Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La FAVB reclama saber quines escoles tenen amiant i demana retirar-lo
  • CA

Deures per partida triple. La comissió contra l’amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha demanat a la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i al Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) que facin públic el cens d’escoles amb presència d’amiant al mateix centre o el seu entorn, que programin la seva retirada i el retirin de manera immediata en els casos que siguin prioritaris.

El pneumòleg Josep Tarrés ha avisat que el que està succeint en aquests moments es pot qualificar de pandèmia “d’abast mundial, silenciada, creixent i evitable”. “No hi ha excuses per no retirar l’amiant immediatament”, ha afegit Joan Maria Soler, de la Comissió contra l’Amiant de la FAVB. Tots dos ho han dit en una roda de premsa aquest dimecres on, a més d’ells, hi ha participat el també membre de la comissió i de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant, Miguel Moreno i l’higienista industrial, Lluís Mallart.

La comissió ha fet aquesta petició aprofitant l’època de portes obertes dels centres escolars per fer les preinscripcions perquè, segons Soler, els consta que moltes famílies requeriran informació a les escoles sobre la presència d’amiant i són les administracions les que les haurien de respondre. “Pensem que els conflictes no obeeixen a dinàmiques d’escoles concretes, sinó que cal abordar globalment el tema de l’amiant a totes les escoles”, ha dit Soler, i ha afegit que cal fer una priorització dels llocs on l’amiant és més a prop dels nens, així com on està més degradat, i en aquests casos actuar de manera immediata.

Així mateix, ha recordat que des del 2002 l’amiant està prohibit a Espanya i que des de llavors diverses directrius europees han assenyalat que per al 2028 s’ha d’haver retirat als espais públics i per al 2032 a tot el territori. En la seva intervenció, Tarrés ha recordat que el càncer específic causat per l’exposició a l’amiant, el mesotelioma, pot aparèixer al cap de 50 anys: “Als polítics que estan a la visió immediata de la seva propera campanya electoral això els queda molt lluny”, ha lamentat.

Mallart ha incidit que fer la identificació de la presència d’aquest material també ha de comportar un seguiment de les mesures preventives en primera instància i correctores en segona instància, així com un control que aquestes s’estan fent correctament. “En el moment que identifiquem un cancerigen i no posem sobre la taula actuacions, probablement estem cometent un delicte de risc”, ha afegit.

Per part seva, Moreno ha assegurat que un 10% de la plantilla de Macosa “ha mort per causes relacionades amb l’amiant”, per la qual cosa no s’explica que les administracions, sent conscients de la seva perillositat no actuïn, en les seves paraules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa