Barcelona, Catalunya, tota la meitat est de la península Ibèrica i la resta de la Mediterrània estan sumides en una onada de calor que ha de tenir el dia més àlgid dimarts. Una massa d’aire càlid procedent del nord de l’Àfrica ha entrat aquest cap de setmana i està fent pujar la temperatura cada dia, però es preveu que sigui aquest dimarts que s’arribi a les temperatures màximes, que a Barcelona arribaran fins als 32 graus o els 33, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya.
“Quan entren aquesta mena de masses d’aire càlid, la temperatura no augmente de cop, va pujant una mica cada dia, fins que arriba un dia que la combinació de núvols, vent i aquest aire càlid fa que sigui el de més calor. I en aquest cas a Barcelona tot indica que serà dimarts”, explica al TOT Barcelona el cap de l’àrea de predicció del Meteocat, Santi Segalà.
Menys calor que a l’interior, però més xafogor
Tot i que la calor serà forta, a Barcelona quedarà per sota de la que es produirà a l’interior de Catalunya. A la plana de Lleida, les temperatures poden arribar als 37 graus o els 38. A Barcelona, la marinada, que bufa durant les hores centrals del dia –entre les 12 hores i les 18 hores o les 19 hores– porta aire fresc procedent del mar que mitiga la temperatura a la ciutat. A canvi, porta també humitat i provoca xafogor, que augmenta la sensació de calor. “Aquesta percepció és subjectiva i no ens agrada dir quina serà la temperatura de confort, però sí que està clar que hi haurà xafogor”, confirma Segalà.
L’aigua del mar, més freda del que tocaria
Els habitants de Barcelona estan notant especialment aquesta calorada perquè la primavera ha sigut fresca i el canvi ha sigut sobtat. Però això també fa que la temperatura del mar estigui entre un i dos graus per sota del que és habitual per aquestes dates, i la marinada és més fresca.

La platja de la Barceloneta, divendres / Jordi Play
De fet, la marinada és un vent que es genera per contrast de temperatures. Quan la calor és extrema a l’interior del país, l’aire calent, que és menys dens, puja a capes més altes i deixa que per sota entri aire més fresc, que és el que prové del mar, més fresc com més freda està l’aigua. “Quan això passa i entra la marinada, a la costa, inclosa Barcelona, som els primers a rebre-la, per això la temperatura aquí sempre és més baixa”, apunta Segalà.
A prop de les màximes històriques de l’observatori Fabra
Sigui com sigui, aquests 32 graus o 33 als quals es pot arribar aquest dimarts és una de les màximes poc habituals al juny. Si es mira l’històric de temperatures màximes de l’observatori Fabra, que comença el 1950, només a l’agost del 2003 –durant l’estiu en què hi va haver diverses morts per cops de calor– es van superar els 33 graus en la mitjana mensual de màximes. Aquell any, al juny la mitjana de les màximes va arribar als 30,4 graus, una mitjana excepcionalment alta.
A Barcelona, és a partir dels 33,8 graus que es considera que s’entra en la fase aguda d’una onada de calor. Quan hi ha la previsió d’arribar a aquesta temperatura, el Servei Meteorològic de Catalunya emet avisos perquè Protecció Civil activi les mesures de prevenció que consideri necessàries, perquè és aleshores que es genera el risc del repunt de la mortalitat de persones vulnerables per l’edat o per patologies prèvies.