Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les 3 excepcions del nou confinament comarcal de Barcelona
  • CA

Catalunya estrenava divendres un nou tipus confinament: el comarcal. A partir d’aquest dilluns 21 de desembre passa a ser vigent els 7 dies de la setmana. Aquesta restricció es mantindrà almenys fins l’11 de gener, segons ha anunciat el Govern aquest divendres, tot i que es revisarà el proper 28 de desembre.

Per als barcelonins és el salt d’escala més reduït de Catalunya, perquè els veïns de la capital podran ampliar la seva mobilitat d’oci a només 4 municipis més: l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Les 5 ciutats confirmen un territori molt urbà i dens, amb escassos espais naturals més enllà del tros de la serra de Collserola que pertany a la capital i la part de la Serralada de la Marina que queda dins del terme municipal de Santa Coloma. Aquesta escassa oferta d’espais naturals ha empès molts barcelonins a saltar-se el confinament municipal i marxar a segones residències de dijous a dilluns.

El nou confinament comarcal posa fi a aquestes Operacions Sortida encobertes els dijous, perquè estableix a partir de dilluns 3 noves excepcions que faciliten les escapades per Catalunya. El gran salt d’escala en mobilitat rau en les excepcions i no tant en el nou àmbit comarcal. Aquests són els supòsits en què estarà permès marxar del Barcelonès:

Segones residències

Les noves restriccions permeten explícitament desplaçar-se a una segona residència situada dins de Catalunya. No implica llibertat total de moviments, sinó només el viatge d’anada i tornada al domicili vacacional. Un cop allà, el ciutadà pot moure’s per aquella comarca i per exemple fer visites culturals, excursions o compres.

Trobades familiars

Una altra excepció són les visites a familiars que viuen en una altra comarca i fins i tot fora de Catalunya. A les portes de Nadal, el Govern obre la veda a les visites a granel abans o en lloc de les grans trobades típiques de les festes. Això sí, amb caràcter general es manté el límit de sis persones com a màxim per reunió. Només es podrà ampliar fins a 10 persones –corresponents a 2 grups bombolla com a màxim– els dies festius assenyalats: el 24 de desembre a la nit, el 25, el 26 i el 31 a la nit, a més del dia 1 de gener i el dia 6.

Allotjar-se en un hotel

L’altra gran excepció és el turisme intern. El Govern autoritza els desplaçaments cap a / des d’un “establiment hoteler o casa rural” i permet al sector mantenir la breu campanya d’escapades nadalenques. Tot i que el cost d’aquestes sortides privades és un fre natural, potencialment és una escletxa que permet la mobilitat de qualsevol ciutadà amb independència de si té o no una segona residència o familiars fora de la capital.

La condició comuna

En els tres supòsits –segones residències, trobades familiars i hotels– el Govern posa una condició comuna: el desplaçament s’ha de fer amb la pròpia bombolla de convivència, sense ampliar la interacció social. Així, demana evitar compartir trajecte amb persones no convivents o aturar-se pel camí a relacionar-se amb altra gent. També cal portar sempre a sobre un certificat autoresponsable de desplaçament.

Obligacions laborals i de cures

També es podrà sortir de la comarca per motius laborals, d’estudis, mèdics o de cures, un grup d’excepcions que ja es va fixar de bon inici en fixar confinaments de cap de setmana. Qui treballi i visqui en comarques diferents o hagi d’atendre una emergència –visita mèdica, familiar dependent, etc– podrà complir amb les seves obligacions personals sense límit geogràfic.

Més notícies
Un grup de persones practicant ioga en plena natura / ACN
Les 3 excepcions del nou confinament comarcal de Barcelona
Notícia: Les 3 excepcions del nou confinament comarcal de Barcelona
Comparteix
Qualsevol desplaçament fora de la comarca ha de complir un requisit: limitar-se al grup bombolla i no interaccionar
Cadires d'una terrassa recollides en una imatge d'arxiu / Europa Press
Els bars esclaten contra el Govern: “És una declaració de guerra”
Notícia: Els bars esclaten contra el Govern: “És una declaració de guerra”
Comparteix
El Gremi de Restauració acusa Salut de tenir una “obsessió malaltissa” amb el sector
Joaquín López-Contreras, davant d'un ròtul de l'Hospital de Sant Pau / Jordi Play
Infectòleg del Sant Pau: “Allargar el toc de queda per Nadal és una equivocació”
Notícia: Infectòleg del Sant Pau: “Allargar el toc de queda per Nadal és una equivocació”
Comparteix
ENTREVISTA | Joaquí López Contreras adverteix d'una "tempesta perfecta" els pròxims mesos
La responsable d'una farmàcia catalana ensenyant una mascareta a un client / ACN - Eli Don
Salut inicia un programa pilot per fer cribratges a les farmàcies
Notícia: Salut inicia un programa pilot per fer cribratges a les farmàcies
Comparteix
La prova PCR serà gratuïta i es podrà fer fins al 22 de gener a 50 establiments de les Corts

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Privilegis i cap mesura efectiva a desembre 18, 2020 | 12:28
    Privilegis i cap mesura efectiva desembre 18, 2020 | 12:28
    Llibertat total de moviments pels que tenen una segona residència, que són els que difonen el virus. Els altres només es poden moure per la comarca. Una decisió classista, presa per una colla d'ineptes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa