Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quatre àrees d’oci nocturn tindran patrulles fixes contra atacs sexuals
  • CA

Quatre àrees d’oci nocturn de Barcelona comptaran amb patrulles permanents de la Guàrdia Urbana per prevenir violències sexuals i en general fer-les més segures. La policia local implanta en aquestes àrees de festa l’estratègia d’itineraris segurs per tornar a casa, que ja havia posat en pràctica en nits especials com la de Sant Joan o Cap d’Any els últims dos anys. Les agressions sexuals han crescut un 31% en tres anys a Barcelona.

Les quatre àrees són zones on es concentren un nombre destacat de discoteques i bars de copes: el Front Marítim de la Barceloneta, el Poblenou, l’avinguda Paral·lel i la confluència de Gràcia amb Sarrià-Sant Gervasi. Cada zona tindrà una patrulla de 23h a 6h cada cap de setmana, que vetlli per la seguretat en els recorreguts més habituals entre els locals d’oci i el transport públic, sobretot parades de metro. Es mantindran igualment els dispositius especials puntuals, per exemple per festes majors o festivals de música, molt presents a l’estiu.

Per establir aquests itineraris segurs la Guàrdia Urbana ha analitzat els recorreguts que fan de forma natural els usuaris d’aquestes àrees de festa. La vigilància posa el focus en espais que per les seves característiques –llum, visibilitat…– podrien ser escenari d’assetjaments o agressions sexuals, així com d’altres delictes. Segons el consistori, aquestes patrulles també estaran en contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Més enllà de l’acció policial, l’Ajuntament preveu fer millores en aquests punts negres potencials, bàsicament millor il·luminació: més fanals i amb màxima capacitat lumínica en comptes de regulables segons l’hora. També preveu podar arbres propers als punts de llum perquè els vianants tinguin més visibilitat. A més anuncia que millorarà la senyalització que indiqui el camí cap al transport públic.

Corresponsabilitat del sector de l’oci nocturn

Les patrulles formen part d’una iniciativa municipal de corresponsabilitat pública i privada contra les violències sexuals en l’oci nocturn, que arriba un juliol marcat per les misterioses punxades a una quinzena de dones en discoteques. La principal mesura compartida és la formació voluntària i gratuïta que Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes fan a un centenar de treballadors de l’oci nocturn, com cambrers, porters o responsables de sala. Els ofereix eines per prevenir i detectar situacions de violència sexual, així com aspectes legals i recomanacions a l’hora d’atendre una víctima.

Gemma Alfonso, sotsinspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha explicat en declaracions recollides per l’agència ACN que el treball coordinat amb els locals i la seguretat privada busca “tallar” dinàmiques de risc tant dins com fora dels locals. En aquest sentit, també reforçarà la comprensió de què cal fer quan es detecta un cas: atendre immediatament a la víctima, assessorar-la i trucar al 112 per fer venir alguna patrulla de Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra.

Segons Alfonso, les formacions no només busquen identificar o prevenir violències evidents sinó també treballar una “sensibilitat” que permeti detectar noies en situació de vulnerabilitat, per ingesta excessiva d’alcohol, consum de drogues o possible submissió química. La policia recalca al personal dels locals la importància de conservar proves com ara el got o la beguda si se sospita que podria haver-se donat una intoxicació amb finalitat de submissió química. Davant dels casos pràctics debatuts a la formació, els empleats també han expressat els seus dubtes i reflexions sobre com cal actuar.

El sector ha valorat positivament la formació, que se suma a d’altres que ja feien, segons Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i un dels responsables de la sala Razzmatazz de Barcelona. “Ajuda més sobretot als serveis de seguretat i la gent que treballa a les sales a saber com actuar i quins recursos tenen a l’hora de detectar i actuar davant de possibles delictes”, ha exposat.

Punt Lila d’estiu al Somorrostro

D’altra banda, l’Ajuntament ha habilitat un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBIfòbiques per detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic. L’integraran 4 persones, estarà ubicat a la platja de Somorrostro i funcionarà a partir del pròxim 5 d’agost cada divendres i dissabtes d’agost i el primer cap de setmana de setembre, amb horari de 23 a 03 hores. En aquest cas té com a objectiu usuaris de l’espai públic, com els molts joves que van a la platja de nit a beure i fer petar la xerrada.

Més notícies
Reunió de la Junta de Seguretat Local de Barcelona, el juliol de 2022 / Foto: CME
Les agressions sexuals pugen un 31% a Barcelona respecte 2019
Notícia: Les agressions sexuals pugen un 31% a Barcelona respecte 2019
Comparteix
Baixen els robatoris, però els delictes sexuals acapara el balanç de la Junta de Seguretat Local
Una de les discoteques del Port Olímpic CADENA SER
Un joc de rol o un repte viral podrien estar al darrere de les punxades
Notícia: Un joc de rol o un repte viral podrien estar al darrere de les punxades
Comparteix
La policia remarca que de moment no s’ha detectat droga en cap de les joves afectades
Imatge d'arxiu d'una discoteca / Foto: pxhere
Les punxades a noies a discoteques podrien ser amb punxons, no xeringues
Notícia: Les punxades a noies a discoteques podrien ser amb punxons, no xeringues
Comparteix
L'oci nocturn, "molt preocupat" | Els Mossos investiguen un pot de droga líquida trobat al Port Olímpic
Vista de l'Hospital Clínic / ACN
Una altra noia denuncia que l’han punxat en una discoteca de Barcelona
Notícia: Una altra noia denuncia que l’han punxat en una discoteca de Barcelona
Comparteix
Difon l'informe que li ha fet l'Hospital Clínic | Va demanar ajuda al porter: "Als 10 minuts em desplomava"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a juliol 30, 2022 | 14:53
    Manel juliol 30, 2022 | 14:53
    Si.fos noia amb dos dits de front, a les discos no m'hi.veurien pas, amb la penya i fauna que hi ronda, ni loka

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa