Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’odissea d’un grup de barcelonins a Ucraïna per salvar gent de la guerra

Gonçal H. Moreno és beGun quan es posa davant d’una taula de mescles. És barceloní i ha voltat arreu del món amb les seves creacions de música electrònica. Va tornar a fer les maletes fa poc més d’una setmana però, aquest cop, no era per actuar en cap festival, sinó per anar a Ucraïna l’endemà que comencés la invasió. Va gosar accedir al país violentat per les tropes russes acompanyat del diputat d’ERC Ruben Wagensberg i el càmera Joan Guardia.

“Vam arribar el segon dia de la guerra. Vam estar-nos 12 hores per recórrer un tros relativament petit des de Polònia. A l’arribar, ens vam trobar una estació amb milers de persones dormint a tot arreu, famílies senceres, gent acomiadant-se, els homes que s’han de quedar, les dones que marxen… Hi ha drames constants”, explica beGun en conversa telefònica amb el TOT Barcelona. L’artista era a Lviv, a l’oest d’Ucraïna, on conflueixen periodistes, membres de la diàspora ucraïnesa que han tornat al país a combatre, aventurers sense experiència militar i una multitud de víctimes del conflicte. Per a molts, és l’última parada d’un viatge penós per l’interior de la nació atacada abans d’emprendre el camí a l’exili, abandonant tota una vida arrabassada de sobte.

Un nen a la ciutat de Lviv, on s'acumula la gent que intenta fugir d'Ucraïna arran de la invasió russa / Gunsal H. Moreno
Un nen a la ciutat de Lviv, on s’acumula la gent que intenta fugir d’Ucraïna arran de la invasió russa / Joan Guardia

“Lviv viu en una distopia absoluta, tot i que manté encara una mica de vida. Hem visitat altres ciutats i es troben en estat catalèptic. Les vides de la gent han canviat completament en dues setmanes. Ara un metge es dedica a l’ajuda humanitària i el que era professor universitari busca mantes per a un grup de refugiats de Turkmenistan”, assenyala beGun, que ha estat vuit dies a Ucraïna, contactant i conversant amb desplaçats que han escapat dels combats.

“A Lviv arriba gent de Khàrkiv, literalment massacrada per l’Exèrcit rus, o de ciutats de més al sud que han rebut moltíssim més que Kíiv”, apunta el compositor i productor musical, que ha registrat les històries dels desplaçats per a un documental sobre migracions, que retratarà també l’èxode que l’ofensiva russa ha desencadenat. Alhora, ha ajudat víctimes del conflicte a fugir de zones devastades per l’agressió.

“Hem intentat treure gent que pels seus mitjans no poden sortir del país”, diu el músic, implicat colze a colze amb Wagensberg des de fa temps en posar rostre i veu als refugiats de zones en conflicte. beGun confessa que, mentre voltaven dins d’Ucraïna, van cometre “una petita temeritat”: “Vam apropar-nos a Kíiv en un moment delicat pels bombardeigs. Va ser per treure dues famílies atrapades. No podien agafar el tren, hi havia malalts…”.

Una família obligada a separar-se per la guerra a l'estació de la ciutat ucraïnesa d'Lviv / Gunsal H. Moreno
Una família obligada a separar-se per la guerra a l’estació de la ciutat ucraïnesa d’Lviv / Gonçal H. Moreno

La ruta hubitual en cotxe entre l’oest d’Ucraïna i la capital es recorre en unes sis hores, però el grup de catalans va haver d’abocar-hi 12 hores. “A les zones rurals era com viatjar 60 anys enrere i hi havia checkpoints arreu. Quan surts d’Lviv, tothom va armat fins a les dents en qualsevol punt de control”, descriu l’artista.

beGun admet que es van veure immersos en una situació delicada, però van tenir la sort de cara i van salvar-la. “En aquests casos mai s’ha de conduir per la nit, però el cas és que, un cop ja havíem recollit les famílies, ens vam veure atrapats, perquè es feia tard i hi havia toc de queda -relata-. Era perillós i vam arribar a passar por. A base de trucades, vam aconseguir anar a parar a una ciutat enmig del no-res, al centre del país. Una família ens oferia casa seva. Van aixecar-se per fer-nos el sopar a les dues de la matinada, quan hi vam arribar. Tenien ni més ni menys que 32 persones acollides a casa… Són en un punt intermig entre Kíiv i Lviv i obren les seves portes a qui vulgui per fer una aturada. Ningú no els reconeixerà mai aquesta feina ni sortiran a cap diari, però ho estan donant absolutament tot. Són herois”.  

Un militar ucraïnès acompanya un grup de refugiats a l'estació de Lviv / Gunsal H. Moreno
Un militar ucraïnès acompanya un grup de refugiats a l’estació de Lviv / Joan Guardia

Evacuació de refugiats

beGun es treu el barret davant de “l’extraordinària organització” amb què els ucraïnesos fan front a la tragèdia: “És admirable la implicació i la col·laboració de la societat civil. L’exemple del poble ucraïnès en aquesta crisi apareixerà en els llibres d’Història. He estat a altres països cobrint situacions migratòries intenses, però aquest nivell de solidaritat interna no l’havia vist mai”.

Alhora que ha auxiliat gent que mira d’escapar del país, el músic ha rebut missatges de coneguts que el posaven en contacte amb gent desesperada per marxar de zona de combat. “No sé quantes persones hem ajudat. Pot ser que ajudis una, però a través d’aquesta potser n’ajudes 15 més. Hem fet el màxim que hem pogut”, sosté.

Un dibuix infantil que retrata la guerra a Ucraïna / Gunsal H. Moreno
Un dibuix infantil que retrata la guerra a Ucraïna / Gonçal H. Moreno

En els últims dies, beGun s’ha implicat en intentar evacuar famílies de Khàrkiv, la segona ciutat més poblada d’Ucraïna i castigada per les tropes russes. “Ens va explicar la situació una persona que vam trobar fent cua a Lviv. Era de l’Azerbaidjan i havia perdut tota la seva documentació. Va quedar destruïda sota les runes d’un edifici ensorrat. Es trobava en una situació complicadíssima, atrapat en un país que no és el seu”, ressalta el músic, que fa notar la fatalitat dels migrants que, després d’haver-se assentat a Ucraïna per millorar de vida, ara han de començar un cop més des de zero. Posa com a exemple les dificultats amb què un noi senegalès que van conèixer es va topar per pujar en un tren amb destí a Polònia.

L’artista ha ensumat tristesa a Ucraïna, però també moral de victòria a mesura que l’operació militar ordenada pel president rus Vladimir Putin xocava amb resistència. “El temps dirà si és realista o no, però hi ha optimisme i sensació que la guerra es pot guanyar. El poble ucraïnès té l’incentiu de defensar el seu país. Quin és l’incentiu dels russos? Envair un país germà?”, es pregunta.

Una multitud aglomerada a Lviv per intentar fugir d'Ucraïna / Gunsal H. Moreno
Una multitud aglomerada a Lviv per intentar fugir d’Ucraïna / Gonçal H. Moreno

En tot cas, beGun tem que la lògica del més fort s’acabi imposant. “M’oloro que d’aquí a un mes, quan estigui mirant les notícies a casa, estaré veient entrar l’Exèrcit rus pels carrers on he caminat”, sospita l’artista, ara ja a Polònia. Hi ha accedit seguint les passes dels refugiats per creuar la frontera, a peu i després de 10 hores al ras. Li espera un vol per tornar a Barcelona després d’una incursió per la crisi humanitària que sacseja el món.

Més notícies
Refugiats ucraïnesos arriben a l'aeroport del Prat el 6 de març de 2022, en un vol de rescat provinent de Polònia / Sílvia Jardí (ACN)

Barcelona prepara un “gran centre” d’acollida de refugiats ucraïnesos

Notícia: Barcelona prepara un “gran centre” d’acollida de refugiats ucraïnesos
Comparteix
La capital "està preparada", assegura l'alcaldessa Ada Colau
Notícia: Barcelona prepara un “gran centre” d’acollida de refugiats ucraïnesos - Mobile
Els serveis d'emergència busquen víctimes després del bombardeig rus contra una unitat militar a la regió de Sumy, a Ucraïna / Dmytro Zhyvytskyi / ACN

Els mètodes contra les bombes a Barcelona que ara s’utilitzen a Ucraïna

Notícia: Els mètodes contra les bombes a Barcelona que ara s’utilitzen a Ucraïna
Comparteix
La tenacitat dels barcelonins davant dels bombardeigs de la Guerra Civil troba paral·lelismes en la resistència a la invasió russa
Notícia: Els mètodes contra les bombes a Barcelona que ara s’utilitzen a Ucraïna - Mobile
Un grup de ciutadanes ucraïneses canten l'himne en la manifestació contra la guerra a Ucraïna a plaça de Catalunya de Barcelona, amb una pancarta pel tancament de l'espai aeri al país / Sílvia Jardí (ACN)

Clam de 800 veus a Barcelona contra la guerra a Ucraïna

Notícia: Clam de 800 veus a Barcelona contra la guerra a Ucraïna
Comparteix
Les persones concentrades a la plaça de Catalunya han exigit a l'OTAN que tanqui l'espai aeri ucraïnès
Notícia: Clam de 800 veus a Barcelona contra la guerra a Ucraïna - Mobile
Dues persones es donen la mà / Pixabay

El 20% d’agents comercials pateix cancel·lacions de comandes per la guerra

Notícia: El 20% d’agents comercials pateix cancel·lacions de comandes per la guerra
Comparteix
El conflicte bèl·lic comporta encariment de matèries primeres, augments en les despeses de transport de mercaderies i limitacions de mobilitat en les rutes, alerta el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Barcelona
Notícia: El 20% d’agents comercials pateix cancel·lacions de comandes per la guerra - Mobile

Nou comentari

Comparteix