Psicòleg de l’Hospital Sant Pau: “No tocar-nos no és natural”

"Tenim companys que estan de baixa per estrès", reconeix Quim Soler en una entrevista amb el TOT Barcelona

Dos mesos allunyats d’amics, família i del contacte social en general s’estan fent difícils. S’han multiplicat les trucades al telèfon de l’esperança i l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) s’han aliat per oferir un número d’assistència, conscients dels problemes derivats de la reclusió. No és d’estranyar, segons el psicòleg del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau Quim Soler. “No tocar-nos no és natural”, admet en una entrevista telefònica amb el TOT Barcelona en què reflexiona sobre la duresa de mantenir l’anomenada distància social i evitar el contacte físic, una cosa que s’haurà de fer encara durant el desconfinament per fases.

“L’aïllament no és saludable”, aprofundeix Soler, que coordina el telèfon d’atenció psicològica per a professionals del Sant Pau. El director mèdic del centre, el doctor Xavier Borràs, afirmava el cap de setmana passat que la fase zero duraria “mesos” si la decisió depengués dels sanitaris. Quim Soler, tot i no discrepar del seu company, avisa que “l’aïllament social no és bo” i que té efectes negatius. Compara, a més, el confinament amb una “presó”.

Amb tot, celebra que alguns dels seus pacients, tot i patir trastorns mentals, porten la quarantena “la mar de bé”. D’altres, en canvi, veuen agreujada la seva situació per les restriccions de mobilitat imposades per contenir l’expansió de la pandèmia de Covid-19, la malaltia causada pel coronavirus. 

A l’espera de conseqüències de la desescalada

Soler veu una certa relaxació en l’actitud de la societat des de l’entrada en vigor de les franges horàries per passejar i fer esport. “La por al contagi està desapareixent”, creu. Confessa que està “a l’aguait”, a l’espera d’un potencial rebrot en els contagis provocat pel comportament laxe d’alguns ciutadans. “La gent surt a córrer i va en bici amb el grup de sempre”, es queixa. En tot cas, comenta que cal esperar uns dies per veure l’efecte que pot estar tenint les sortides de nens i adults en la corba de contagis.

La tasca de Quim Soler al llarg de la pandèmia és i ha estat coordinar el telèfon d’atenció psicològica per a professionals de l’Hospital de Sant Pau. El centre li va sol·licitar que es posés al capdavant d’aquest servei per assistir els treballadors que feien front a la Covid-19 en primera línia, a fi de disminuir les potencials conseqüències mentals en els sanitaris. Paral·lelament, i juntament amb altres psicòlegs de l’hospital, ha format un equip d’ajuda per atendre companys i pacients i les seves famílies. Han vist situacions d’angoixa i han acompanyat en el procés de dol d’alguns familiars, un dels cops psicològics més forts que deixa el coronavirus.

“Tenim companys que estan de baixa per estrès”

Els sanitaris també estan patint la càrrega física i emocional de la feina. “Tenim companys que estan de baixa per estrès”, lamenta Soler, que xifra en una o dues les trucades diàries al servei d’atenció als professionals. Matisa, però, que la majoria d’empleats de l’hospital a qui ha assistit han seguit treballant. De tota manera, no amaga que “el pitjor per als professionals és l’estrès i l’angoixa”, que ve provocada per la por a contagiar-se o a transmetre la malaltia als seus familiars. “Alguns han d’habilitar espais separats a casa i no poden abraçar els seus fills”, relata.

Pel que fa als consells que ha traslladat als companys que han afrontat dies de feina contra el coronavirus, ho ha fet mitjançant una guia en què estableix aspectes a tenir en compte abans, durant i després de la jornada. Abans de començar-la, la guia recomana saber quines funcions s’hauran de fer durant la jornada per evitar la “incertesa”, a més d’anar a treballar descansat i comptar amb la resta de l’equip per rebre suport. Durant les hores de feina, Soler aconsella estar pendent de l’estat emocional i, quan acabi la jornada, no caure en conductes d'”evitació” com recórrer a l’alcohol.

Més informació

Nou comentari