Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El director mèdic del Sant Pau: “Si ens deixessin escollir, estaríem en zona zero durant mesos”

El director mèdic de l’Hospital de Sant Pau, el doctor Xavier Borràs, explica que estan recuperant l’activitat no covid-19 amb “molta prudència” i a “velocitats lentes” després que els ingressos per la malaltia s’hagin reduït. “Vam desmuntar un hospital amb 42 especialitats i el vam convertir en un monogràfic”, assenyala sobre com van transformar-se per poder respondre a l’emergència. Ara, tots els serveis han reprès la marxa. Quant a l’activitat quirúrgica, practiquen prop d’un terç de la que feien abans. El director mèdic veu un gran repte reactivar les proves i visites ambulatòries, unes 500.000 anuals, per diversos factors; un, la por d’alguns pacients per anar a l’hospital. “L’epidèmia covid tindrà un preu sanitari afegit”, adverteix.

A més, està convençut que després d’aquesta gran onada de la pandèmia hi haurà rebrots del virus. El que esperen els professionals sanitaris és que siguin limitats i petits. “Els sanitaris som amics del confinament. Ens ho hem passat molt malament. Ha estat terrible”, expressa i afegeix: “Si m’expliquen fa sis mesos que cada dia ingressaríem uns 40 pacients per covid i que cada dia obriríem una nova sala per atendre’ls, no m’ho creuria”, reconeix.

El doctor Borràs afirma: “Si ens deixessin escollir a nosaltres, ho tindríem clar. Nosaltres tenim normes sanitàries i no econòmiques. Faríem un desconfinament lent, estaríem en zona zero durant mesos”. “La gent anirà emmalaltint de covid-19. L’important és que tinguem recursos per poder-la atendre i cada vegada tenim més experiència. El que ens fa molta por és que vingui un rebrot brusc i tornin a arribar molts pacients de cop”, conclou.

La conversió del Sant Pau

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, com tots els centres sanitaris, es va transformar a una velocitat vertiginosa per respondre a l’emergència del coronavirus. L’hospital va més que triplicar els llits d’Unitats de Cures Intensives (UCI) i va passar de 30 a 98 en els dies més complicats de la pandèmia; aquest divendres, hi havia 22 pacients intubats. De les 14 sales d’hospitalització, 12 van arribar a ser per a pacients amb covid-19; actualment, en són 3 i no estan plenes del tot, assenyala el doctor Borràs.

També van haver de fer canvis per mantenir l’activitat inajornable al marge del coronavirus. Per exemple, tractaments oncològics que no es podien endarrerir s’han continuat fent a l’Institut de Recerca; l’atenció pediàtrica es va traslladar a l’Hospital Sant Joan de Déu i els professionals de Ginecologia i Obstetrícia es van desplaçar a la Fundació Puigvert. De fet, encara no hi ha naixements dins del propi hospital de Sant Pau.

“De les 42 especialitats, en el moment àlgid de la pandèmia només n’hi havia quatre, Urgències, Crítics, Hospitalització covid i Hospitalització no covid. Les altres, les vam desmuntar totalment. Tots els residents van posar-se a covid. Hi havia dermatòlegs, oftalmòlegs, cirurgians, a les sales covid. Teníem els psiquiatres de guàrdia veient pacients covid”, ressalta. Ara tots els serveis s’han tornat a posar en marxa. “Tenia tots els caps dient que volien treballar [en el seu servei]. Tenen la pressió de les seves malalties”, diu.

Tot i que l’arribada de pacients amb coronavirus ha baixat molt en els darrers 15 dies, el director mèdic insisteix que volen ser molt prudents i explica que aquest divendres han diagnosticat set pacients amb la malaltia a Urgències per primera vegada en l’última setmana. El doctor Borràs puntualiza que pot haver estat una casualitat que en la darrera guàrdia hagi coincidit aquest nombre de pacients i no vol dir que la tendència hagi canviat. Però el que queda clar, en qualsevol cas, és que la pandèmia no ha acabat.

Operar altres patologies en pandèmia

En les sis setmanes de la gran onada de covid-19, només es van operar aquells pacients que no podien esperar. Fa unes dues setmanes va reobrir el programa quirúrgic i, per exemple, aquest dijous es van fer 65 operacions -comptant cirurgies menors, ambulatòries i d’anestèsia general-. “No podem córrer riscos i anem a un ritme prudent. Hem de provar els circuits i no és fàcil”, afirma el doctor Borràs sobre la reprogramació de l’activitat quirúrgica. A més, el Servei de cirurgia cardíaca no es pot normalitzar del tot perquè els pacients requereixen cures intensives i les UCI encara estan molt plenes.

Una altra de les complexitats és que, abans d’operar-los, s’ha de fer una prova PCR a tots els pacients que necessitaran anestèsia general per descartar el coronavirus, sobretot perquè en cas d’estar contagiats el pronòstic després de la intervenció és pitjor. De fet, si el pacient està infectat, es mira d’endarrerir l’operació. “Tenim evidència d’un pitjor pronòstic si s’opera una persona contagiada de coronavirus, però tampoc en tenim molta. Tot és nou, sembla mentida, però només portem dos mesos i mig”, recalca.

Proves, consultes i sales d’espera amb menys persones

Les proves diagnòstiques i les consultes externes es van ajornar pràcticament totes davant de l’emergència sanitària i durant aquests dies les visites han estat telefòniques o virtuals. Tot i que algunes continuaran sent telemàtiques, ara molts d’aquests pacients “han d’anar tornant a l’hospital”, apunta. Aquest és un dels grans reptes. D’entrada, perquè el volum de visites ambulatòries és molt alt. En segon lloc, perquè les condicions de bioseguretat han canviat. “No podem tenir una sala d’espera amb 50 persones juntes. Ara n’hi cabran menys. Ens hem d’espaiar”, destaca. I a més, es troben que els pacients tenen por d’anar a l’hospital.

“Estem veient que l’epidèmia covid tindrà un preu sanitari afegit. Hi ha malalties que no són diagnosticades; que no estan ben controlades o que evolucionaran malament perquè no s’han visitat a temps. Això segur. Hi haurà un empitjorament global de la malaltia”, adverteix el director mèdic de Sant Pau, que recorda que el nombre de persones amb infart o ictus que han alertat el sistema sanitari ha caigut aquestes setmanes. “Les portes d’entrada a l’hospital són Urgències o Primària. Per Urgències, la gent té por i no ve si no es troba molt malament. I a la Primària, l’activitat tampoc està normalitzada”, afegeix.

“El missatge és que no dubtin a venir a l’hospital si creuen que ho necessiten. Els hospitals són conscients del risc de contagi i prenen totes les mesures de precaució. Hi ha circuits diferenciats per als pacients amb covid-19 i els que no ho són. El risc de desplaçar-se existeix i, com sempre en medicina, balancegem beneficis i riscos. Per exemple, les visites de seguiment d’una cirurgia després d’un any o l’entrega d’un resultat després d’haver-se fet una prova les podem fer de forma telemàtica”, planteja el director mèdic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa