Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El 20% d’agents comercials pateix cancel·lacions de comandes per la guerra
  • CA

Es comença a notar, i de valent, l’afectació de la guerra a Ucraïna, al comerç i negocis de Barcelona. El 20% d’agents comercials assegura que ja ha patit cancel·lacions de comandes per culpa del conflicte bèl·lic iniciat el 24 de febrer pel president de Rússia, Vladímir Putin. Així ho diu un estudi del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB). A més, fins a un 57% creu que pot arribar a patir suspensions d’encàrrecs.

Al mercat internacional nou de cada 10 diu que l’encariment de matèries primeres és la causa que hi ha al darrere de la cancel·lació de comandes. Li segueixen, en un 52% de casos, les despeses de transports de les mercaderies i les afectacions en terminis, així com limitacions en el transport terrestre, aeri i marítim (43%) generat per la invasió russa a Ucraïna. Malgrat tot, hi ha optimisme. Sis de cada 10 enquestats -el COACB ha realitzat “centenars” d’enquestes a agents comercials de la capital, sense aportar més concreció- assegura que després de la crisi, quan sigui, “es recuperaran ràpidament les relacions comercials”, segons ha dit l’organisme aquest diumenge, a través d’un comunicat.

“Tot i no tenir dependència d’importació o exportació del mercat rus o ucraïnès, els factors de transport i de matèries primeres sí que afecten directament”, ha afirmat el president del COACB, Ricard Penas. “Tenim una economia globalitzada, on el comerç internacional és fonamental, professionalment i com a model de país, però quan succeeixen factors com aquests, afecten el bon funcionament”, ha reflexionat. D’aquesta forma, la sotragada per la guerra pot ser important per al sector. “Un 85% del col·lectiu som autònoms i un 78% té negocis en àmbit internacional”, ha advertit el president del COACB.

El Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona és l’entitat que, des de l’any 1926, agrupa milers d’agents comercials col·legiats que generen un impacte econòmic de 2 mil milions d’euros sobre el producte interior brut (PIB) català, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

El sector hoteler, inquiet

El sector hoteler de la capital també està neguitós pel conflicte bèl·lic. “Si el conflicte s’allarga, molta gent dels Estats Units pensarà que hi ha una guerra a tot Europa, i decidiran posposar els seus vols”, ha assegurat el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos. Mentrestant, aquest dissabte ha arribat a l’aeroport del Prat el primer avió de rescat de refugiats ucraïnesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa