Una enquesta feta per l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana i el Col·lectiu Sísifo evidencia un autèntic col·lapse de la situació de les famílies més vulnerables de Ciutat Meridiana, que han vist com la seva situació laboral i econòmica ha empitjorat críticament per la caiguda d’ingressos i l’ansietat arrel de la pandèmia de la Covid-19. Fa unes setmanes diverses entitats de Nou Barris ja van reclamar un pla social per fer front a la crisi econòmica.
El 36% de les persones del barri han estat incloses en algun ERTO i un altre 47% han perdut la feina, sense tenir l’opció d’atur. En aquest sentit, el 85% de les famílies defineixen la seva situació econòmica com dolenta, molt dolenta o crítica. Concretament, l’opció de crítica correspon al 48% de les famílies i significa una pèrdua de més del 80% dels ingressos.
Poc accés a Internet
A més, la situació s’ha vist agreujada per la desigualtat a l’hora de tramitar les ajudes que en aquests mesos les administracions han posat en marxa telemàticament, ja que un 89% de les famílies no tenen internet ni ordinador a casa i la bretxa digital és molt prominent. La problemàtica és tan greu que l’associació de veïns del barri ha decidit obrir la seva pròpia oficina de Serveis Socials.
Durant l’estat d’alarma, les persones implicades en aquestes dues Associacions han donat suport als veïns ja que el 48% de les famílies afirmen estar molt nervioses, angoixades, ansioses (amb símptomes d’Ansietat) per l’actual panorama. El 29% de les famílies contesten que es troben molt tristes i decaigudes (símptomes depressius) i el 46% de les famílies amb nens (el 63% del total) responen que han tingut grans dificultats amb els nens a casa.
Servei d’ajuda als veïns
Tot i així, durant el mes de juny, 6 famílies sí que han vist millorar la seva situació econòmica gràcies a la nova incorporació al món laboral, però la sensació de por i incertesa pel futur segueix creixent. Algunes dades apuntent a que hi haurà una onada d’ordres de desnonaments a partir del mes de setembre, amb un total de 10 desnonaments a la setmana a la zona nord de mitjana.
És per això que l’Associació de Veïns, conjuntament amb d’altres del barri, va posar en marxa un servei autogestionat d’ajuda als veïns. S’ofereix ajuda telemàtica amb tràmits administratius com el padró, les tramitacions de la renda mínima bàsica, se’ls dona suport per apuntar-se al SOC, entre altres.
L’associació afirma que van demanar acompanyament i ajuda a totes les administracions en la posada en marxa del servei i que, tot i que finalment l’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat per donar-hi suport, han notat “certa desconfiança vers les propostes fetes des del territori”. Per això, les associacions fan un crit de denúnica per a què “no torni a passar una altra vegada el que va passar a l’inici de la pandèmia”.