Una denúncia per abús sexual al dia i una per violació cada dos. És la mitjana que va viure Barcelona durant el 2018, segons les dades facilitades pels Mossos d’Esquadra a aquest diari. Així, l’any passat es va registrar un nou rècord, en consonància amb la resta de Catalunya, i va convertir-se en l’any en què la policia va investigar més denúncies de tipus sexual a la capital catalana.

En el cas dels abusos, s’han disparat les xifres i s’ha passat de 274 casos durant l’any 2017 a 371, el que suposa un increment del 35% en tan sols dotze mesos. Pel que fa a les agressions sexuals –que impliquen l’ús de violència o intimidació–, es van registrar 209 casos, 30 més que l’any anterior (+16,8%). Els districtes amb més denúncies contra la llibertat sexual són Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Sant Martí.

“No hem detectat cap element concret que hagi fet augmentar les violacions, sinó que l’increment dels casos dels que es té coneixement es deu a la tolerància cada cop menor que hi ha davant les agressions”, senyala la caporala Andrea Garcia com a part del Grup Central d’Atenció a la Víctima dels Mossos. Així, l’empoderament femení dels darrers anys, les denúncies de casos mediàtics i les campanyes institucionals haurien ajudat a que es normalitzin les visites a la comissaria després d’haver patit una agressió sexual. Una actitud que també s’ha accentuat en els abusos, que han registrat un pic de denúncies especialment pronunciat “després que s’hagin fet accions per visibilitzar-ne l’existència i fer pedagogia de les conductes que porten a l’abús”, apunta Garcia. Tot i així, puntualitza que encara hi ha un gran nombre de dones que no s’atreveixen a fer el pas, sigui quin sigui el tipus de delicte sexual que hagin patit.

Reticències a denunciar

De fet, les dades publicades el passat novembre per l’Hospital Clínic –el centre especialitzat en tractament d’agressions sexuals–, avisaven que, alhora que s’incrementaven les dones que patien agressions sexuals, baixava el percentatge de les que optava per presentar una denúncia. Si l’any 2015 el 74,1% de les víctimes ateses per violacions al Clínic van decidir acudir als Mossos d’Esquadra, el 2018 l’estadística baixava fins al 63%, una tendència que arrossegava dels anys anteriors. Segons la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’hospital, a finals d’octubre havien atès 351 agressions i n’esperaven que en acabar l’any en fossin 400, lluny de les 209 denúncies presentades a Barcelona. 

Un dels possibles factors que assenyalen els experts per no denunciar és que la víctima hagi consumit drogues. La policia catalana fa temps que intenta transmetre el missatge que “tot i que hagis begut molt alcohol i t’hagis drogat, això no ha d’impedir que denunciïs”, explica Andrea Garcia. Segons les dades de l’Hospital Clínic, el 59% de les dones agredides admet que havia pres alcohol o alcohol i drogues abans de ser violades. 

Pel que fa al lloc on es cometen les agressions sexuals, la caporala concreta que “en un 45% de les ocasions, succeix al domicili de l’autor dels fets o de la víctima” i “és freqüent que sigui una persona coneguda“. A més, assegura que no s’ha detectat que a Barcelona hi hagi un efecte crida arran del cas de la Manada i manté que la gran majoria de les agressions les comet una única persona. En aquest sentit, remarca que a la capital catalana no hi ha casos de depredadors sexuals i que, si en algun cas n’apareix algun, se’l detecta ràpidament, com va passar amb el jove que va cometre diferents violacions al voltant de l’Hospital de la Vall d’Hebron i el Poble-sec. 

Un fenomen transversal: dades per districtes

En el repartiment territorial, els districtes* que van registrar més fets denunciats per agressions sexuals van ser Sants-Montjuïc –on van donar-se 49 casos, 20 més que el 2017–, Ciutat Vella, l’Eixample i Sant Martí. Les estadístiques coincideixen amb les zones amb més espais d’oci nocturn i més nombre de població. “No hi ha cap motiu especial que hagi fet créixer les dades a algun districte més que a un altre”, indica la caporala Garcia, que afegeix que sempre pot haver-hi “variacions més o menys marcades”. Segons les informacions policials, el fenomen ascendent en les xifres de violacions i agressions és transversal a Barcelona.

Bona prova dels canvis que es poden viure segons l’any és el districte de Ciutat Vella, que pel que fa a agressions s’han recomptat 45 l’any 2018, 38 el 2017, 51 el 2016 i 35 el 2015 i, per tant, no mostra un ascens continu –com sí passa amb les xifres del conjunt de la ciutat–.

Altres exemples que contradiuen l’increment general de la ciutat aquest mateix any respecte l’anterior són els districtes de l’Eixample, que han passat de 38 a 35, Nou Barris, de 25 a 22, o Sarrià-Sant Gervasi, d’11 a 10. En canvi, crida l’atenció l’augment de violacions denunciades a Sant Andreu, on s’ha vist una evolució de 13 casos l’any 2017 –i xifres inferiors els anys anteriors– a 25.

En altres casos, com el de Sant Martí, hi ha un lleu creixement respecte els dotze mesos previs, de 28 a 31. Passa el mateix amb Gràcia, que augmenta de 6 a 8, Horta-Guinardó, de 13 a 16, o les Corts, de 5 a 6. 

 

Pel que fa als abusos, el districte on es van viure més situacions d’aquest tipus denunciades a comissaria és l’EIxample, amb 83 fets investigats. El segueixen Ciutat Vella (73), Sant Martí (61) i Sants-Montjuïc (52). Les mateixes dades mostren com altres zones que tenen una presència delinqüencial contra la llibertat sexual molt menor, tot i així, també creixen en denúncies de mantera interanual. Passa amb els abusos a Sarrià-Sant Gervasi, de 15 a 22, a Gràcia, de 15 a 21, a Horta-Guinardó, de 16 a 26, i a les Corts, de 8 a 9. 

* La suma de les dades dels districtes és superior al balanç total d’agressions sexuals i abusos a Barcelona perquè estan registrades com els fets denunciats en un primer moment. En canvi, la xifra final del conjunt de la ciutat correspon a l’anàlisi exhaustiva dels casos després d’haver obert una investigació policial.

Més notícies

La DGAIA considera “molt greu” el cas del menor tutelat detingut per violació

Notícia: La DGAIA considera “molt greu” el cas del menor tutelat detingut per violació
Comparteix
La direcció general recorda que "sempre cal actuar contra les agressions sexuals"
Notícia: La DGAIA considera “molt greu” el cas del menor tutelat detingut per violació - Mobile

Investiguen una nova violació al Poble-sec

Notícia: Investiguen una nova violació al Poble-sec
Comparteix
La presumpta agressió sexual repetiria l'escenari dels darrers casos, a la zona que connecta el Poble-sec amb Montjuïc
Notícia: Investiguen una nova violació al Poble-sec - Mobile

El fiscal assenyala els Maristes per tenir “una enorme responsabilitat moral” en els abusos sexuals

Notícia: El fiscal assenyala els Maristes per tenir “una enorme responsabilitat moral” en els abusos sexuals
Comparteix
El representant del ministeri assegura que hi ha un "evident perill" que quan desaparegui el focus mediàtic l'acusat torni a cometre abusos
Notícia: El fiscal assenyala els Maristes per tenir “una enorme responsabilitat moral” en els abusos sexuals - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa