Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Neguit a la platja de gossos per la contaminació sota la sorra de Llevant

La contaminació descoberta al subsòl del tram central de la platja de Llevant ha encès l’alerta entre part dels banyistes que sovintegen la franja de costa on es permet estar amb gossos. La zona reservada és just en un extrem de la platja que l’Agència de Residus de Catalunya ha declarat sòl alterat, arran d’un estudi encarregat per l’Ajuntament de Barcelona que ha identificat components químics a entre 50 centímetres i 1,5 metres de profunditat. L’agència –que depèn de la Generalitat– ha dictat que cal un control anual per comprovar si les restes perilloses emergeixen del punt on s’han localitzat fins a la superfície.

La plataforma de propietaris de mascotes Espai Gos ha reclamat saber si les substàncies enterrades poden suposar un risc per als animals que graten la sorra. “Fer forats és una conducta natural del gos i el mateix informe diu que remoure la terra pot fer aflorar aquests tòxics”, branda l’entitat.

L’organització va plantejar el dubte al Consell de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals de la ciutat, que es va reunir la setmana passada. Espai Gos va efectuar la consulta davant de la detecció en alguns punts del subsòl de 4 substàncies que es defineixen com a potencialment cancerígenes o tòxiques i en proporcions superiors a les tolerades, com va revelar el TOT Barcelona. Les informacions d’aquest mitjà van provocar que l’Ajuntament difongués el dictamen, quatre mesos més tard de rebre’l i vàries setmanes després de començar la temporada de bany.

L’endemà d’exposar el neguit al consell, Espai Gos assegura que l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona -que depèn del consistori– els va assegurar que proposaria que s’informés al públic de la platja per a mascotes per evitar que els animals obrin “forats profunds” en la sorra. El govern municipal, però, respon al TOT Barcelona que no es preveu fer “cap acció amb informadors” al tram de costa habilitat per a gossos.

La platja de Llevant, on hi ha l'espai de bany amb gossos / ACN
La platja de Llevant, on hi ha l’espai de bany amb gossos / ACN

L’Ajuntament: “No hi ha motiu d’alarma”

L’Ajuntament fa un balanç optimista de les conclusions de l’informe i jutja que són acceptables, perquè no es diagnostica risc per a la salut humana i els ecosistemes en l’estat actual de la platja. En tot cas, l’estudi elaborat per l’assessoria Tecsòl i l’Agència de Residus remarquen que calen inspeccions per controlar si afloren els contaminants que es concentren en una franja central de Llevant: són el benzopirè, els bifenils policlorats –coneguts també per la sigla PCB–, l’antimoni i els hidrocarburs derivats del petroli.

El Consistori afirma que Espai Gos va demanar que els informadors de la platja per a mascotes avisin de les condicions de la sorra. L’executiu municipal diu que ha contestat a l’associació que “no hi ha motiu d’alarma” i nega “cap incidència” a la platja de gossos.

La plataforma rebat la versió del govern municipal. Desmenteix que la campanya comunicativa fos idea seva i recalca que va ser l’Oficina de Protecció dels Animals qui va pensar que seria oportú fer saber als banyistes que les anàlisis han confirmat la troballa de components químics sepultades en una part de la platja.

Platja de gossos
La platja de Llevant obrirà la zona de bany i esbarjo per a gossos el dia 11 de juny / Ajuntament

Estudi gens conegut

Espai Gos comenta que certs òrgans de l’Ajuntament van demostrar desconèixer l’existència de l’informe de la platja i el seu contingut. “En el Consell dels Animals, nosaltres vam fer la pregunta de quin impacte podia tenir en l’espai de platja per a persones amb gos haver trobat tòxics. No tenien ni idea de què els hi parlàvem. No van saber respondre fins que no ho van consultar”, assegura Espai Gos, sorprès perquè l’Oficina de Protecció dels Animals no sabés res de l’estudi: “Se l’hauria d’haver informat des del primer moment i hem hagut de ser nosaltres qui ho féssim”.

L’associació comenta que les primeres respostes que va rebre dels organismes municipals van ser que es fan analítiques setmanals i que no s’aprecia cap amenaça. De totes formes, Espai Gos va insistir que calia calibrar les conseqüències per a la salut dels animals en cas que s’exposin a substàncies químiques a l’escarbar la sorra.

“Resulta curiós que ningú de l’ajuntament fos capaç de pensar que fer forats a la sorra és un comportament natural del gos, que pot fer un forat de 50 centímetres en un tres i no res. Just això és el que l’informe diu que pot fer aflorar els tòxics”, recalca Espai Gos. Ressalta també que el tram per a banyistes amb gossos “és un espai que es garbella i se’n remou la sorra cada dia” per higiene. “L’Oficina de Protecció d’Animals ens diu que aquest garbellat es fa a 20 centímetres de profunditat i que no hauria de donar problemes”, agrega.

Fora del tram afectat

La plataforma sosté que va aconseguir arrencar que l’Oficina de Protecció d’Animals suggerís que s’advertís dels resultats del dictamen als usuaris de la platja de gossos. “Entenem que no hi ha gaire més solució i estàvem d’acord. Van dir que ho proposarien i que mirarien com fer-ho, si amb un cartell, si avisarien els mateixos informadors de la platja o d’alguna altra manera“, relata Espai Gos. L’Ajuntament, però, ha resolt que no resulta necessari.   

Plànol que assenyala en color fosc la zona on es concentren els punts on s'ha localitzat contaminació per sobre del nivell autorittzat / TOT Barcelona
En color fosc, la zona on es concentra la contaminació per sobre del nivell autoritzat / TOT Barcelona

És cert que el tros reservat per a banyistes amb gossos queda fora del tram on s’han trobat les acumulacions de substàncies perilloses sota la superfície segons els plànols de l’estudi. Els exàmens van descartar la presència de restes perilloses a la zona per a mascotes. De totes formes, l’estudi indica que la sorra pot ser remoguda per fenòmens meteorològics severs, per obres o pels mateixos banyistes. D’aquí que cregui oportú que es faci seguiment de possibles erosions a diferents punts de la platja que puguin fer sorgir els residus a la superfície i que s’efectuïn sempre abans de començar la temporada de bany.

L’oposició denuncia “falta de transparència”

Per altra banda, Ciutadans ha preguntat a la comissió d’ecologia i urbanisme d’aquest dimarts si el govern municipal considera que la platja de Llevant és totalment segura. Cs acusa al govern municipal d’haver comès una “falta de transparència intolerable” amb les anàlisis de la platja.

L’executiu subratlla que el grau de contaminació constatat no revesteix risc i ha descartat encarregar estudis d’altres platges. En la seva intervenció, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha sostingut que “tenir sòls alterats és una normalitat a Barcelona”. “No és una situació anòmala”, ha defensat el regidor, que ha remarcat que “no hi ha risc i no cal fer actuacions” a Llevant, on ha dit que “es poden desenvolupar les activitats amb normalitat”. “Podem seguir disfrutant de la platja, però hem d’estar amatents al que pugui passar”, ha conclós.

Més notícies
Roda de premsa d'ERC sobre les biblioteques que tanquen a l'agost / Foto: ERC

ERC demana a Colau que obri totes les biblioteques a l’agost

Notícia: ERC demana a Colau que obri totes les biblioteques a l’agost
Comparteix
Només una per districte estarà 'de guàrdia', és a dir, una quarta part de les 40 que hi ha en total
Notícia: ERC demana a Colau que obri totes les biblioteques a l’agost - Mobile
La gossa recuperada per la Guàrdia Urbana a Sant Martí / GUB

Història amb final feliç d’una gossa perduda a Sant Martí

Notícia: Història amb final feliç d’una gossa perduda a Sant Martí
Comparteix
El xip que la mascota duu implantat va facilitar que la Guàrdia Urbana trobés el propietari
Notícia: Història amb final feliç d’una gossa perduda a Sant Martí - Mobile
Una agent de la Guàrdia Urbana / GUB

Salvat un gos alterat després d’estar-se hores tancat dins d’un cotxe

Notícia: Salvat un gos alterat després d’estar-se hores tancat dins d’un cotxe
Comparteix
La Guàrdia Urbana investiga la propietària de la mascota per un delicte d'abandonament
Notícia: Salvat un gos alterat després d’estar-se hores tancat dins d’un cotxe - Mobile
Andana de l'estació Clot-Aragó de Renfe / Foto: Wikimedia - Falk2

Tres mesos de tall de trens a Barcelona, d’agost a novembre

Notícia: Tres mesos de tall de trens a Barcelona, d’agost a novembre
Comparteix
Les obres de la Sagrera obligaran a interrompre el servei a les línies R2 i R11 entre Clot i Sant Andreu
Notícia: Tres mesos de tall de trens a Barcelona, d’agost a novembre - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà. a juliol 13, 2022 | 04:55
    Vilatà. juliol 13, 2022 | 04:55
    Si fessiu com jo, que mantinc un mínim de 20 kilómetres entre la platja i la meva persona, no tindrieu aquests problemes.
  2. Icona del comentari de: Percus Ionista a juliol 13, 2022 | 23:18
    Percus Ionista juliol 13, 2022 | 23:18
    Podeu venir a la de gossos de Mataró, la Platja de Ponent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa