Nova onada de calor que pot portar temperatures de fins a 30 graus a Barcelona

La ciutat va arribar a estar tota una nit per sobre dels 31 graus el cap de setmana passat

Les temperatures a Barcelona, com a tot el país, han afluixat una mica aquesta setmana, després de l’onada de calor de la setmana passada que el mateix Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat d'”històrica”. Però aquest dissabte i diumenge tornen a pujar i està previst que s’arribi als 30 graus.

En principi, aquest dissabte s’arribarà als 28 i 29 graus i diumenge als 30 graus. Amb aquesta situació, afegida a la situació d’estrès hídric de les masses forestals de tot el país, ha fet que l’Ajuntament hagi decidit incrementar les restriccions d’activitats amb foc al voltant de les àrees de bosc de la ciutat, Collserola i la muntanya de Montjuïc.

[r:1]

El Meteocat, però, no espera una calorada com la de l’última setmana de juny, que va deixar moltes dades remarcables.

Segons el balanç dels meteoròlegs, Barcelona no va arribar a les temperatures extremes de 40 graus i més –43,8 graus a Alcarràs, al Segrià–, perquè l’aigua del mar encara està més freda del que és habitual per aquestes dates i la marinada ha fet de regulador. Però sí que hi va haver nits especialment tòrrides. La nit del divendres 28 de juny al divendres 29, a l’observatori Fabra, va estar per sobre dels 31 graus en tot moment i no va baixar dels 31,2. Un “registre insòlit” en el segle de dades acumulades al Fabra. L’endemà, però, la temperatura nocturna va caure a una mínima que va quedar per sota dels 25 graus.

La mínima més alta

Al final de l’onada de calor, es va veure que la mínima diària més alta havia sigut de 27,6 graus, el divendres 28. Es tracta d’un rècord, ja que des del 1995 la mínima més alta registrada a la ciutat havia sigut de 27 graus, el 13 d’agost de l’any 2003, de mal record per les morts de persones vulnerables per cops de calor.

Al centre de Barcelona, segons les dades de l’estació del Raval, la nit del 28 al 29 de juny, la temperatura no va baixar dels 27,3 graus, un valor molt elevat però que l’any passat va quedar superat pels 29,8 de la nit del 4 al 5 d’agost.

L’increment del consum d’aigua

L’onada de calor també ha comportat un increment del consum d’aigua. Segons dades d’Agbar, el dia que es va detectar el pic va ser el 27 de juny, amb un augment del 6,7% a l’àrea metropolitana. A la ciutat de Barcelona –on hi ha menys banyeres i menys jardins que en algunes zones de la resta de l’àrea–, l’increment va ser del 2,76%: es van gastar 33 milions més de litres que en la mitjana habitual.  

Més informació

Nou comentari