Les 6 excepcions: els casos en què sí es podrà sortir de Barcelona en cap de setmana

El Govern català dicta un confinament municipal que blindarà la ciutat

Les noves restriccions anunciades pel Govern català posen el focus en les escapades fora del propi municipi, una mesura que afecta especialment a Barcelona ciutat. El confinament perimetral de tot Catalunya i sobretot el tancament municipal cada cap de setmana vol evitar sortides a segones residències, excursions i visites a amics i familiars. Demana quedar-se a casa el màxim temps possible.

S’eliminen, doncs, les tradicionals ‘operacions sortida’ i es redueix a la mínima expressió el turisme de proximitat. L’objectiu és reduir l’índex de contagi i sobretot que un potencial positiu escampi el virus per altres poblacions i es multipliquin els brots pel territori. Malgrat això, el Govern ha admès a preguntes de la premsa que pot produir-se una ‘operació sortida’ encoberta els dijous tarda.

No obstant, el Govern preveu diversos supòsits en els quals sí que estarà permès creuar la frontera de Barcelona ciutat. Els desplaçaments justificats sobretot són els laborals, tot i que també es preveuen circumstàncies de salut, dependència i educació.

A treballar

El principal tipus de desplaçament autoritzat és la mobilitat laboral. Si no és possible el teletreball, els empleats que hagin d’anar sí o sí a treballar de forma presencial podran moure’s entre els municipis d’origen i destí.

L’empresa haurà de redactar-los un justificant i a més hauran de portar emplenada la declaració d’autoresponsabilitat que ja es va promoure durant el confinament de la primavera. És un document que explica la situació individual d’aquest ciutadà, en recull les dades personals bàsiques i detalla el motiu de cada desplaçament excepcional.

A cuidar

Com en el toc de queda, es permet assistir emergències i tenir cura de persones grans, menors d’edat o dependents que necessitin atenció de manera inajornable. 

Al metge

També es permetrà anar al metge a un altre municipi. L’assistència a centres sanitaris està explícitament autoritzada, així com centres d’assistència social oficials.

A estudiar

Un altre desplaçament autoritzat és anar a l’escola o a la universitat, si no hi ha classe a distància. En especial divendres, que és dia lectiu. Les activitats extraescolars queden suspeses, però s’exceptuen aquelles organitzades pels propis centres, associacions de famílies i clubs esportius de la pròpia escola sempre que ja estiguessin previstes de forma anual o es facin al propi centre.

Al cementiri per Tots Sants

Durant aquest cap de setmana, de forma puntual i extraordinària per la festivitat de Tots Sants, el Govern permet desplaçar-se dins la mateixa comarca per anar al cementiri a visitar els difunts. S’aplicarà tant dissabte 31 d’octubre com diumenge 1 de novembre per no concentrar les visites un sol dia.

Per fer esport sol i a prop

Una altra excepció, especialment pensada per municipis densos com Barcelona, és l’esport a soles a l’aire lliure. Estan permeses les activitats esportives individuals als municipis que facin frontera amb el propi de residència. També es permetrà que els esportistes professionals vagin a les competicions oficials autoritzades.

Per protestar

Malgrat el clima general de no mobilitat, el Govern català promet que mantindrà el dret a manifestació. No ha donat gaire informació, però, sobre els detalls d’aquest supòsit i s’ha limitat a dir que “podrà ser exercit en les condicions que determini l’autoritat competent”.

Més informació

Nou comentari