El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han anunciat un enduriment de les restriccions sanitàries per intentar frenar la propagació de la Covid-19 que s’ha registrat aquests últims dies. “No serà el Nadal que voldríem perquè no anem bé”, ha dit Aragonès. 

Les noves mesures estaran en vigor des del dilluns 21 de desembre fins l’11 de gener, tot i que el Govern ha avançat que el dia 28 es farà una avaluació de l’evolució de la pandèmia i, si les dades no milloren, no descarten tornar-les a endurir. “Es pot enganyar la norma, però no es pot enganyar el virus”, ha insistit el vicepresident.

Com afecta els barcelonins?

Una de les novetats que més afecten els barcelonins és que el confinament perimetral –que avui mateix s’havia ampliat a tot l’àmbit comarcal– serà vigent durant tota la setmana i durarà fins l’11 de gener, segons ha anunciat el Govern. Tot i això, hi haurà 3 noves excepcions, com els desplaçaments a una segona residència, un hotel o per visitar familiars, sempre que el desplaçament es faci únicament amb la bombolla de convivència.

Pel que fa a les trobades, amb caràcter general es manté el límit de 6 persones, però es podrà ampliar fins a 10 persones –corresponents a 2 grups bombolla– els dies festius assenyalats: el 24 de desembre a la nit, el 25, el 26 i el 31 a la nit, a més del dia 1 de gener i el dia 6. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat que es sempre que sigui possible es mantingui “la bombolla de convivència”.

El toc de queda també es mantindrà almenys fins l’11 de gener des de les 22.00 fins a les 6.00, però amb dues excepcions: els dies 24 i 31 de desembre s’ampliarà fins a la 1.00 de la matinada, mentre que el dia 5 de gener s’allargarà fins a les 23.00.

Restaurants i comerços al mínim

Les noves mesures tenen un impacte important en la restauració i en el comerç, tot i que en aquesta ocasió el Govern ha apostat per limitar els horaris i els aforaments per evitar un tancament total. Els bars i els restaurants només podran obrir al públic per servir esmorzars –de 7.30 a 9.30– i dinars –de 13.00 a 15.30–, mentre que els sopars hauran de ser per emportar –de 19.00 a 22.00– o per servir a domicili –fins a les 23.00–. 

La resta del temps no podran tenir clients. Es manté l’aforament del 30% a l’interior i la distància de dos metres entre taules, així com l’obligació de portar mascareta tota l’estona excepte per menjar o beure. Els únics restaurants que hauran de tancar seran els dels centres comercials, que tot just van reobrir dilluns. Els comerços, tant de barri com dels centre comercials, tindran un aforament del 30%.

Nou comentari