Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Arriba el cap de setmana més fred des que va començar l’hivern
  • CA

El fred ha arribat finalment a Barcelona. S’està notant especialment aquest divendres i es pot prolongar fins a aquest dissabte. Aquesta matinada, a l’observatori del Raval, s’ha arribat a una mínima de 3,2 graus, una temperatura molt poc habitual en aquesta zona de Barcelona: en aquest observatori, mai s’ha arribat a una temperatura per sota dels zero graus. I pels carrers de la ciutat es veuen bufandes, guants i gorros que tampoc sovintegen en una ciutat on la tendència dominant és més aviat l’increment de temperatures, per efecte de l’escalfament global i perquè a les grans ciutats la concentració de formigó i asfalt combinats amb les emissions dels vehicles que hi circulen és difícil que la temperatura baixi gaire. 

Vianants amb gorros pel fred pel centre de Barcelona / S.B.

gorros1

Però el que estem vivint aquest dies no és una onada de fred, que els meteoròlegs no reconeixen fins que les temperatures més baixes del normal no duren com a mínim tres dies. Però sí que serà el que en diuen “una fredorada”: una baixada de temperatures puntual que es recupera ràpid. I això és el que passarà aquests dies a la ciutat, segons el cap de l’àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà.

L’aire fred que provocarà el cap de setmana més fred des que va començar l’hivern –almenys en la primera meitat del cap de setmana– es va començar a notar ahir i la temperatura tocarà fons avui i demà. Això implica que en les zones més altes de Barcelona es pot arribar a mínimes d’entre 1 i 3 o 4 graus. El que no hi haurà és cap precipitació: no se’n veu a venir cap en la pròxima setmana. Paral·lelament, el vent està sent fort i fa baixar la temperatura de confort. A Barcelona no és tan fort com en moltes àrees de la resta de Catalunya –on hi ha ratxes que superen els 90 km/h–, però hi pot haver ratxes de més de 50 km/h. 

Un gener possiblement més fred del normal

La previsió a curt termini és l’única amb què els meteoròlegs se senten còmodes, perquè a més llarg termini “són imprecises i poc fiables”, adverteix Segalà al TOT Barcelona. Tanmateix, els models –mapes meteorològics– del Centre Europeu de Predicció Estacional (ECMWF) amb què treballa el Meteocat “sí que indiquen tendències”. I la tendència que es veu de moment per a aquest gener a l’àrea litoral de Catalunya –en la qual està inclosa Barcelona– és la d’un primer mes de l’any més fred del normal, amb una “anomalia” d’entre mig grau i un grau per sota de la mitjana dels 30 anys que van del 1981 al 2010: el “període de referència” vigent fins que torni a canviar la dècada.

Tot i que es resisteix a aquest tipus de previsions, Segalà admet que aquesta pot complir-se molt fàcilment perquè ja està assegurada la fredorada d’aquests dies, que contribuirà a donar una mitjana baixa aquest mes. I, ja posats, alerta que la tendència també indica que som en un gener més sec del normal, que a Barcelona i per a un mes d’hivern pertocarien entre 120 i 140 litres per metre quadrat. De fet, l’hivern és dels períodes menys plujosos –juntament amb l’estiu– i entre el 2011 i el 2017 va ser una estació seca o molt seca a la ciutat.

I si continuem basant-nos en les tendències de les prediccions a llarg termini, el que es preveu són un febrer i un març en línia amb la mitjana de temperatura i de pluja habitual a la zona.

L’hivern passat, una excepció en l’era del canvi climàtic

El context d’escalfament global fa que ja es treballi amb un període de referència càlid. Però quan canviï la dècada i el període de referència passi a ser del 1991 al 2020, la mitjana de la temperatura encara pujarà més, perquè els darrers deu anys han sigut encara més càlids.

Tanmateix, l’hivern passat a la ciutat va ser una excepció dins d’aquest context i va fer més fred que la mitjana del període de referència, especialment al febrer, amb nevades a cores baixes.

Per contra, l‘hivern del 2015-2016 va ser el més càlid a Barcelona en cent anys: el més calorós des que es tenen les dades de l’observatori Fabra, creat el 1913. Segons les dades del Meteocat, fa dos hiverns la temperatura va superar dos graus i mig la mitjana del període 1981-2010. Això va anar acompanyat d’una ratxa seca de més de 90 dies sense pluja.

A l’altre extrem, el febrer del 2012 hi va haver un moment en què es va arribar a 4,7 graus sota zero a l’observatori Fabra

Més notícies
El 2018 va ser el segon any més plujós en un segle a Barcelona
Notícia: El 2018 va ser el segon any més plujós en un segle a Barcelona
Comparteix
Les dades del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que al Raval s'han superat els mil litres de pluja acumulada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa