Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau reconeix 24 “petits brots” a Barcelona i exigeix a Salut que augmenti els rastrejadors
  • CA

Del “no estem en la situació de Lleida ni de lluny” a “hem demanat una reunió urgent a la conselleria“. Aquest ha sigut el salt en el missatge de l’Ajuntament de Barcelona que s’ha fet en una setmana respecte del repunt de casos de Covid-19 a la ciutat. Darrere del canvi de posició, que la setmana passada va ser de renyar els mitjans de comunicació per suposat alarmisme, hi ha un nou increment en els contagis, ara ja no discutible. Ja no es poden minimitzar les xifres perquè en una setmana s’ha passat de 157 nous positius a 458, segons la xifra d’aquest dilluns a la tarda –al matí se n’havien comunicat 452–, que encara pot augmentar quan estigui del tot tancant el recompte del cap de setmana. Per això, l’alcaldessa s’ha tornat a posar al capdavant de la comunicació relacionada amb la pandèmia i ha convocat una roda de premsa d’urgència en què ha comparegut amb la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i la gerent de l’Agència de Salut Pública, Carme Borrell.

Totes tres s’han mantingut sense treure’s la mascareta en cap moment, ni per parlar, malgrat la distància que hi havia respecte dels pocs periodistes que l’han seguit presencialment: un gest que també ha fet en la compareixença d’aquest matí el president de la Generalitat, Quim Torra. El missatge ha sigut que Barcelona continua sense estar en una situació “equiparable a la del Segrià”, que el que passa a la ciutat “no és alarmant”, però que els casos s’han triplicat en una setmana i cal “anticipar-se”.

Colau, després d’admetre que hi ha “24 petits brots” a la ciutat –tres dels quals són en residències geriàtriques– i de subratllar que “estan controlats”, ha dit que demanat a la consellera de Salut, Alba Vergés, una reunió “urgent” de la comissió mixta de seguiment de la Covid-19 Ajuntament-Generalitat, i vol que l’Ajuntament de l’Hospitalet, on hi ha diversos brots al barri de la Torrassa, també hi participi. “He demanat la reunió per a demà mateix i la consellera ha mostrat total disposició per convocar-la, ara cal veure com encaixem les agendes”, ha explicat l’alcaldessa.

La batalla dels rastrejadors

La segona part ha sigut aprofundir i subratllar amb molta insistència que cal augmentar el nombre de rastrejadors per seguir la cadena dels contagis que es detectin i poder fer proves i aïllar als contactes dels contagiats. Colau, Tarafa i Borrell s’han afegit al clam generalitzat del sector sanitari i els experts per augmentar “de manera important el nombre de rastrejadors”. Aquest cap de setmana, la cap d’epidemiologia de la Vall d’Hebron, Magda Campins, ja ha llançat també aquest advertiment. I Colau, que ja havia insinuat la setmana passada que aquesta qüestió seria el seu nou cavall de batalla –com van ser les residències en la primera onada de la pandèmia–, ha confirmat que no deixarà anar aquesta reclamació en les pròximes setmanes.

Segons han repetit Colau, Tarafa i Borrell amb insistència durant la roda de premsa, “només hi ha 120 rastrejadors en tres torns de 40 per a tot Catalunya”. Un nombre “clarament insuficient”, ha deixat clar l’alcaldessa. Els càlculs de l’Agència de Salut Pública indiquen que calen 50 rastrejadors per a cada 150 nous casos “només a Barcelona”. “Ja es veu que si n’hi ha 120 per a tot Catalunya, no n’hi ha prou”, ha afegit Borrell.

Tot i oferir “ajuda” si cal “algun suport puntual”, Colau ha recordat que les competències per fer el seguiment dels contagis “són de la Generalitat, que és qui ha de proveïr els rastrejadors”. Per la banda de l’Ajuntament, el que s’ha fet és reactivar dispositius com els serveis de suport domiciliari –proporcionar EPIs i menjar a qui el necessiti i no pugui sortir de casa– i un hotel salut per tornar a acollir persones que no puguin fer l’aïllament a casa seva per falta d’espai, sobretot en barris on els pisos són petits en relació al nombre de persones que hi viuen. “De moment encara no hi tenim ningú però ja es veu que si s’han triplicat els casos faran falta aquestes habitacions”, ha dit Tarafa.

Contagis en activitats d’oci

L’anàlisi de les dades de què disposa l’Agència de Salut Pública indica que els contagis “s’han produït majoritàriament en trobades familiars i d’amics i situacions d’oci en què és normal relaxar-se”, tot i que Colau ha subratllat que no es referia als locals d’oci. Respecte de la possibilitat que la revetlla de Sant Joan hagi estat un focus de contagi, la gerent de l’Agència de Salut Pública ha matisat que “no hi ha cap evidència concreta” en aquest sentit però “la revetlla i altres situacions que portin reunions de gent poden afavorir els contagis”. Amb aquest advertiment, s’ha fet una nova crida a la “responsabilitat individual”.

Sobre les franges d’edat afectades, Gemma Tarafa ha assenyalat que, dels 245 positius que es van comptar divendres passat, un total de 89 –menys de la meitat– van ser en persones d’entre 15 i 34 anys. Pel que fa a la gravetat els casos, la setmana del 29 de juny al 5 de juliol hi va haver 16 noves hospitalitzacions a Barcelona i la setmana passada, del 6 al 12 de juliol– n’hi va haver 22.

Sants-Montjuïc i l’Eixample

L’Ajuntament també ha reconegut que hi ha dos districtes on “l’augment de casos és superior al de la resta”, en paraules de Gemma Tarafa, però ha remarcat que no s’hi ha detectat cap brot important i que tots són petits, com a la resta de la ciutat. La regidora esvaïa així, encara que momentàniament, el fantasma d’una possible situació similar a la de la Torrassa. Els dos districtes on ha pujat més d’una setmana per l’altra la xifra de nous positius són l’Eixample, on s’ha passat de 45 casos nous a 119, i Sants-Montjuïc, on el salt ha sigut de 29 a 116.

Més notícies
Les mostres que recull Agbar en l'anàlisi d'aigües residuals per detectar-hi indicis de Covid són estudiades en un laboratori / Agbar
Barcelona, “al límit” després de triplicar els casos de coronavirus en una setmana
Notícia: Barcelona, “al límit” després de triplicar els casos de coronavirus en una setmana
Comparteix
La Covid-19 manté una evolució preocupant i els experts reclamen màxima responsabilitat
Magda Campins, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron, en una imatge d'arxiu / Europa Press
“No pot ser que només hi hagi 180 rastrejadors”: avís de la cap d’epidemiologia de Vall d’Hebron
Notícia: “No pot ser que només hi hagi 180 rastrejadors”: avís de la cap d’epidemiologia de Vall d’Hebron
Comparteix
Magda Campins veu "totalment insuficient" el nombre de rastrejadors amb què compta el departament de Salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa