Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Per què els eixos verds poden disminuir el consum d’antidepressius

Independentment del com, que a Barcelona genera força debat, la majoria d’experts coincideixen en el fet que augmentar els espais verds a les grans ciutats milloraria la qualitat de l’aire i eliminarà morts. És més, aquest és un dels principals arguments que fan servir els defensors de les superilles. Ara bé, hi ha algun tipus de relació entre els eixos verds i la salut mental? Un estudi de liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) diu que sí.

La investigació conclou que una ciutat més verda reduiria “considerablement” els problemes de salut mental de la població. Concretament, es reduiria un 14% els casos de mala salut mental, rebaixant alhora un 13% tant les visites al psicòleg com l’ús d’antidepressius. En el cas dels ansiolítics o altres tranquil·litzants, l’estudi preveu que es podria eliminar el consum d’un 8%. Ni més ni menys, s’estalviaria 45 milions d’euros en costos directes i indirectes relacionats amb la salut mental.

Menys estrès i més activitat física

La millora de la qualitat de l’aire, el principal argument per implementar espais verds, està força relacionat amb la millora de la salut mental. L’informe, publicat a la revista Environment International, detalla que mitigar els efectes de la contaminació atmosfèrica, el soroll i la calor és clau per reduir l’estrès. Segons l’estudi, els eixos verds també incrementen la possibilitat de fer més activitat física i milloren les interaccions socials, fets que contribueixen a estar millor.

L’autora de l’estudi, Natàlia Mueller, assegura que Barcelona encara té feina per fer. Tal com recull l’ACN, la científica adverteix que per poder complir amb les recomanacions de l’OMS, caldria arribar a cobrir amb verd el 25% de la superfície. Actualment, només hi ha un 11%, una xifra molt baixa si tenim en compte que el 60% d’aquest espai està a Collserola. I encara una dada més: a l’Eixample, només el 6,5% de la superfície té un espai verd.

Promeses electorals diverses

Superilles, interiors d’illa o cobrir grans carreteres? Els polítics són conscients que gran part de la campanya electoral a Barcelona pot girar al voltant d’aquest debat. Gairebé tots aposten per incorporar verd a la ciutat, però no es posen del tot d’acord en com s’ha de fer. Els Comuns treuen pit del Pla Superilla, que ha pacificat una part dels carrers de Barcelona en els darrers quatre anys. Dels del PSC, Jaume Collboni incorporava com a proposta electoral recuperar els interiors d’illa de l’Eixample. Xavier Trias (Junts) i Anna Grau (Cs) pensen a cobrir la ronda de Dalt. I Daniel Sirera (PP) opta per fer-ho en un tram de la Gran Via. Diferents propostes per a un mateix repte: augmentar el verd a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa