Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més abusos sexuals que mai denunciats a Barcelona durant el primer semestre
  • CA

Barcelona ha registrat un increment dels abusos sexuals denunciats i ha arribat a un nou rècord. Seguint la línia ascendent dels darrers anys, els abusos han crescut fins a situar-se en 238 casos presentats davant dels Mossos d’Esquadra durant els primers sis mesos de l’any. Una mitjana de més de 9 fets a la setmana. En canvi, les violacions denunciades s’han reduït respecte al mateix període del 2018 i han passat de 118 al conjunt de la ciutat a 101. Dues a la setmana. 

Les dades arriben quan, precisament, una violació múltiple ha inquietat l’entorn de la Llacuna i el Poblenou, a tocar de la plaça de les Glòries, on quatre homes van agredir sexualment, amb penetració inclosa, a una jove. De moment, s’ha detingut tres dels quatre autors –així com una dona que va ajudar a raptar la noia quan dormia en un banc– i els Mossos n’estan buscant al darrer implicat. Sobre aquest succés, l’alcaldessa Ada Colau va expressar a Twitter la seva “condemna més enèrgica” davant d’un “gravíssim atac” i va posar els serveis municipals a disposició de la dona. 

A més, després de la configuració del nou govern, la lluita contra la inseguretat, i previsiblement també contra els delictes que confronten la llibertat sexual, ha passat a ser un dels assumptes a tractar amb prioritat per a l’equip de Barcelona en Comú i PSC. Es farà palesa aquest dimarts amb la celebració del primer ple extraordinari del curs: sobre seguretat –juntament amb un sobre habitatge. 

El districte de Sant Martí és el segon on es denuncien més violacions (15), només per darrere de Ciutat Vella (20). De fet, els dos districtes comparteixen la frontera del Port Olímpic, un espai on també s’han registrat casos d’agressions sexuals aquest mateix juliol. De fet, en 24 hores se’n van registrar dues: una en què un parell de turistes van violar una dona a la platja del Somorrostro i una altra en què només s’ha detallat que la víctima era menor d’edat. En aquest sentit, reforçar l’atenció al que passi a la zona on s’acumulen discoteques i bars amb activitat nocturna és un dels objectius centrals del pla de xoc ​que el conseller d’Interior, Miquel Buch, va presentar a l’alcaldessa Ada Colau la setmana passada. Proposava que la unitat d’investigació criminal se centri en Ciutat Vella, els narcopisos, les estrebades i les agressions sexuals en els espais i moments d’oci. 

A l’altra banda de les estadístiques, a Les Corts (1), Sarrià Sant-Gervasi (4) i Gràcia (5) és on menys agressions sexuals s’hi han registrat en el primer semestre de l’any. El gran canvi respecte l’any passat, però, és el del districte de Sants-Montjuïc, que ha rebaixat fins a la meitat el nombre de violacions sexuals registrades i ha passar de ser el primer districte amb més casos al cinquè. El 2018 s’hi havien comptabilitzat 24 violacions. Aquest any han estat 12 les denúncies registrades en aquell territori.

Els abusos segueixen creixent

La variació general de les agressions, movent-nos en xifres relativament petites, cal emmarcar-la dins de les fluctuacions que es donen entre anys. A més, l’Hospital Clínic, el principal centre especialitzat en l’atenció a dones agredides sexualment, va advertir el passat novembre que les víctimes estaven tornant a denunciar menys. Per contra, la tendència dels abusos es manté a l’alça any rere any. 

 

Ara bé, analitzant els resultats d’aquest primer mig any per territoris, hi ha grans diferències en l’evolució. A set districtes pugen els abusos –delicte que aglutina la majoria dels fets que vulneren la llibertat sexual d’una persona però sense violència ni intimidació– i es redueixen a tres: Sant Martí (26), Sant Andreu (9) i l’Eixample (38). En canvi, on més creixen els delictes d’aquest tipus és a Ciutat Vella –de 31 a 47–, a Sarrià-Sant Gervasi –de 7 a 18– i a Sants-Montjuïc –de 26 a 36. 

Les diferències territorials deixen veure que al districte de Ciutat Vella es comet un abús sexual cada tres dies mentre que a Sant Andreu això passa cada 17 i a les Corts, cada dues setmanes. 

 

Amb tot plegat, el conjunt de delictes contra la llibertat sexual  –que també apleguen l’exhibicionisme, la provocació sexual i l’assetjament– han augmentat lleugerament un 6,9%. Si l’any passat se’n van registrar 349 entre gener i juny, en aquesta ocasió han estat 373. Així i tot, no hi ha hagut més detencions. De fet, se s’han reduït un 11% –de 132 arrestats han passat a 117. 

Més notícies
Ciutat de la Justícia, on hi ha el jutjat d'instrucció 29 / Wikimedia - Zarateman
Llibertat provisional per als tres detinguts per la violació múltiple al Poblenou
Notícia: Llibertat provisional per als tres detinguts per la violació múltiple al Poblenou
Comparteix
Han declarat davant del jutjat de guàrdia i només un ha respost a totes les preguntes | Cap de les parts havia demanat presó
Que et toquin el cul a la discoteca no és normal: l’oci nocturn contra l’assetjament
Notícia: Que et toquin el cul a la discoteca no és normal: l’oci nocturn contra l’assetjament
Comparteix
Algunes discoteques integren protocols contra el masclisme mentre la majoria de noies continua vivint situacions d'assetjament sexual

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa