Barcelona, blindada de dijous nit a dilluns matí

La restricció elimina la tradicional 'operació sortida' de la capital

El Govern català ha anunciat de forma oficial aquest migdia el confinament perimetral de tot Catalunya i sobretot el municipal cada cap de setmana. Així, Barcelona ciutat quedarà tancada des de dijous a la nit fins dilluns al matí. La prohibició de desplaçaments interurbans va de divendres a les 06h del matí fins dilluns a les 06 del matí. Però a la pràctica comença ja dijous a les 22h perquè durant el toc de queda tampoc està permès desplaçar-se sense causa justificada i acreditada.

La mesura vol evitar sortides a segones residències, excursions i visites a amics i familiars. Queden prohibides, doncs, les tradicionals ‘operacions sortida’ i es redueix a la mínima expressió el turisme de proximitat. L’objectiu és reduir l’índex de contagi i sobretot que un potencial positiu escampi el virus per altres poblacions i es multipliquin els brots pel territori.

En canvi, es preveuen 6 excepcions principals a la limitació de moviments. Anar a la feina, a estudiar o al metge són algunes d’elles.

Ja havien baixat les sortides

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que les entrades i sortides de l’àrea metropolitana ja s’havien anat reduint de forma espontània. En concret, al voltant del 10% en les últimes setmanes i un 20% respecte l’any passat. Ho ha atribuït a la “complicitat de la ciutadania, que ja ha començat a entendre la gravetat” de la segona onada de coronavirus.

Ha confiat que amb el confinament perimetral encara baixarà més la circulació als accessos de Barcelona. A més, ha afegit que el toc de queda va fer disminuir el trànsit nocturn en un 33%, i que respecte a l’any passat el descens era del 45%. “Aquesta és la línia en la que hem de treballar”, ha dit.

Controls policials

Pel que fa al control efectiu del perímetre municipal, ha assegurat que els Mossos d’Esquadra comptaran amb 5.000 efectius destinats a aquesta tasca. Però ha recalcat que la vigilància de la nova restricció recaurà en un “dispositiu doble” de Mossos i dels “més de 200 cossos locals” de policia que hi ha a Catalunya, que a la capital encarna la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Escapades encobertes

Preguntada per si s’ha previst una ‘operació sortida’ encoberta aquest dijous a la nit, la consellera Meritxell Budó ha admès que serà possible desplaçar-se a una segona residència fora dels horaris del confinament municipal de cap de setmana. Els qui no hagin de treballar ni anar a l’escola divendres ni dilluns, per tant, podran marxar d’escapada dijous a la tarda i tornar dilluns al migdia per exemple, perquè no incompliran la restricció. Ara bé, de divendres a les 06h fins dilluns a les 06h s’hauran de quedar dins del municipi de destinació.

Més informació

Nou comentari