Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Despeses heretades i projectes pendents llasten el Pla de Barris a Nou Barris

Els districtes de Nou Barris i Horta-Guinardó tenen assignats 54 milions d’euros en la segona edició del Pla de Barris 2021-2024 de Barcelona. El projecte, impulsat pel primer govern Colau a imatge i semblança de la Llei de Barris de Maragall, ha anat evolucionant i aquest mandat inclou més barris i prorroga despeses fixes compromeses a la primera edició, com la contractació de professionals socials. Per exemple, destina gran part de la inversió –un terç, en el cas de Nou Barris– a fer obres de millora en escoles i a contractar educadors socials per ampliar la plantilla de centres educatius vulnerables.

La Llei de Barris original tenia un esperit lleugerament diferent. Seleccionava menys territoris beneficiaris, que no podien repetir a les següents convocatòries, i incloïa molta més obra pública i inversió en rehabilitació d’immobles degradats. La versió municipal actual fa de calaix de sastre d’inversions en diversos àmbits que han anat quedant penjades als successius pressupostos municipals. Així, inclou projectes pendents des de fa dos o tres mandats, com blindar els camps agrícoles de la Ponderosa o rehabilitar el Pont dels Tres Ulls.

A banda, el govern municipal va reconèixer a l’octubre que una petita part de la inversió del primer pla, corresponent al quadrienni 2017-2020, quedarà sense executar. Preveia que seria entre un 5 i un 6% i ho atribuïa a l’aturada provocada pel coronavirus. Tant el primer com el segon Pla de Barris tenen la mateixa dotació pressupostària, 150 milions d’euros, pel que la inclusió de 7 barris més aquesta edició i les despeses heretades esmorteixen força el cop d’efecte que suposa per a les zones beneficiàries.

Cinc barris repetidors

L’Ajuntament ha anunciat que el Pla de Barris d’Horta-Guinardó inclourà quasi 200 projectes al Carmel i Can Baró i mantindrà inversions de la primera edició del pla a la Teixonera i Sant Genís dels Agudells. El de Nou Barris intervindrà a Roquetes, Trinitat Nova i Zona Nord –també inclosos a l’edició anterior– i a Verdum, La Prosperitat, el Turó de la Peira i Can Peguera. És a dir, 9 dels 13 territoris del districte. El govern municipal ambicionava estendre el Pla de Barris a l’àrea metropolitana, un salt d’escala que finalment no ha succeït.

A la llista de projectes inclosos hi ha per exemple oferir suport psicològic a veïns amb problemes d’habitatge –una urgència que ja havia denunciat l’AVV de Ciutat Meridiana–, programes de formació ocupacional i de regularització de migrants a partir de l’homologació d’estudis, un mercat itinerant a Can Baró, millores al Turó de la Peira –molt reclamades després de la fira nadalenca fallida–, una primera urbanització parcial del solar de la Ideal Flor de Prosperitat i diverses escales mecàniques a Torre Baró i el Carmel. També destaca el Balcó d’Equipaments de Can Peguera, que forma part del lent Pla de Futur de Can Peguera; rehabilitació d’edificis en mal estat al Carmel i prosseguirà la retirada d’amiant a l’entorn del Turó de la Rovira.

Nou comentari

Comparteix