'asbest; l’any 1978 una resolució del Consell d’Europa va declarar l’amiant com a substància cancerígena; a l'estat espanyol en ple règim franquista (ple) des del 1947, ja existia una ordre del Ministeri de Treball espanyol que reconeixia l’existència de malalties professionals derivades de feines exposades a la inhalació de pols d’amiant. La normativa ja establia mesures preventives, com, per exemple, realitzar controls dels nivells d’exposició dels treballadors al material. Si bé una altra cosa és la manipulació del fibrociment en una obra, quan es talla i es manipula també s'ha d'anar protegit i hi ha protocols des de fa anys. Per la qual cosa descriure "que era absolutament normal i inofensiu. I, tot de cop i volta, perillosíssim" és una MENTIDA com una casa i una manca de respecte per totes les víctimes.
 2. Icona del comentari de: Al ciutadà negacionista a febrer 11, 2022 | 13:29
  Al ciutadà negacionista febrer 11, 2022 | 13:29
  Pel que fa a l'amiant a la construcció : L’any 2013 el Parlament Europeu publicà la Resolució 2012/2065(INI), que determina que els materials amb amiant tenen un cicle de vida d’entre 30 i 50 anys i té l’objectiu d’eliminar tot aquest material de tota la Comunitat Europea abans de l’any 2028. La majoria del fibrociment que hi ha a Barcelona i a la resta del país té més de 50 anys. A més és una aixecada de camisa escriure que "era absolutament normal i inofensiu. I, tot de cop i volta, "perillississim"" és una falta de respecte i sentit comú i fer mofa de gent que ha patit, no entenc perquè totbarcelona.cat permet difondre aquesta mena de comentaris que son mentides o com en dieu ara fakes. A més per a acabar-ho d'adobar no hi ha una causa efecte directa ( i és clar als més babaus els hi costa més de capir) així el desenvolupament de les malalties relacionades amb l'amiant tenen un període latent llarg que pot arribar a 20 anys fins a desenvolupar la malaltia i un càncer. Pel que fa a la xapa ondulada tallada amb radial i a la manipulació de l'esmentada xapa, canonades etc sense protecció en obres ja sabem com funciona el món de la construcció a l'estat espanyol. Si encara hi ha qui no pren les mesures més elementals del dia a dia, no costa gens imaginar que foten alguns "professionals" de la construcció encara avui. Però això no treu tot el que se'n deriva de l'amiant. Una cosa és la normativa i una altra si els que l'han d'aplicar ho fan.
 3. Icona del comentari de: Anna a febrer 11, 2022 | 13:31
  Anna febrer 11, 2022 | 13:31
  El comentari i el capteniment del poca-solta "ciutadà" em remet directament als "negacionistes" de la covid-19. Hi ha gent molt sonada i que li costa entendre la realitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa