Dos mesos allunyats d’amics, família i del contacte social en general s’estan fent difícils. S’han multiplicat les trucades al telèfon de l’esperança i l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) s’han aliat per oferir un número d’assistència, conscients dels problemes derivats de la reclusió. No és d’estranyar, segons el psicòleg del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau Quim Soler. “No tocar-nos no és natural”, admet en una entrevista telefònica amb el TOT Barcelona en què reflexiona sobre la duresa de mantenir l’anomenada distància social i evitar el contacte físic, una cosa que s’haurà de fer encara durant el desconfinament per fases.

“L’aïllament no és saludable”, aprofundeix Soler, que coordina el telèfon d’atenció psicològica per a professionals del Sant Pau. El director mèdic del centre, el doctor Xavier Borràs, afirmava el cap de setmana passat que la fase zero duraria “mesos” si la decisió depengués dels sanitaris. Quim Soler, tot i no discrepar del seu company, avisa que “l’aïllament social no és bo” i que té efectes negatius. Compara, a més, el confinament amb una “presó”.

Amb tot, celebra que alguns dels seus pacients, tot i patir trastorns mentals, porten la quarantena “la mar de bé”. D’altres, en canvi, veuen agreujada la seva situació per les restriccions de mobilitat imposades per contenir l’expansió de la pandèmia de Covid-19, la malaltia causada pel coronavirus. 

A l’espera de conseqüències de la desescalada

Soler veu una certa relaxació en l’actitud de la societat des de l’entrada en vigor de les franges horàries per passejar i fer esport. “La por al contagi està desapareixent”, creu. Confessa que està “a l’aguait”, a l’espera d’un potencial rebrot en els contagis provocat pel comportament laxe d’alguns ciutadans. “La gent surt a córrer i va en bici amb el grup de sempre”, es queixa. En tot cas, comenta que cal esperar uns dies per veure l’efecte que pot estar tenint les sortides de nens i adults en la corba de contagis.

La tasca de Quim Soler al llarg de la pandèmia és i ha estat coordinar el telèfon d’atenció psicològica per a professionals de l’Hospital de Sant Pau. El centre li va sol·licitar que es posés al capdavant d’aquest servei per assistir els treballadors que feien front a la Covid-19 en primera línia, a fi de disminuir les potencials conseqüències mentals en els sanitaris. Paral·lelament, i juntament amb altres psicòlegs de l’hospital, ha format un equip d’ajuda per atendre companys i pacients i les seves famílies. Han vist situacions d’angoixa i han acompanyat en el procés de dol d’alguns familiars, un dels cops psicològics més forts que deixa el coronavirus.

“Tenim companys que estan de baixa per estrès”

Els sanitaris també estan patint la càrrega física i emocional de la feina. “Tenim companys que estan de baixa per estrès”, lamenta Soler, que xifra en una o dues les trucades diàries al servei d’atenció als professionals. Matisa, però, que la majoria d’empleats de l’hospital a qui ha assistit han seguit treballant. De tota manera, no amaga que “el pitjor per als professionals és l’estrès i l’angoixa”, que ve provocada per la por a contagiar-se o a transmetre la malaltia als seus familiars. “Alguns han d’habilitar espais separats a casa i no poden abraçar els seus fills”, relata.

Pel que fa als consells que ha traslladat als companys que han afrontat dies de feina contra el coronavirus, ho ha fet mitjançant una guia en què estableix aspectes a tenir en compte abans, durant i després de la jornada. Abans de començar-la, la guia recomana saber quines funcions s’hauran de fer durant la jornada per evitar la “incertesa”, a més d’anar a treballar descansat i comptar amb la resta de l’equip per rebre suport. Durant les hores de feina, Soler aconsella estar pendent de l’estat emocional i, quan acabi la jornada, no caure en conductes d'”evitació” com recórrer a l’alcohol.

Més notícies

El director mèdic del Sant Pau: “Si ens deixessin escollir, estaríem en zona zero durant mesos”

Notícia: El director mèdic del Sant Pau: “Si ens deixessin escollir, estaríem en zona zero durant mesos”
Comparteix
Xavier Borràs veu un gran repte reactivar les consultes externes i diu que el virus tindrà un "preu sanitari afegit"
Notícia: El director mèdic del Sant Pau: “Si ens deixessin escollir, estaríem en zona zero durant mesos” - Mobile

El director d’Urgències del Clínic: “El personal està físicament i emocionalment estressat”

Notícia: El director d’Urgències del Clínic: “El personal està físicament i emocionalment estressat”
Comparteix
El Clínic recupera l'activitat no covid-19 amb la seguretat com a prioritat: "Això farà que l'hospital vagi més lent"
Notícia: El director d’Urgències del Clínic: “El personal està físicament i emocionalment estressat” - Mobile

El degà del Col·legi de Psicologia: “La percepció de l’altre com a perill ens durarà un temps”

Notícia: El degà del Col·legi de Psicologia: “La percepció de l’altre com a perill ens durarà un temps”
Comparteix
Guillermo Mattioli analitza en conversa amb el TOT Barcelona les conseqüències que pot tenir el confinament
Notícia: El degà del Col·legi de Psicologia: “La percepció de l’altre com a perill ens durarà un temps” - Mobile

Magda Campins: “L’epidèmia es va descontrolar perquè no vam fer les coses com s’havien de fer”

Notícia: Magda Campins: “L’epidèmia es va descontrolar perquè no vam fer les coses com s’havien de fer”
Comparteix
La cap d'epidemiologia de Vall d'Hebron es mostra molt crítica per la reacció lenta que hi va haver davant el coronavirus | Veu un rebrot en època de grip com a pitjor escenari de futur
Notícia: Magda Campins: “L’epidèmia es va descontrolar perquè no vam fer les coses com s’havien de fer” - Mobile

Psiquiatre de l’Hospital del Mar: “No estem preparats per estar tancats amb la família les 24 hores”

Notícia: Psiquiatre de l’Hospital del Mar: “No estem preparats per estar tancats amb la família les 24 hores”
Comparteix
El director de recerca i docència de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del centre barceloní adverteix que "l'aïllament es complica a partir del desè dia"
Notícia: Psiquiatre de l’Hospital del Mar: “No estem preparats per estar tancats amb la família les 24 hores” - Mobile

El cap de malalties infeccioses de Vall d’Hebron tem un nou brot però menys virulent

Notícia: El cap de malalties infeccioses de Vall d’Hebron tem un nou brot però menys virulent
Comparteix
Benito Almirante assegura que cal esperar "dos o tres dies" per acabar de veure si Barcelona podrà passar a la fase 1 la setmana vinent
Notícia: El cap de malalties infeccioses de Vall d’Hebron tem un nou brot però menys virulent - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa